ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν Σήμερα 6/8: Η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Σαν σήμερα οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα
Σαν Σήμερα 6/8: Η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Σαν Σήμερα 6/8: Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Αυγούστου 1945, όταν ο κόσμος θα άλλαζε για πάντα, μετά την πτώση της πρώτης ατομικής βόμβας.

Σε ένα από τα τελευταία… επεισόδια στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί αποφασίζουν να κάνουν ένα πολύ μεγάλο βήμα και να χρησιμοποιήσουν την πρώτη ατομική βόμβα.

Αυτή είχε κατασκευαστεί από τους ίδιους στον Ιούνιο του 1945 και χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος και φυσικά να δείξουν τη δύναμη τους.

Συγκεκριμένα, σαν σήμερα, το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Την επιχείρηση ανέλαβε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Οδήγησε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B29, το οποίο έφερε την ονομασία Enola Gay (το όνομα της μητέρας του) και ακριβώς στις 8:15 το πρωί απελευθέρωσε πάνω από την πόλη τη βόμβα ουρανίου, που είχε την κωδική ονομασία «Little Boy».

Σαν Σήμερα 6/8: Η βόμβα 45 δευτερόλεπτα αργότερα, εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα. Μία φωτεινή λάμψη τύφλωσε το πλήρωμα του βομβαρδιστικού και κατόπιν σχηματίστηκε πάνω από το σημείο της έκρηξης ένα κόκκινο νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών,  και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους.

Το ωστικό κύμα της έκρηξης, σε συνδυασμό με τη θερμότητα που εκλύθηκε, κονιορτοποίησε τα πάντα σε μία περιοχή 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ποτέ άλλοτε στην παγκόσμια ιστορία μία και μόνη βόμβα δεν προκάλεσε τόσους πολλούς θανάτους. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι.

Οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000. Για πολλούς από τους επιζήσαντες η ζωή θα είναι μαρτυρική τα επόμενα χρόνια και αρκετές χιλιάδες θα πεθάνουν από καρκίνους.

Λίγες μέρες αργότερα, γίνεται και η δεύτερη πτώση ατομικής βόμβας, όταν το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου, αυτή τη φορά στην πόλη Ναγκασάκι.

Σαν Σήμερα 6/8: Το «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση.

Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Το «Χόρα» θα επιστρέψει στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου. Οι προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς θα μείνουν χωρίς αποτέλεσμα.

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν Σήμερα 6/8: Η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.