SPECIALS

Ιαπωνία-Νότιος Κορέα 2002: «Φαινόμενο» η Βραζιλία

Ο Ρονάλντο εξιλεώθηκε για όσα έγιναν στη Γαλλία, τέσσερα χρόνια νωρίτερα και οδήγησε τη «σελεσάο» στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Ιαπωνία-Νότιος Κορέα 2002: «Φαινόμενο» η Βραζιλία

Το 1994 η FIFA έστειλε για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βόρειο Αμερική. Οκτώ χρόνια αργότερα έκανε ακόμη μία πρωτοτυπία, αφενός γιατί η τελική φάση του Μουντιάλ έγινε στην Ασία κι αφετέρου γιατί για πρώτη και τελευταία φορά υπήρξε συνδιοργάνωση, η οποία ήταν μεταξύ Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας.

Το πείραμα σε γενικές γραμμές δεν πέτυχε, αφού οι δύο πλευρές είχαν πολλές διαφορές μεταξύ τους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, οπότε η διοργάνωση είχε αρκετά προβλήματα. Γι’ αυτό και η FIFA ουδέποτε στο μέλλον επέστρεψε σε δύο χώρες να διοργανώσουν μαζί το Μουντιάλ.

Από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην τελική φάση του, το αξιοσημείωτο ήταν ότι δεν έλειψε καμία από αυτές που μέχρι εκείνη την χρονιά είχαν κατακτήσει το τρόπαιο. Οι Ουρουγουάη, Ιταλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αγγλία, και Γαλλία προκρίθηκαν και η μοναδική σημαντική απουσία ήταν της Ολλανδίας (ήρθε τρίτη σε όμιλο με Πορτογαλία και Ιρλανδία). Ντεμπούτο στη διοργάνωση έκαναν η Κίνα, το Εκουαδόρ, η Σενεγάλη κι η Σλοβενία. Τέλος, η Εθνική μας δεν τα κατάφερε να προκριθεί, αφού ήταν σε όμιλο με Αγγλία, Γερμανία, Φινλανδία και Αλβανία, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

Ο νικητής

Η Βραζιλία έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ κι έφτασε τις 5 κατακτήσεις, η μοναδική που το έχει πετύχει μέχρι τώρα. Με Ριβάλντο, Ρονάλντο στην ενδεκάδα και τον Ροναλντίνιο να ξετυλίγει σιγά-σιγά το ταλέντο του, η «σελεσάο» έδειξε από την αρχή του τουρνουά τις προθέσεις της. Στον όμιλο έκανε το τρία στα τρία στα με Τουρκία, Κόστα Ρίκα και Κίνα, στη φάση των «16» βρήκε το Βέλγιο, όπου δυσκολεύτηκε λίγο, αλλά νίκησε 2-0 και προκρίθηκε. Στα προημιτελικά μία γκάφα του Σίμαν και μία τρομερή ντρίμπλα του Ροναλντίνιο της έδωσαν τη νίκη με 2-1, ενώ στους «4» βρήκε και πάλι την Τουρκία. Αυτή τη φορά οι Βραζιλιάνοι ήθελαν μόνο την πρόκριση και με το φτωχό 1-0 πήραν το πολυπόθητο εισιτήριο. Κόντρα στη Γερμανία, Ρονάλντο και Ριβάλντο εκμεταλλεύτηκαν το ένα και μοναδικό λάθος του Καν στο τουρνουά και με δύο γκολ του πρώτου έφτασαν και πάλι στην κορυφή του κόσμου.

Ο τελικός

Το ζευγάρι του τελικού, αν και περιλάμβανε δύο ομάδες που είχαν κατακτήσει συνολικά επτά τρόπαια μέχρι εκείνη τη μέρα (τέσσερα η Βραζιλία και τρία η Γερμανία), είχε την εξής πρωτοτυπία. Ποτέ οι δύο ομάδες δεν είχαν έρθει αντιμέτωπες σε τελικό. Το μεγάλο ραντεβού ήταν για το γήπεδο της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, παρουσία 69.029 θεατών.

Η Βραζιλία του Λουίς Φελίπε Σκολάρι ανέλαβαν από την αρχή τα ηνία, έκλεισαν τη Γερμανία, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Όλιβερ Καν. Στο δεύτερο ημίχρονο, τα «πάντσερ» ανέκαμψαν και απείλησαν. Οι δύο ομάδες είχαν από ένα δοκάρι και το ματς κρίθηκε ουσιαστικά στο 66’. Σε σουτ του Ριβάλντο, ο Καν έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του και ο Ρονάλντο άνοιξε το σκορ. Οι Γερμανοί δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν και στο 78’ το «φαινόμενο» διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Λίγα λεπτά αργότερα ο Καφού σήκωσε το πέμπτο τρόπαιο για τη Βραζιλία κι έγινε ο πρώτος παίκτης που έπαιξε σε τρεις συνεχόμενους τελικούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ρούντι Φέλερ): Καν, Λίνκε, Ράμελοβ, Μέτζελντερ, Χάμαν, Γιέρεμις (77’ Γκέραλντ Ασαμόα), Φρινγκς, Μπόντε (84’ Τζίγκε), Σνάιντερ, Κλόζε (74’ Μπίρχοφ), Νόιβιλ.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Μάρκος, Λούσιο, Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κλέμπερσον, Ροναλντίνιο (85’ Ζουνίνιο Παουλίστα), Ριβάλντο, Ρονάλντο (90’ Ντενίλσον).

Σκόρερ: 66’, 78’ Ρονάλντο

Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

Ο πρώτος σκόρερ

Πολλοί είπαν ότι ο Ρονάλντο πήγε στο Μουντιάλ του 2002 , απλά και μόνο επειδή ήταν ο… Ρονάλντο και ο Σκολάρι δεν μπορούσε να τον αφήσει εκτός αποστολής. Ο σοβαρός τραυματισμός του με τη φανέλα της Ίντερ, του στέρησε πολύτιμο χρόνο συμμετοχής στη διάρκεια της σεζόν, αφού τον σπαταλούσε κυρίως σε ιατρικά κέντρα κάνοντας αποθεραπείες. Συνολικά είχε 16 συμμετοχές και επτά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Στο Μουντιάλ όμως βρήκε τον εαυτό του. Σε επτά παιχνίδια πέτυχε οκτώ γκολ και δεν βρήκε δίχτυα μόνο στον προημιτελικό με την Αγγλία. Για το «φαινόμενο» τα οκτώ γκολ και ο τίτλος με τη Βραζιλία αποτέλεσε μια εξιλέωση για τα όσα έγιναν πριν από τέσσερα χρόνια στη Γαλλία. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Ρεάλ έδωσε 46 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και οι πωλήσεις της φανέλας του, μόνο την πρώτη μέρα, έσπασαν όλα τα ρεκόρ!

Η έκπληξη

Αυτή τη φορά η έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρθε από την Αφρική. Η Σενεγάλη μπορεί να ήταν πρωτάρα στα Μουντιάλ, όμως φρόντισε να αφήσει πολύ κόσμο με το… στόμα ανοικτό. Η αφρικανική χώρα με την… ευρωπαϊκή ταυτότητα (21 από τους 23 ποδοσφαιριστές της αποστολής έπαιζαν στη Γαλλία, όπως και ο Γάλλος προπονητής, Μπρούνο Μετσού) έδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα τις προθέσεις της, όταν στην πρεμιέρα νίκησε την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία. Εν τέλει τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο, πίσω από τη Δανία και πάνω από Ουρουγουάη και Γαλλία. Το… παραμύθι συνεχίστηκε στους «16» με το 2-1 επί της Σουηδίας στην παράταση, αλλά έλαβε τέλος στα προημιτελικά όταν ηττήθηκε από την Τουρκία στην παράταση και αποκλείστηκε. Έστω κι έτσι έγινε η δεύτερη αφρικανική ομάδα που έφτασε στα προημιτελικά του Μουντιάλ μετά το Καμερούν το 1994.

Το γεγονός

Η Νότιος Κορέα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου –που συνδιοργάνωσε μαζί με την Ιαπωνία- όπου τελικά αποκλείστηκε από τη Γερμανία. Βέβαια για να φτάσει εκεί χρειάστηκε να αποκλείσει στους «16» την Ιταλία και στους «8» την Ισπανία. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια ευνοήθηκε πολύ από τη διαιτησία και μάλιστα κάποιες φορές με εξόφθαλμο τρόπο. Στους «16» ο διαιτητής Μορένο από το Εκουαδόρ απέβαλε λανθασμένα τον Τότι, έδωσε –κακώς- ένα πέναλτι στη Νότιο Κορέα και ακύρωσε επίσης λανθασμένα το γκολ του Τομάζι στην παράταση (θα ήταν το χρυσό γκολ και η Ιταλία θα περνούσε). Το σκηνικό συνεχίστηκε και στα προημιτελικά, όταν ο Αιγύπτιος διαιτητής, Γκαντούρ ακύρωσε δύο γκολ των Ισπανών, ενώ όταν έφτασαν στη διαδικασία των ο Νοτιοκορεάτης τερματοφύλακας, Γιουν Γιάε Λι βγήκε νωρίτερα από την εστία και απέκρουσε το πέναλτι του Χοακίν, ενώ θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί. Πάντως, Ιταλία και Ισπανία κατέκτησαν τα δύο επόμενα Μουντιάλ το 2006 και το 2010, αντίστοιχα…

Η φωτογραφία

Ρονάλντο και Καν είναι τα πρόσωπα του τελικού, αλλά και της διοργάνωσης. Ο Βραζιλιάνος βγήκε πρώτος σκόρερ και ο Γερμανός, αν και ηττημένος, πήρε τη Χρυσή Μπάλα, δηλαδή το βραβείο του πολυτιμότερου του Μουντιάλ!

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ποτέ δεν μάσαγε τα λόγια του. Μίλησε για την υπεράσπιση της πατρίδας του, την Ιταλία και… την ειρωνεία των Άγγλων.

Specials
Specials: Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Ο Στέφανος Αλειφερόπουλος δεν ήταν απλώς ένα ταλέντο. Ήταν το κάτι παραπάνω και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει...

Specials
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου 1999, η μεταγραφή του Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα στον Ολυμπιακό γίνεται επίσημη και ταρακουνάει όλη την Ισπανία. Το εξώφυλλο της Mundo Deportivo τα λέει όλα.

Ποδόσφαιρο
Specials: Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν χρειάστηκε ποτέ πολλές πάσες για να εξηγήσει γιατί ο Τόνι Κρόος ήταν το απόλυτο «κλειδί» στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Specials
Specials: Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Την 11η Μαΐου 2003, ένα φαλτσαριστό σουτ από τον Γεσπερ Γκρόνκιερ έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Τσέλσι. Το γκολ που δεν έγραψε απλώς σκορ, αλλά ολόκληρο μέλλον.

Specials
Specials: Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Οι πανηγυρισμοί είχαν ξεκινήσει, ο πάγκος των Βαυαρών ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδο και οι οπαδοί ζούσαν το απόλυτο όνειρο. Τότε, ο Κολίνα είδε… τη ζωή να αντιστρέφεται.

Specials
World Football: Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής προτίμησε να παρηγορήσει τον φίλο του που μόλις είχε χάσει τα πάντα. Η ιστορία του Ζιντάν και του Ντε Πιέρο...

World Football
Specials: Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Ροναλντίνιο, Πίρλο, Μπέκαμ, Σέεντορφ… Ποιος θα βαρέσει τελικά το φάουλ; Ο Αντσελότι προσπαθούσε να επιβάλει… τάξη σε μια ομάδα γεμάτη θρύλους!

Specials
Specials: Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ήταν ο παίκτης που θαύμασε όλη η Ιταλία και λάτρεψαν οι φίλοι της Μίλαν. Μα δεν ξέχασε ποτέ την υπόσχεση που είχε δώσει: να γυρίσει στην Μπενφίκα. Όχι για τα χρήματα. Για την καρδιά.

Specials