VIRAL

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα κβάζαρ (pic)

Το κβάζαρ απέχει στον χώρο αλλά και τον χρόνο, περίπου 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η λάμψη του ισοδυναμεί με 600 τρισεκατομμύρια ήλιους

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Ως κβάζαρ ορίζεται στην Αστρονομία  κάθε εξαιρετικά λαμπρός και μακρινός ενεργός γαλαξιακός πυρήνας, που εμφανίζεται στο ορατό.

Μάλιστα quasi-stellar σημαίνει κυριολεκτικά «παρόμοιος με αστέρα».

Οι επιστήμονες έκαναν μία συγκλονιστική ανακάλυψη καθώς ανακάλυψαν το πιο φωτεινό αντικείμενο που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο νεότερο σύμπαν.

Πρόκειται στην ουσία για ένα κβάζαρ, δηλαδή το κέντρο ενός νεαρού γαλαξία όπου μια τεράστια μαύρη τρύπα «τρώει» αυτό που την περιβάλλει.Οι πρώτοι κβάζαρ παρατηρήθηκαν με ραδιοτηλεσκόπια τη δεκαετία του 1950. Εκατοντάδες είχαν καταγραφεί με το Ραδιοτηλεσκόπιο Λόβελ στον «Τρίτο Κατάλογο (Ραδιοπηγών) του Κέμπριτζ» χωρίς την παραμικρή υποψία για την αληθινή τους φύση, αλλά είχε διακριβωθεί ότι επρόκειτο για πολύ μικρές σε φαινόμενες διαστάσεις πηγές.

Το κβάζαρ απέχει στον χώρο αλλά και τον χρόνο, περίπου 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ η λάμψη του ισοδυναμεί με 600 τρισεκατομμύρια ήλιους.

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

Exit mobile version