ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ετσι παίζουν οι «ΟΜΑΔΕΣ»

Ο Νίκος Μπουρλάκης γράφει για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που έπαιξαν άμυνα, έβγαλαν ενέργεια, πήραν τα ριμπάουντ, εκμηδένισαν τα όπλα της Μπαρτσελόνα, ανέδειξαν πρωταγωνιστές και φανέρωσαν στοιχεία εξαιρετικής συνολικής λειτουργίας
Ετσι παίζουν οι «ΟΜΑΔΕΣ»

Ο αγώνας με την Μπαρτσελόνα δεν ήταν καθόλου εύκολος και βέβαια είναι γνωστό σε όλους ότι φέτος οι Καταλανοί δεν έχουν σχέση με τα μαύρα χάλια που παρουσίασαν την τελευταία διετία. Είναι συγκροτημένοι ως ομάδα, σοβαροί και πειθαρχημένοι και σίγουρα επικίνδυνοι. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν πολλή δουλειά μπροστά τους προκειμένου να τα καταφέρουν.

Τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό αυτό αλλά το πιο σπουδαίο είναι άλλο: Τα κατάφεραν ως ομάδα. Κάνοντας αυτά ακριβώς που έπρεπε στο μεγαλύτερο διάστημα. Όπως:

1. Επαιξαν άμυνα με τη… ψυχή τους και το χάρηκαν. Φαινόταν αυτό σε κάθε φάση που διεκδικούσαν ότι ήταν διαβασμένοι και έτοιμοι να αντιδράσουν. Αλλωστε η Μπαρτσελόνα έπεσε αρκετά από τον μέσο όρο πόντων της που ήταν 83 πριν έρθει στο ΟΑΚΑ.

2. Επικράτησαν στα ριμπάουντ. Κομβικό σημείο αυτό καθώς η Μπαρτσελόνα είχε κατά μέσο όρο 13 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο ΟΑΚΑ πήρε έξι με το ζόρι. Κι όχι μόνο αυτό, ο Παναθηναϊκός… την χτύπησε με το όπλο της, τα ριμπάουντ δηλαδή. Από το επιθετικό ριμπάουντ (16 συνολικά), ο Παναθηναϊκός πήρε 12 πόντους, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό. Επίσης με δεδομένο ότι οι προπονητές επιμένουν πως «τα ριμπάουντ είναι θέμα διάθεσης» αντιλαμβανόμαστε ότι οι «πράσινοι»- δια της επαγωγικής- είχαν διάθεση.

3. Διέλυσαν την δημιουργία της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχαν κατά μέσο όρο 19 ασίστ και 12 λάθη. Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ στο μεγαλύτερο διάστημα είχαν μεγαλύτερο αριθμό λαθών από ασίστ και στο τέλος ήταν… ισόπαλο το αποτέλεσμα. Ηταν στον μέσο όρο τους στα λάθη (12) αλλά 7 ασίστ χαμηλότερα (από τις 19 στις 12).

4. Ανέδειξαν πρωταγωνιστές όπως τον εκπληκτικό ΝτεΣόν Τόμας στο πρώτο μέρος, τον σπουδαίο Μήτογλου της τέταρτης περιόδου και το… θηρίο από τα παλιά, Στεφάν Λάσμε. Gabon Beast είναι το παρατσούκλι του κι αυτό… ήταν και κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Ο Καλάθης κόντεψε να κάνει double- double σε ασίστ (12) και ριμπάουντ (9) παρά την αστοχία του (1/9 σουτ και 0/2 βολές).

Ως συνολική εικόνα, ο Παναθηναϊκός έδειξε σημαντικά στοιχεία ομαδικού πνεύματος, συνεργασίας και διάθεσης. Σίγουρα ήταν άριστα διαβασμένος και ο τρόπος που ο Πασκουάλ εξαφάνισε τα ατού της Μπαρτσελόνα είναι αξιοσημείωτος. Με αυτόν τον τρόπο και με το να μπαίνουν σταδιακά στην εξίσωση περισσότεροι παίκτες, οι «πράσινοι» θα μπουν στον δρόμο της σταθερά ανοδικής πορείας που επιθυμούν.

Και τώρα πάνε στην Μπασκόνια, σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα, σε μια σκληρή έδρα και σε μια ομάδα που έχει άλλη ψυχολογία (όπως συμβαίνει πάντα) σε κάθε αλλαγή προπονητή.

Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 76-70: Πράσινη κυριαρχία! (vids)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ετσι παίζουν οι «ΟΜΑΔΕΣ»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College