SPECIALS

Λιλ: Το νέο «μαγαζί-γωνία» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης

Το sportime.gr εξηγεί γιατί οι Γάλλοι έχουν εξελιχθεί σε μαγαζί-γωνία για τις μεταγραφές των κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ
Λιλ: Το νέο «μαγαζί-γωνία» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης

Πόρτο, Άγιαξ και Αϊντχόβεν θα ήταν ιδιαίτερα περήφανοι γι’αυτήν. Η Λιλ βαδίζει με σταθερά βήματα στον χώρο της παραγωγής και αξιοποίησης νέων παικτών, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως ελκυστικό μεταγραφικό «πρατήριο».

Με την αυγή της νέας χιλιετίας, οι «λιλουά» έκαναν μια εντυπωσιακή στροφή 180 μοιρών ως προς την πολιτική τους ως ποδοσφαιρικό κλαμπ. Ξεκίνησαν να επενδύουν στο σκάουτινγκ, αλλά και στις εξαιρετικές ακαδημίες τους. Η επιλογή τους, ίσως να αποτελούσε και μονόδρομο, μιας και οι μεγάλοι της Ligue 1 επένδυαν τεράστια ποσά για «έτοιμους» παίκτες εγνωσμένης αξίας περιορίζοντας τους μικρομεσαίους σε έναν άχαρο ρόλο κομπάρσου. Όταν λοιπόν βρίσκεις σε τοίχο, είτε μένεις στάσιμος, είτε περνάς μέσα από αυτόν.

Η διοίκηση της Λιλ πήρε τη δεύτερη απόφαση και η οποία τα τελευταία δώδεκα χρόνια τη δικαίωσε, μιας και έβαλε στα ταμεία της πολλά εκατ. ευρώ από τους ποδοσφαιριστές που πουλάει στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Τα βήματα, απλά. Πρώτα τους ανακαλύπτει, στη συνέχεια μέσα από τα παιχνίδια φτιάχνει το brand name τους και όντες πια περιζήτητοι αστέρες τους μοσχοπουλάει. Έχει εξελιχθεί δηλαδή σε ένα εντυπωσιακό «μαγαζί-γωνία» για αγορά νέων ποδοσφαιριστών, το οποίο προτιμούν ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2008 τα έσοδα των Γάλλων από πωλήσεις έχουν ξεπεράσει συνολικά το μισό τρις (!) ευρώ. Pas mal δηλαδή για ένα μεσαίο κλαμπ της χώρας που έφτασε να κατακτήσει μάλιστα και το πρωτάθλημα.

Με αφορμή λοιπόν την πώληση του Νιγηριανού στράικερ, Βίκτορ Όσιμεν στη Νάπολι, το sportime.gr σας θυμίζει μερικά από τους αστέρες που ανδρώθηκαν στη Λιλ και της απέφεραν στρατοσφαιρικά νούμερα στα ταμεία της.

Ζαν Μακούν

Γνωστός από την παρουσία του στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2011-2012, ο Ζαν Μακούν συστήθηκε στο ευρύ κοινό με εξαιρετικές του σεζόν στη Λιόν. Ωστόσο, οι «λιονέ» είχαν «τσιμπήσει» τον παίκτη από τη Λιλ, της οποίας υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πουλέν. Περί τα 14 εκατ. ευρώ στοίχησε στην ομάδα του Ολάς για να τον κάνει δικό της και για τουλάχιστον δύο σεζόν, δικαιώθηκε.

Λιλ: Πρωτάθλημα με υπογραφή… Αφρικής

Ένας Νιγηριανός και ένας Ίβηρας ήταν γραφτό να οδηγήσουν τη Λιλ στον τίτλο της Ligue 1 το 2011. Μια εκπληκτική χρονιά που επισφραγίστηκε με δύο μαμούθ-πωλήσεις για τα δεδομένα του συλλόγου. Ο επιθετικός Μούσα Σο (προϊόν ακαδημιών της ομάδας) και ο κυνηγός Ζερβινιό (τον είχαν αγοράσει ως ελεύθερο), αφού μάγεψαν τους πάντες στο γήπεδο, πουλήθηκαν σε Φενέρμπαχτσε και Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2011 αντί 10 και 12 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Αμφότεροι συνέχισαν την καριέρα τους χωρίς όμως ποτέ να φτάσουν στο απόλυτο των δυνατοτήτων τους.

Η χρονιά- ορόσημο

Η στιγμή όμως κατά την οποία οι «λιλουά» ανέβηκαν πολλά σκαλοπάτια στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο ήταν άλλη. Το καλοκαίρι του 2012, το μεγάλο αστέρι της ομάδας, Εντέν Αζάρ, ύστερα από επτά χρόνια παρουσίας στο κλαμπ, έγινε κάτοικος Λονδίνου για τα μάτια της Τσέλσι. Οι «μπλε» έδωσαν 35 εκατ. ευρώ για να τον φέρουν στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και η παρουσία του Βέλγου δικαίωσε όλα τα μέρη της παραπάνω συμφωνίας.

Λιλ: Η πορεία προς την εκτόξευση και το «χρυσό» 2019

Από εκεί και ύστερα, οι Γάλλοι είχαν φτιάξει το δικό τους brand name στον μεταγραφικό κόσμο και το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Παράλληλα με τις πολλές πωλήσεις σε μικρομεσαία κλαμπ, η ζήτηση των ποδοσφαιριστών της από μεγαθήρια αυξανόταν με γεωμετρικούς ρυθμούς. Η Λιλ έγινε… πρατήριο της Premier League, μιας και τα επόμενα χρόνια αρκετοί σύλλογοι ψώνισαν από εκεί.

Ο Ντιβόκ Οριγκί αποτελεί ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα. Παιδί των ακαδημιών των «λιλουά», ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στο «Πιερ- Μορουά» και το 2014 μετακόμισε στο «Άνφιλντ» έναντι 13 εκατ. ευρώ. Άμεση απόσβεση των χρημάτων μπορεί να μην έγινε, αλλά τα γκολ του στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League του 2019 κόντρα στην Μπαρτσελόνα δικαίωσαν απόλυτα τους reds για την επιλογή τους.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Σοφιάν Μπουφάλ πέρασε το στενό της Μάγχης και υπέγραψε στη Σαουθάμπτον, με τους «αγίους» να βγάζουν από τα ταμεία τους 19 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο «μπαμ» όμως συνέβη το 2019. Τότε που ο πρώτος σκόρερ του Σαμπιονά, Νικολά Πεπέ, εντυπωσίασε τόσο την Άρσεναλ του Ουνάι Έμερι που οι «κανονιέρηδες» πλήρωσαν το ποσό των 80 εκατ. ευρώ στη Λιλ για να τον αποκτήσουν.

Η εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί. Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη που έκανε την μεταγραφή του Ραφαέλ Λεάο στη Μίλαν (32 εκατ. ευρώ), την ίδια περίοδο έμοιαζε με… φραγκοδίφραγκα.

Η φετινή λοιπόν μεταγραφή του Οσίμεν στους «παρτενοπέι» του Τζενάρο Γκατούζο, όχι μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά μια φυσική εξέλιξη στην πορεία που έχει χαράξει εδώ και χρόνια η Λιλ. Ποιος θα το πίστευε ότι μια μικρομεσαία ομάδα της Γαλλίας θα γινόταν η «κότα με τα χρυσά- ποδοσφαιρικά- αυγά»…

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι πίσω από το deal Νάπολι-Οσιμέν -Η απίθανη προμήθεια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λιλ: Το νέο «μαγαζί-γωνία» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.