SPECIALS

Ιγκόρ Κοκόσκοφ: Όταν έστελνε βιογραφικό στον Απόλλωνα Πάτρας!

Κι όμως... Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι του 2004, ο Ιγκόρ Κοκόσκοδ είχε φτάσει μια ανάσα από τη συμφωνία του με τον Απόλλωνα Πάτρας

Ιγκόρ Κοκόσκοφ
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όπως ήδη έχετε διαβάσει, ο εγκυρότατος Άντριαν Βοϊναρόφσκι έγραψε ότι ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ ετοιμάζεται να αναλάβει την Φενέρμπαχτσε. Κι όπως ήδη ξέρετε, παλαιότερα (καλοκαίρι 2014) ο Παναθηναϊκός του είχε καταθέσει επίσημη πρόταση! Τι δεν ξέρει ο πολύς κόσμος; Ότι η μόνη ελληνική ομάδα που έφτασε κοντά σε συνεργασία με τον Σέρβο προπονητή είναι ο… Απόλλωνας Πάτρας!

Δεν σας κάνουμε πλάκα. Όντως, το μακρινό 2004 και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ έφτασε μια ανάσα από το να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ιστορικής ομάδας της Πάτρας. Για την ακρίβεια, ο ίδιος έστειλε βιογραφικό και οι Πατρινοί συζήτησαν την περίπτωσή του. Κανείς πάντως δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Κοκόσκοφ ΔΕΝ έκανε πλάκα.

Τότε, ο Σέρβος κόουτς αναζητούσε μια επαγγελματική ομάδα στην Ευρώπη προκειμένου να αρχίσει την καριέρα του ως head coach. Ήταν ασίσταντ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Εθνική Σερβίας. Και- το κυριότερο- ήταν πρωταθλητής στο ΝΒΑ εκείνη τη χρονιά ως ασίσταντ του Λάρι Μπράουν στους Ντιτρόιτ Πίστονς!

Μάλιστα ο Κοκόσκοφ είχε ασχοληθεί πολύ με το να αναλάβει τον Απόλλωνα. Συζητούσε διαρκώς με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον Δημήτρη Ιτούδη, που τότε εργάζονταν στον Παναθηναϊκό. Προσπαθούσε να μαζέψει πληροφορίες για τον Απόλλωνα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Ζοτς όσο και ο Ιτούδης τον παρότρυναν να αναλάβει…

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί τελικά ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ δεν ανέλαβε τον Απόλλωνα Πάτρας. Η αλήθεια είναι ότι είχαν φτάσει πολύ κοντά.

Ο Σέρβος προπονητής, του οποίου η πολλά υποσχόμενη καριέρα ως αθλητή κόπηκε απότομα συνεπεία σοβαρότατου τραυματισμού από σφοδρό τροχαίο ατύχημα, το 1990 (ήταν 19 ετών) είχε ήδη γράψει ιστορία από τότε.

Είχε γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος full time ασίσταντ κόουτς σε κολέγιο πρώτης κατηγορίας στο NCAA. Αργότερα έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος full time ασίσταντ κόουτς στο ΝΒΑ. Όπως και ο πρώτος Ευρωπαίος προπονητής με τίτλο στο ΝΒΑ (2004 στους Πίστονς) αλλά και μέλος του τεχνικού τιμ σε All Star Game στο ΝΒΑ!!!

Αργότερα πέτυχε κι άλλα… Κι άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστός (μετά την πολύ καλή του δουλειά στην Εθνική Γεωργίας) με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με την Εθνική Σλοβενίας στο Ευρωμπάσκετ του 2017.

Το 2018 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος head coach στο ΝΒΑ αλλά η σεζόν των Σανς ήταν απογοητευτική (19-63) κι απολύθηκε. Επέστρεψε ξανά στο ρόλο του ασίσταντ…

Το καλοκαίρι του 2014 ο Παναθηναϊκός χτύπησε την πόρτα του Κοκόσκοφ. Δεν τα βρήκαν στη διάρκεια του συμβολαίου…

Συγκεκριμένα ο Σέρβος ζήτησε τριετές κλειστό ενώ ο Παναθηναϊκός του προσέφερε 2+1. Ε, αυτό το… συν ένα ήταν η αιτία που δεν υπήρξε συμφωνία. Κάπως έτσι η ελληνική ομάδα προχώρησε με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Προς το παρόν έχει αναλάβει την Εθνική Σερβίας και οδεύει προς Φενέρμπαχτσε. Βέβαια εδώ έχουμε μια ακόμα πρωτοπορία: Θα γίνει ο πρώτος κόουτς της Euroleague που δεν θα μπορεί να κοουτσάρει την Εθνική ομάδα στα «παράθυρα» για το Ευρωμπάσκετ του 2021.

Αλλά αυτά θα τα βρει, προφανώς, η υπηρεσία.

Exit mobile version