SPECIALS

Μεξικό 1986: Το Mundial του «Θεού»

Αν αυτή η διοργάνωση είχε ονοματεπώνυμο, αυτό θα ήταν «Ντιέγκο Μαραντόνα»

Συντάκτης: Μάνος Ανδρουλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Κολομβία είχε αναλάβει τη διοργάνωση του 1986, όμως από τη στιγμή που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί οικονομικά η FIFA έδωσε το χρίσμα στο Μεξικό για δεύτερη φορά σε διάστημα 16 ετών.

Ένας τρομακτικός σεισμός που άφησε πίσω του 20.000 νεκρούς δεν άλλαξε ξανά τον τόπο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεδομένου ότι τα γήπεδα δεν υπέστησαν ζημιές.

Η τελική φάση περιελάμβανε για δεύτερη διαδοχική φορά 24 ομάδες, στις οποίες δεν συγκαταλεγόταν η Ολλανδία, μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού αποκλείστηκε στα μπαράζ από το γειτονικό Βέλγιο.

Το σύστημα διεξαγωγής της πρώτης φάσης παρέμεινε σχεδόν ίδιο, μόνο που από τους έξι ομίλους προκρίθηκαν οι δύο πρωτοπόροι και οι τέσσερις καλύτεροι τρίτοι στη δεύτερη φάση του τουρνουά, η οποία περιελάμβανε νοκ-άουτ ματς.

Πρόκειται για τη διοργάνωση που ένας ποδοσφαιριστής έλαμψε όσο δεν είχε ξαναλάμψει ποτέ κανείς. Η διοργάνωση του Ντιέγκο Μαραντόνα με το «χέρι του «θεού», με το «γκολ του αιώνα» και με άλλα πολλά…

Ο νικητής

Η Αργεντινή. Έκανε το χρέος της στον 1ο όμιλο με Νότια Κορέα και Βουλγαρία, ενώ το 1-1 με την Ιταλία δεν την εμπόδισε να καταλάβει την πρωτιά. Έπειτα απέκλεισε την Ουρουγουάη (1-0), την Αγγλία (2-1 με τα αξέχαστα γκολ του Μαραντόνα) και το Βέλγιο (2-0 επίσης με δύο γκολ του Μαραντόνα), προτού κάμψει την αντίσταση της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό με 3-2. Μπουρουτσάγκα, Ρουγκέρι, Βαλδάνο, Ολαρτικοετσέα, Πουμπίδο ήταν μερικοί από τους συμπαίκτες του Μαραντόνα.

Ο τελικός

Περίπου 115.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στο αχανές «Αζτέκα» και είδαν αρχικά τους Μπράουν (22’), Βαλδάνο (55’) να δίνουν σαφές προβάδισμα στην Αργεντινή. Οι Ρουμενίγκε (74’) και Φέλερ (80’) ισοφάρισαν για τη Δυτική Γερμανία, αλλά στο 83’ ο Μαραντόνα έκανε μια εκπληκτική ασίστ στον Μπουρουτσάγκα, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό 3-2 με ψύχραιμο πλασέ και χάρισε στην «αλμπισελέστε» το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο σε οκτώ χρόνια (και τελευταίο μέχρι σήμερα).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Κάρλος Μπιλάρδο): Πουμπίδο, Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουτζέρι, Τζούστι, Ολαρτικοετσέα, Μπατίστα, Ενρίκε, Μαραντόνα, Μπουρουτσάγα (90′ Τρομπιάνι), Βαλντάνο.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Φραντς Μπέκενμπαουερ): Σουμάχερ, Γιάκομπς, Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Έντερ, Ματέους, Μάγκατ (62′ Ντίτερ Χένες), Ρουμενίγκε, Άλοφς (62′ Φέλερ).

Ο πρώτος σκόρερ

Ο Γκάρι Λίνεκερ. Το χατ-τρικ του επί της Πολωνίας χάρισε στην Αγγλία την πρόκριση στη φάση των «16» και τα δύο γκολ του επί της Παραγουάης το εισιτήριο για τα προημιτελικά, όπου το έκτο τέρμα του, αυτή τη φορά επί της Αργεντινής, δεν έφτανε για να φύγει η ομάδα του με ψηλά το κεφάλι από το «Αζτέκα».

Η έκπληξη

Η πορεία του Βελγίου μέχρι την ημιτελική φάση. Μα παίκτες όπως οι Πφαφ, Βαν ντερ Ελστ, Γκέρετς, Βερκότερεν, Σίφο, Κέλεμανς, Βάντερμπεγκ… Νωρίτερα, στα μπαράζ, απέκλεισε την Ολλανδία, έπειτα συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες τρίτες του ομίλου, μετά πέταξε έξω τη Σοβιετική Ένωση και την Ισπανία, ώσπου το όνειρο έσβησε στην Αργεντινή του Μαραντόνα. Στον μικρό τελικό έχασε 4-2 στην παράταση από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία.

Το γεγονός

Τι άλλο από την παρουσία του Ντιέγκο Μαραντόνα στη διοργάνωση… Με highlight, φυσικά, τα δύο γκολ του επί της Αγγλίας στην προημιτελική φάση. Αρχικά (51ο λεπτό), σκόραρε με το χέρι, χωρίς να γίνει αντιληπτός από το διαιτητικό τρίο, εν συνεχεία (54ο λεπτό) πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και απέδειξε ότι μπορεί να βρει δίχτυα και… νόμιμα.

Η φωτογραφία

Το “χέρι του θεού”

Exit mobile version