SPECIALS

Έβερτον – Αντσελότι: Κάρλο το «τσακάλι»

Οι μαεστρικές κινήσεις του Ιταλού στην Έβερτον, το καλύτερο ξεκίνημα των «ζαχαρωτών» τα τελευταία 126 χρόνια και οι παίκτες-κλειδιά της επιτυχίας
Έβερτον – Αντσελότι: Κάρλο το «τσακάλι»

Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι γεμάτος από πολλές ανεπιθύμητες στάσεις, όπως αμφισβήτηση, πισωγυρίσματα και στιγμές απόλυτης απογοήτευσης. Μια διαδρομή, την οποία ο Κάρλο Αντσελότι γνωρίζει καλά, αλλά παραμένει πρόθυμος να ακολουθήσει στην Έβερτον με μοναδικό έπαθλο την καταξίωση.

Ο Ιταλός πολύπειρος τεχνικός έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα που δνε θυμίζει σε τίποτα το προβληματικό σύνολο της περασμένης σεζόν. Με το απόλυτο νικών στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές της Premier League (τελευταία επικράτηση επί της Μπράιτον με 4-2), τα «ζαχαρωτά» φιγουράρουν στην κορυφή της βαθμολογίας. Αν μάλιστα, συνυπολογιστούν οι τρεις νίκες στο League Cup, τότε προκύπτει η καλύτερη επίδοση των «μπλε» του Μέρσεϊσαϊντ σε ξεκίνημα μιας σεζόν εδώ και 126 χρόνια!

Καλά διαβάσατε. Από τη σεζόν 1894-1895 έχει να εκκινήσει με επτά στα επτά η Έβερτον. Και σε αυτό, μεγάλο μέρος της επιτυχίας θα πρέπει να πιστωθεί στον Αντσελότι. Όχι τόσο γιατί μεταμόρφωσε μια ομολογουμένως μέτρια ομάδα σε fun-to-watch κλαμπ μετά από χρόνια. Ούτε γιατί κατόρθωσε να τιθασεύσει τα «εγώ» των πιο ακριβοθώρητων ποδοσφαιριστών του (Χάμες, Λιούιν, κ.ά).

Αντσελότι: Όταν τον προσπέρασε το ποδόσφαιρο

Εκεί που ο «Καρλέτο» αποδείχθηκε, «τσακάλι» είναι όταν κατόρθωσε να υπερκεράσει τη διαφορά απόστασης ανάμεσα στο προπονητικό του στιλ και την πορεία που έχει ακολουθήσει το άθλημα την τελευταία δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, το ποδόσφαιρο έμοιαζε να προσπερνάει την τακτική του Αντσελότι, ο οποίος αδυνατούσε να συμβαδίσει στις επιταγές της νέας εποχής.

Κάτι που φαινόταν μέσα στο γήπεδο, μιας και οι Βαυαροί είχαν κολλήσει σε ένα ντεμοντέ τρόπο ανάπτυξης, άκρως προβλέψιμο και οριακά βαρετό. Η «σφαλιάρα» που δέχθηκε τότε ο Ιταλός θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της προπονητικής του καριέρας και προς στιγμήν απογοήτευσε τους απανταχού θαυμαστές του.

Η εικόνα της επιτυχημένης Μίλαν των 00s περνούσε σαν ταινία μικρού μήκους μπροστά από τα μάτια τους σαν κάτι το μακρινό και άπιαστο που δύσκολα θα έβλεπαν ξανά. Κανείς δεν περίμενε ότι ένας εξηντάρης τεχνικός θα καταπολεμούσε τις εμμονές του και θα άρχιζε να χτίζει από το μηδέν.

Νάπολι: Προπονητική σε νέα βάση

Υστερα από μια σχεδόν… σαββατική άδεια, ο Αντσελότι επέστρεψε εννιά μήνες μετά σε τιμόνι ομάδας. Λιγότερες απαιτήσεις, περισσότερος χώρος για να αποτυπώσει μέσω των ποδοσφαιριστών του τα «θέλω» του στο χορτάρι και μια παροιμιώδης όρεξη για δουλειά.

Η Νάπολι έμοιαζε το ιδανικό ησυχαστήριο του Ιταλού, ο οποίος σιγά σιγά δόμησε ένα σύνολο που μπορεί να μην κέρδισε τίτλους, αλλά έπαιζε ορθολογικό και θελκτικό ποδόσφαιρο. Κάτι που του επέτρεψε να επιστρέψει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, έπειτα από τη θητεία του στην Τσέλσι.

Στην Έβερτον ξεκίνησε αθόρυβα και κατόρθωσε να εμπνεύσει παίκτες, οπαδούς, αλλά και διοίκηση την περσινή περίοδο. Η τελευταία του προσέφερε απλόχερα τα «εργαλεία» (Άλαν, Ντουκουρέ και Χάμες) για να δημιουργήσει κάτι ιδιαίτερο, χωρίς υπερβολές.

Το αποτέλεσμα; Οι «toffees» κερδίζουν με όπλο ένα αποτελεσματικό ποδόσφαιρο, που ακροβατεί στα όρια του κυνισμού και του θεάματος. Το καλύτερο φυσικά είναι ότι όλο αυτό διαθέτει άγνωστο ταβάνι, προκαλεί προς στιγμήν τρόμο στις αντίπαλες άμυνες

Έβερτον: Τα… μάτια του «Καρλέτο» και το βαρύ πυροβολικό

Για τις άγνωστες δυνατότητες του συνόλου της Έβερτον παίζουν ρόλο δύο σημαντικά ονόματα στο ρόστερ, οι Χάμες Ροντρίγκες και Ντόμινικ Κάλβερ Λιούιν. Ο πρώτος βρήκε καταφύγιο στις «φτερούγες» του ανθρώπου που τον απογείωσε στη Ρεάλ Μαδρίτης και πήρε την μπαγκέτα του μαέστρου (3 γκολ και 3 ασίστ σε πέντε ματς).

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κολομβιανός διανύει ήδη μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Εχει αφεθεί και δεν θυμίζει σε τίποτα τον νωχελικό ποδοσφαιριστή που… γυάλιζε τον πάγκο της Μπάγερν. Στον αγωνιστικό χώρο είναι τα μάτια και τα αυτιά του Αντσελότι βοηθώντας τα μέγιστα τους συμπαίκτες του, σε μια χρονιά που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για επιστροφή σε κάποιο «μεγαθήριο».

Μεγάλη συνεισφορά και από τον Κάλβερτ-Λιούιν, ο οποίος στα 23 του χρόνια δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ να πραγματοποιήσει break-out season. Να «γράψει» δηλαδή εντυπωσιακά νούμερα και να διεκδικήσει μεταγραφή σε έναν από τους μεγάλους συλλόγους της Αγγλίας. Εχει εξάλλου με εννιά γκολ σε επτά συμμετοχές αποτελεί προς ώρας το πρώτο «κανόνι» στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα και το βαρύ πυροβολικό του κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δουλειά του «Καρλέτο» θα δώσει μπόλικο… ψωμάκι τους επόμενους μήνες και έχει ήδη συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του. Η συνέχεια επί της ποδοσφαιρικής οθόνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκπομ: Πετάει… φωτιές στην Αγγλία, σκόραρε ξανά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ SPORTIME ONLINE

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έβερτον – Αντσελότι: Κάρλο το «τσακάλι»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.