×

Sportime BET

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Λένα Αλκαίου: «Μια πόλη μαγική»


    Σπύρος ΟικόπουλοςΜάνος Χατζιδάκις, «Μια πόλη μαγική». Ετσι χαρακτηρίζει η Λένα Αλκαίου, με το δικό της, μοναδικό τρόπο, το νέο της ταξίδι, που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό. Ενα ταξίδι στο οποίο, όπως τονίζει η ίδια, σημασία έχει η διαδρομή, παρά ο προορισμός. Το ξεκίνημα και τη διαδρομή, μας την εξήγησε η ίδια η Λένα, όσο για τον προορισμό, είναι οι επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που την βρίσκουν υποψήφια σύμβουλο, στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη, στην περιφέρεια Αττικής.

Πολλές οι απορίες μας, αλλά η πάντα φιλόξενη Λένα, μας υποδέχτηκε στο καλλιτεχνικό της σπίτι στον Πειραιά, στο «Ιχνος» και μας μίλησε για όλα. Με τη Λένα γνωριστήκαμε από μερικούς μήνες, αλλά παρακολουθώντας, εδώ και χρόνια την πορεία της, εξέφρασα την πρώτη απορία…πως πήρε την απόφαση να «εκτεθεί» στη μάχη των εκλογών. «Αποδέχτηκα την πρόταση του Γιώργου Πατούλη, για την περιφερειακή ενότητα Πειραιά με μεγάλη χαρά. Το σκέφτηκα πολύ και δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση. Το πρώτο και βασικό είναι η εκτίμησή μου στο πρόσωπο του, αλλά και στο έργο που έχει προσφέρει. Αλλωστε πάντα κρίνω τους ανθρώπους από το έργο τους. Στην περίπτωση του Γιώργου Πατούλη, η μέχρι τώρα πορεία του και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον επιστημονικό τομέα, αποδεικνύει ότι είναι ένας άξιος άνθρωπος, όπως είναι άξιος Δήμαρχος και γιατρός».

Εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με το Μίμη Πλέσσα και το Γιώργο Κατσαρό, συνεχής ενασχόληση με τη δισκογραφία, συναυλίες, το «Ιχνος» σαν επιχειρηματική δραστηριότητα, μαζί με την αγαπημένη της φίλη Αθηνά Τσαμαδού και φυσικά η οικογένεια, όλα αυτά αποτελούν ένα γεμάτο πρόγραμμα στη ζωή της Λένας. Πως χωράει η ενασχόλησή της με τα κοινά; «Ποτέ δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με τα κοινά και να παρακολουθώ το τι συμβαίνει γύρω μου, πόσο μάλλον στον Πειραιά, στον οποίο και γεννήθηκα και μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω. Οπως επίσης, ποτέ δεν σταμάτησα τη δουλειά μου, πάντα κάνω πολλά πράγματα και ποτέ δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για κάτι. Ηταν ευτυχής συγκυρία η πρόταση του Γιώργου Πατούλη και δεν ξέρω αν θα τολμούσα κάτι τέτοιο μερικά χρόνια νωρίτερα, ή αργότερα. Δέχτηκα την πρόταση γιατί νιώθω ότι αξίζει να ασχοληθώ. Στο ταξίδι αυτό της λεγόμενης προεκλογικής εκστρατείας, ανακάλυψα περισσότερα πράγματα, από όσα φανταζόμουν , για όλα όσα απασχολούν την περιοχή και κυρίως τους ανθρώπους. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου Σωτήρα του κόσμου…είμαι ένας άνθρωπος που πάντα ήθελε το καλό όλων και η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα το κάνω πιο οργανωμένα. Πρέπει να πω πως, σε αυτό το ταξίδι δεν είμαι μόνη. Η Αθηνά Τσαμαδού, ο Ηλίας Χατζηανδρέου και ο Μάνος Μιχαηλίδης βρίσκονται συνέχεια κοντά μου και το βασικότερο, έχουμε το ίδιο όραμα. Πάντα ζούσα κυνηγώντας τα όνειρά μου και είναι μοναδικό το συναίσθημα να έχεις δίπλα σου τέτοιους ανθρώπους. Θέλω να τους ευχαριστήσω όχι μόνο δημόσια για αυτό, αλλά και μέσα από την καρδιά μου, καθώς εκτός από τη διαδρομή, ένα ταξίδι για να είναι μαγικό, πρέπει να έχει και τους κατάλληλους συνοδοιπόρους κι είμαι τυχερή κι ευλογημένη που τους έχω».

Ρώτησα τη Λένα για το πιθανό κόστος, ή τίμημα που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση, ενός καλλιτέχνη. «Νομίζω ότι πλέον ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του καθενός. Μιλώντας για μένα, δεν πήρα αυτή την απόφαση για να φτιάξω τη ζωή μου μέσα από την πολιτική. Αυτό το έχω κάνει ήδη με τη δουλειά μου και συνεχίζω καθημερινά να παλεύω. Θέλω μόνο, αν μου δοθεί η ευκαιρία, να κάνω κάτι καλό για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τον πολιτισμό. Και να μη μου δοθεί, πάντα θα είμαι κοντά στους ανθρώπους και κυρίως, πάντα θα τραγουδάω», είπε χαμογελώντας και συμπλήρωσε. «Ανακαλύπτω σιγά σιγά όλα όσα μπορεί να κάνει η Περιφέρεια και τη θεωρώ έναν ολοζώντανο οργανισμό, που πρέπει να λειτουργεί σωστά, αλλά και να συνεργάζεται καλά με τους Δήμους κάθε απόχρωσης και με την Κυβέρνηση κάθε απόχρωσης. Πιστεύω στον Γιώργο Πατούλη, στις ικανότητές του και είναι κι ο λόγος που θα είμαι χαρούμενη είτε το ταξίδι αυτό έχει αίσιο τέλος, είτε όχι. Το ζω με όλο μου το είναι!».

Ονειρο της Λένας είναι να ζωντανέψει η πόλη της, με κάθε έννοια. «Θα ήθελα σε κάθε πλατεία να υπάρχουν μουσικοί, να κρατάει το πλήθος των τουριστών, πριν φύγουν προς την Αθήνα, να γεμίσουν τα μαγαζιά του Πειραιά και κυρίως, να βοηθηθούν εθελοντικές ομάδες, που εργάζονται καθημερινά, χωρίς την παραμικρή βοήθεια, από πουθενά. Οι ευπαθείς ομάδες να βρουν τη στήριξη που τους αξίζει και όλα όσα γίνονται, να είναι έργα καρδιάς, είτε κοινωνικά, είτε πολιτιστικά. Αλήθεια θα ήθελα να είναι γεμάτος με μουσική ο Πειραιάς και με χαμογελαστούς ανθρώπους, με τα προβλήματά τους να ανακουφίζονται, όσο το δυνατόν περισσότερο. Μπορούμε να βρούμε τρόπους για να υπάρξουν καλύτερες μέρες για όλους». Ρώτησα τη Λένα για το που είναι πιο «ασφαλής» ένας καλλιτέχνης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή στην Κεντρική Πολιτική Σκηνή. «Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορώ συνέχεια και για τις υποχρεώσεις μου και για τη βόλτα μου. Προσωπικά είμαι καθημερινά εκτεθειμένη, με την καλή έννοια σε όλους τους ανθρώπους. Εχω μάθει να ζω παλεύοντας καθημερινά και πάντα με εντιμότητα και ειλικρίνεια και θα ξαναπώ πως, πήρα αυτή την απόφαση, ώστε να προσπαθήσω να τα κάνω όλα με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο. Δεν γίνεται να αλλάξω εγώ, αλλά ίσως μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο που ζούμε. Αλλωστε ποτέ δεν ήμουν και δεν θα γίνω πολιτικός. Είναι ενδιαφέρουσα η πρόκληση των εκλογών, με μεγαλύτερο κομμάτι της να είναι η γνώση που αποκτώ γυρνώντας την πόλη και συζητώντας με όλους».

Φτάνοντας προς το τέλος της κουβέντας μας, ρώτησα τη Λένα πόσο χρόνο χρειάστηκε για να απαντήσει στην πρόταση από τον Γιώργο Πατούλη. «Για μερικές μέρες κυριολεκτικά δεν μπορούσα να κοιμηθώ, μέχρι να αποφασίσω. Το σκεφτόμουν και το ζύγιζα συνέχεια, έψαχνα τα υπέρ και τα κατά, αλλά δεν βρήκα τίποτα στα κατά. Βασικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο Γιώργος Πατούλης, καθώς τον αγαπούν άνθρωποι και εκτός του Δήμου Αμαρουσίου, όπως οι ασθενείς του, που μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για το έργο του. Το βασικό σε μια συνεργασία, κάθε φύσης, είναι να εμπιστεύεσαι και να εκτιμάς τους συνεργάτες σου κι αυτός ήταν ο λόγος της τελικής και θετικής απάντησής μου».

Συζητώντας για πολιτική με έναν καλλιτέχνη, ο οποίος πάντα μιλάει μέσα από την ψυχή του, είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Εκτός από ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στη Λένα Αλκαίου για το χρόνο της, τη φιλοξενία της και την καλή της διαθεση, θα της ευχηθώ να αφήσει το «Ιχνος» της σε κάθε νέα πρόκληση στη ζωή της…