SPECIALS

Μισέλ Πλατινί: Ένας έκπτωτος ποδοσφαιρικός άγγελος

Η χολιγουντιανή κλιμάκωση στην καριέρα του Γάλλου, το Έβερεστ τίτλων, το... φουά γκρα στη Γιουβέντους, η Εθνική Γαλλίας και η αρχή της παρακμής με την UEFA

Μισέλ Πλατινί: Ένας έκπτωτος ποδοσφαιρικός άγγελος
Η χολιγουντιανή κλιμάκωση στην καριέρα του Γάλλου, το Έβερεστ τίτλων, το... φουά γκρα στη Γιουβέντους, η Εθνική Γαλλίας και η αρχή της παρακμής με την UEFA
Συντάκτης: Σπύρος Γιαννόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Για τις παλαιότερες γενιές, το όνομά του ταυτίστηκε με εκείνο του παιδικού ήρωα. Αυτό ήταν και ενδεχομένως παραμένει ο Μισέλ Πλατινί, ένας ήρωας που έδωσε στους πιτσιρικάδες. Έναν έξτρα λόγο για να λατρέψουν το ποδόσφαιρο. Κι ας έχασε ο ίδιος στην πορεία το «γιατί».

Η ζωή μιας από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία του βασιλιά των σπορ δεν θα μπορούσε να έχει κάτι άλλο παρά χολυγουντιανή κλιμάκωση. Από τον δρόμο προς την καταξίωση, στο απόλυτο Έβερεστ ατομικών επιτυχιών. Με 3 Χρυσές Μπάλες (1983, 1984, 1985), διεθνών τίτλων (Πρωταθλητριών με τη Γιουβέντους  το 1985 και Euro το 1984 με την Εθνική Γαλλίας) και αδαμάντινου πρεστίζ (πρόεδρος UEFA για από το 2008 μέχρι το 2015). Μέχρι τον απόλυτο ηθικό πάτο των πολλαπλών κατηγοριών για διαφθορά στο άθλημα που υπηρέτησε πιστά τόσα χρόνια.

Η νέα του σύλληψη, που σχετίζεται με το σκάνδαλο διαφθοράς για την αινιγματική ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 στο Κατάρ. Τάραξε τα νερά του παγκόσμιου αθλητισμού. Μια χώρα με αναμφισβήτητη οικονομική δύναμη, αλλά και γεμάτη από απαρχαιωμένες αντιλήψεις  καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, κατόρθωσε να αναλάβει τη φιλοξενία της πιο πολυαναμενόμενης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη.

Εκτίοντας ήδη την τετραετή ποινή αποκλεισμού από οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε το 2015. Το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται πως κλωνίζει ανεπανόρθωτα το προφίλ του Πλατινί, ανεξαρτήτως αν αποδειχθεί ένοχος ή όχι.

bwin Νόμιμο και ασφαλές παιχνίδι με live streaming* από το κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή σου!  21+ *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Κανείς όμως δεν μπορεί αρνηθεί την ποδοσφαιρική του ιδιοφυία. Ας θυμηθούμε μερικά από τα πεπραγμένα του.

Ο Μισέλ Πλατινί στον προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1983 κόντρα στην Άστον Βίλα

Μισέλ Πλατινί: Το… φουά γκρα και η Γιουβέντους

Όταν ο Πλατινί έφτασε στο Τορίνο το 1982, είχε γνωρίσει την αμφισβήτηση από τους οπαδούς της Σεντ Ετιέν. Για τους λίγους τίτλους που πήρε αναλογικά μαζί τους, με την μεταγραφή να στοιχίζει… ψίχουλα στη «Μεγάλη Κυρία».

Μια τεράστια αντίθεση με τις ικανότητές του, την οποία επισήμανε ο τότε πρόεδρος των «μπιανκονέρι» με μια επική παρομοίωση. «Τον πήραμε για ένα κομμάτι ψωμί και εκείνος το άλειψε με φουά γκρά!», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Τζάνι Ανιέλι.

Το πέναλτι στον τελικό του 1985 Χέιζελ κόντρα στην Λίβερπουλ:

Πράγματι, ο απολογισμός ήταν εκπληκτικός, μιας και με τη «Γιούβε», ο δαιμόνιος Γάλλος σάρωσε τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, αλλά και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών στο «ματωμένο» Χέιζελ, στην ίσως πιο πετυχημένη περίοδο στην ιστορία του ιταλικού συλλόγου.

Ο εμβληματικός «καπιτέν» των «τρικολόρ»

Και δεν σταμάτησε μόνο εκεί, μιας και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον πρώτο σημαντικό τίτλο της Γαλλίας, η οποία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1984. Με 9 γκολ σε πέντε ματς, ο «καπιτέν» πήρε από το χέρι τους «τρικολόρ» και υπέγραψε ένα αξέχαστο τουρνουά, πρόδρομο της μετέπειτα χρυσής εποχής του Ζινεντίν Ζιντάν. Όπως  φυσικά σε αυτόν οφείλεται και η 3η θέση των «μπλε» στο Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό.

Τα στιγμιότυπα του τελικού του 1984 κόντρα στην Ισπανία:

Πάγκος και Εθνική: Το σύντομο πέρασμα

Μόλις κρέμασε τα παπούτσια του, ο Πλατινί συνέχισε από άλλο πόστο να προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Μετά την αποτυχία πρόκρισης της Γαλλίας στο Μουντιάλ του 1990. Αντικατέστησε στο τιμόνι της ομάδας τον Ανρί Μισέλ και οδήγησε τους «τρικολόρ» με ένα αήττητο σερί 19 ματς, στα τελικά του Euro της Σουηδίας. Ωστόσο, ο πρόωρος αποκλεισμός οδήγησε στην απομάκρυνσή  του από τον πάγκο.

Η Γαλλία του Πλατινί ήταν ο πρόδρομος της χρυσής εποχής των “τρικολόρ” του Ζινεντίν Ζιντάν.

Η ενασχόληση με την UEFA

Έπειτα από το σύντομο πέρασμα, ασχολήθηκε με τα οργανωτικά θέματα στην UEFA και σιγά σιγά αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ποδοσφαιρικής Αρχής. Ανάλαβε τελικώς την προεδρία της ως διάδοχος του Λέναρτ Γιόχανσον τον Ιανουάριο του 2007. Η συνέχεια, γνωστή και θα έλεγε κανείς πως χρόνο με τον χρόνο άρχισε να απομακρύνεται από το όραμά του για μια νέα εποχή στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η υπόληψη του Μισέλ Πλατινί άρχιζε να χάνει πόντου., Ήρθαν στην επιφάνεια τα σκάνδαλα που πλέον κρατούν δέσμιο το μέλλον του.

Και όλα αυτά, ενώ ο Γάλλος πάλαι ποτέ άσος βρέθηκε μια ανάσα από το να πάρει τη θέση του Σεπ Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA το 2015. Ο 63χρονος αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν έκπτωτο από το ποδοσφαιρικό πάνθεον άγγελο που πλέον ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή του.

Τουλάχιστον όμως, η ποδοσφαιρική κληρονομιά που άφησε στους νεότερους, αρκεί για να μας θυμίζει το μεγαλειώδες ταλέντο που διοχέτευε με τον πιο αγνό και πηγαίο τρόπο στο χορτάρι.

Exit mobile version