ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήρθε η μετάλλαξη Έψιλον που δεν την πιάνουν τα εμβόλια!

Νέα μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία στους επιστημονικούς κύκλους.
Ήρθε η μετάλλαξη Έψιλον που δεν την πιάνουν τα εμβόλια!

Πάνω που η ιατρική κοινότητα και η ανθρωπότητα προσπαθεί να γλιτώσει από τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του ήρθε μια νέα μετάλλαξη η μετάλλαξη Έψιλον να προκαλέσει και πάλι ανησυχία.

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας Γιώργος Κόκοτος, αναφέρει για τη μετάλλαξη έψιλον ότι αποκαλύπτεται ένας πρωτοφανής μηχανισμός σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο κορονοϊός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων. Έτσι μετά τη μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια νέα μορφή το ιου.

Αναλυτικότερα για τη μετάλλαξη Έψιλον μια πρόσφατη έρευνα (δημοσιεύτηκε αρχές Ιουλίου 2021) από Αμερικάνους και Ελβετούς επιστήμονες ρίχνει φως στον μηχανισμό με τον οποίο μεταλλάξεις του ιού SARS-COV-2 μπορούν να αποφεύγουν τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, αναφέρει ότι αποκαλύπτεται ένας πρωτοφανής μηχανισμός σε μοριακό επίπεδο με τον οποίο ο ιός μπορεί να διαφεύγει των υπαρχόντων εμβολίων και ο οποίος σχετίζεται με μεταλλάξεις αμινοξέων της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του ιού. Μία από αυτές τις μεταλλάξεις είναι και η μετάλλαξη έψιλον.

Μετάλλαξη Έψιλον: Έτσι εξουδετερώνει τα εμβόλια

Στη μετάλλαξη Έψιλον τρία αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας αντικαθίστανται από διαφορετικά αμινοξέα, με συνέπεια την αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης στον χώρο, γεγονός που εμποδίζει πλέον τα αντισώματα να την αναγνωρίσουν.

Το αποτέλεσμα είναι πως μετριάζεται η εξουδετερωτική ισχύς που έχουν τα αντισώματα που έχουν προέλθει είτε από τον εμβολιασμό είτε από προηγούμενη λοίμωξη με τον ιό. Τέτοιες μεταλλάξεις έχουν τη δυνατότητα να αποφεύγουν και ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη ως θεραπευτικά μέσα σύμφωνα με το Science Magazine.

Η αλλαγή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας στη μετάλλαξη Έψιλον διαπιστώθηκε με την τεχνική της ηλεκτρονικής κρυομικροσκοπίας και επιβεβαιώθηκε ο σχηματισμός ενός νέου χημικού δεσμού με φασματομετρία μάζας. Από τα τέλη του 2020, που πρωτο-ταυτοποιήθηκε η μετάλλαξη Έψιλον στην Καλιφόρνια έχουν εντοπιστεί περίπου 46.000 κρούσματα στις ΗΠΑ) και το στέλεχος που ο ECDC έχει συμπεριλάβει στα στελέχη ανησυχίας έχει εξαπλωθεί σε 34 άλλες χώρες, με μικρό αριθμό κρουσμάτων μέχρι στιγμής.

 

Διαβάστε επίσης

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα – Έγινε αισθητός και στην Αττική!

Άρης: Περιμένει Αρίμπας για υπογραφές το απόγευμα!

Σάκης Κατσούλης: «Δεν θέλω να χάσω τη Μαριαλένα από τη ζωή μου»!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ήρθε η μετάλλαξη Έψιλον που δεν την πιάνουν τα εμβόλια!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.