SPECIALS

Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Ίντριγκες, αδικίες και… μολότοφ

Η ατμόσφαιρα πριν το ντέρμπι ανάμεσα σε «βιόλα» και «μπιανκονέρι» ζεσταίνεται για τα καλά και το sportime.gr εξιστορεί το χρονικό του μίσους
Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Ίντριγκες, αδικίες και… μολότοφ

Τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου δημιουργούνται συνήθως από γεωγραφικές συνθήκες (Ίντερ- Μίλαν), πολιτικές ιδεολογίες (Ρεάλ Μαδρίτης- Μπαρτσελόνα) ή θρησκευτικά δόγματα (Ρέιντζερς- Σέλτικ). Το Φιορεντίνα- Γιουβέντους πάλι, βασίστηκε σε ροκ ιστορίες εντός των τεσσάρων γραμμών και λίγο… έξω από αυτές.

Όχι, δεν διαθέτει την αίγλη ενός «Derbi Della Madonnina», ούτε του κλασικού «Derbi d’Italia». Η διαφορά δυναμικότητας αναμεσά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις αγεφύρωτη. Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα συμπύκνωσαν τέτοιες ποσότητες μίσους,  που το ντέρμπι ανάμεσα σε «βιόλα» και «μπιανκονέρι» απέκτησε τη δική του χαρακτηριστική ταυτότητα.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η απαρχή του μίσους ήταν το 1928. Τότε, η «vecchia signora» είχε διασύρει με το ιστορικό 11-0 τη «Φιόρε». Αποτέλεσμα που ακόμα και σήμερα μνημονεύεται στα ποδοσφαιρικά πηγαδάκια φανερώνοντας και το αναλλοίωτο στον χρόνο κόμπλεξ των Φλωρεντίνων.

Τα επόμενα χρόνια, κυρίως τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, η αντιπαλότητα ανάμεσα στα δύο κλαμπ άρχισε να διευρύνεται, μιας και η ομάδα της Τοσκάνης απέκτησε ενεργή παρουσία στην ιταλική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, κατακτώντας μάλιστα τα δυο μοναδικά της πρωταθλήματα (1956, 1969).

Serie A 1981- 1982: Ένα… πολεμικό πρωτάθλημα

Ωστόσο, εκεί που η έχθρα χτύπησε κόκκινο, ήταν τη σεζόν 1981-1982. Τότε, με μεγάλο αστέρα τον εμβληματικό Τζανκάρλο Αντονιόνι, η Φιορεντίνα, προκειμένου να εξασφαλίσει τον τίτλο χρειαζόταν μια απλή νίκη κόντρα στην Κάλιαρι που «καιγόταν» για βαθμό ώστε να παραμείνει στην κατηγορία. Από την άλλη, η Γιουβέντους έπρεπε να κερδίσει την αδιάφορη Καταντζάρο και απώλεια βαθμών των «βιόλα» για να πανηγυρίσει το 20ο της scudetto.

Tα στιγμιότυπα του ματς που στέρησε το 3ο πρωτάθλημα από την Φιορεντίνα:

Στο δικό της παιχνίδι, η «Φιόρε» άνοιξε το σκορ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λανθασμένα ως επιθετικό φάουλ. Το ματς τελικώς έληξε 0-0 και οι «μπιανκονέρι» παίρνοντας το εκτός έδρας τρίποντο με 1-0 κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Λίγο αργότερα, η ατάκα μιας προσωπικότητας όπως ο Αντονιόνι περί κλοπής ήταν αρκετή για να δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των οπαδών των δυο κλαμπ.

Κύπελλο UEFA 1990: Χαμός για ένα σπρώξιμο

Οκτώ χρόνια αργότερα, η μοίρα έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στο  Κύπελλο UEFA. Η ιστορία που σημάδεψε τη διοργάνωση γράφτηκε στον πρώτο από τους δύο τελικούς, που διεξήχθη στο Τορίνο. Με το σκορ στο 1-1, συνέβη η φάση που εν πολλοίς έκρινε τον κάτοχο του τροπαίου. Ο επιθετικός της «Γιούβε», Πιερλουίτζι Καζιράγκι, έσπρωξε μέσα στην περιοχή τον αμυντικό της Φιορεντίνα, Τσελέστε Πιν και πραγματοποιώντας προβολή έπειτα από το σουτ του Αλέσιο, «έγραψε» το 2-1.

Η ψυχολογία των «βιόλα» έπεσε στα τάρταρα, έπειτα από την αδικία εις βάρους και 15 λεπτά δέχθηκαν το 3-1. Στον επαναληπτικό, όλοι ασχολούνταν με το «φαλτσοσφύριγμα» του Ισπανού διαιτητή Εμίλιο Σοριάνο και το τελικό 0-0 έδωσε στη Γιουβέντους το τρόπαιο.

Δείτε τα στιγμιότυπα του 1ου  ευρωπαϊκού τελικού στο Τορίνο:

Ρομπέρτο Μπάτζιο: Η αρπαγή του «χρυσού» πουλέν

Πέρα όμως από την αμιγώς αγωνιστική διαμάχη, υπήρχαν και διάφορα περιστατικά εκτός γηπέδων που διατήρησαν την σχέση μίσους μεταξύ τους. Πιο χαρακτηριστικό, η μεταγραφή του «χρυσού» πουλέν της Φιορεντίνα, Ρομπέρτο Μπάτζιο στη «γηραιά κυρία», λίγους μήνες ύστερα από την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Ο τότε πρόεδρος της  ομάδας, Ρανιέρι Ποντέλο αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έπρεπε να βρει τρόπο για να απαλλαγεί από αυτά.

Έτσι αναγκάστηκε να πουλήσει το μεγαλύτερο ταλέντο των «βιόλα» στους «μπιανκονέρι» με 25 δις λιρέτες, ποσό-ρεκόρ για την εποχή. Από την στιγμή της ανακοίνωσης της μεταγραφής, οι δρόμοι της Φλωρεντίας γέμισαν με διαδηλωτές, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στα γραφεία του κλαμπ και να λιντσάρουν τον Ποντέλλο. Μάλιστα, εκτόξευσαν πλήθος τούβλων και μερικές μολότοφ, δείγμα της οργής τους για την αρπαγή του Μπάτζιο.

Στην επιστροφή του στο «Αρτέμιο Φράνκι» ως αντίπαλος, ο μεγάλος Ιταλός αρνήθηκε να εκτελέσει πέναλτι, ενώ φίλησε ένα μαντήλι με το σήμα των «βιόλα», χαιρετώντας νοσταλγικά την κερκίδα των οργανωμένων. Δείγμα του πόσο πολύ είχε ταυτιστεί με αυτή την ομάδα.

Από τότε, δεκάδες παίκτες και προπονητές πέρασαν, ο καθένας του πραγματοποίησε διαφορετική πορεία, αλλά το εμπόλεμο κλίμα σε επίπεδο κερκίδας συνεχίζει να υπάρχει.

Σε ένα ακόμα ντέρμπι λοιπόν, η ενισχυμένη Φιορεντίνα υποδέχεται την μισητή της αντίπαλο και άπαντες περιμένουν με ανυπομονησία τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να την σταματήσει. Τα συστατικά για ένα ματς γεμάτο έντονες συγκινήσεις και θέαμα υπάρχουν. Τα υπόλοιπα, θα τα επιμεληθούν οι πρωταγωνιστές στο χορτάρι. Εκεί, όπου ακόμα και ένα κατ’εξοχήν αρνητικό συναίσθημα, όπως το μίσος, μετατρέπεται στο ιδανικό ποδοσφαιρικό… αφροδισιακό.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φιορεντίνα – Γιουβέντους: Ίντριγκες, αδικίες και… μολότοφ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.