ΑΤΖΕΝΤΑ

Δημήτρης Διαμαντίδης: Σαν σήμερα το 2010 ανακοινώνει την απόσυρση του από την Εθνική Ομάδα

Έντεκα χρόνια μετά την αναπάντεχη απόσυρση του από την Εθνική Ελλάδος, το Sportime θυμάται έργα και ημέρες του εμβληματικού Δημήτρη Διαμαντίδη στην Εθνική μας.
Δημήτρης Διαμαντίδης: Σαν σήμερα το 2010 ανακοινώνει την απόσυρση του από την Εθνική Ομάδα

Σαν σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου του 2010, ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξαφνιάζει άπαντες με την ανακοίνωση του στην ΕΡΤ ότι αποσύρεται από την εθνική.

Η Ελλάδα είχε μόλις ηττηθεί από την Ισπανία με 80-72 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ανακοινώνει σε ζωντανή μετάδοση λίγο μετά το τέλος του ματς ότι «κρεμάει» τα παπούτσια του στην Εθνική σοκάροντας τους φιλάθλους.

Ο «Μήτσος» ήταν μόλις 30 ετών όμως είχε ήδη προλάβει να γράψει τον μύθο του με την γαλανόλευκη. Πρόσφερε όσο λίγοι στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Συνολικά με την Εθνική Ομάδα, ο Διαμαντίδης, αγωνίστηκε 9 χρόνια, με 126 συμμετοχές και 766 πόντους. Το ρεκόρ πόντων του ήταν οι 23 που σημείωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2007 στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας απέναντι στην Κροατία (81-78).

«Δεν ήταν μια ξαφνική απόφαση. Ήταν μια απόφαση που είχα σκεφτεί και θεωρώ ότι ήταν σωστή. Δεν είχα ποτέ δεύτερες σκέψεις για το σταμάτημα από την Εθνική. Σίγουρα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά όταν στο μυαλό μου έχω σκεφτεί μέχρι πού μπορώ να φτάσω και τι μπορώ να κάνω, θεωρώ ότι έπρεπε να την πάρω», δηλώνει ο ίδιος στη συνέντευξη της κρατικής τηλεόρασης με το τέλος του ματς.

 

Έργα και ημέρες του Διαμαντίδη στην Εθνική

Ο Διαμαντίδης αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι με την Εθνική ομάδα ανδρών το 2001 στους Μεσογειακούς Αγώνες, όπου και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, σε ηλικία 21 ετών.

Συμμετείχε στο Ευρωμπάσκετ 2003 της Σουηδίας, στο οποίο η εθνική κατέκτησε την πέμπτη θέση νικώντας την τότε Σερβία-Μαυροβούνιο με 72-64. Στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική μάλιστα, ήταν ο πρώτος μεταξύ των Ελλήνων διεθνών σε ασίστ στη διοργάνωση. Το 2004, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, θα είναι και πάλι μέλος της εθνικής η οποία θα κατακτήσει την 5η θέση με ήττα από την Αργεντινή στα προημιτελικά.

Το κορυφαίο του μπάσκετ με την Εθνική ο Διαμαντίδης το έπαιξε υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη. Υπό τις οδηγίες του «Δράκου» και μαζί με τους Παπαλουκά-Σπανούλη, η Εθνική Ελλάδας θα δημιουργήσει ένα φοβερό τρίδυμο στα γκαρντ το οποίο θα φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005, ενώ ακολούθησε και το ασημένιο στο Παγκόσμιο του 2006 στην Ιαπωνία.

Σε αυτά τα εννιά χρόνια με την Εθνική Ανδρών ο Διαμαντίδης θα συνδεθεί με πολλές μεγάλες φάσεις και καλάθια της ομάδας. Ωστόσο, το θρυλικό «Βάλτο αγόρι μου» στο τελευταίο δευτερόλεπτο με τους Γάλλους στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στη Σερβία ξεχωρίζει.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Τίτλοι και διακρίσεις με την Εθνική Ελλάδας

Ομαδικοί

Ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες 2001
Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005
Χρυσό μετάλλιο στο Κύπελλο Στάνκοβιτς 2006
Ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006
7x Τουρνουά Ακρόπολις: (2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2010)

Ατομικοί
Καλύτερη πεντάδα στο Ευρωμπάσκετ του 2005
Πρώτος στις ασίστ στο Ευρωμπάσκετ του 2005
Πρώτος στα κλεψίματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006
Πρώτος στα κλεψίματα στο Κύπελλο Στάνκοβιτς 2006
2x Πολυτιμότερος παίχτης (MVP) στο Τουρνουά Ακρόπολις: (2005, 2006)
Καλύτερη πεντάδα στη εικοσαετία 2000-2020 σε Ευρωμπάσκετ για την Εθνική Ελλάδας: (2020)
Καλύτερη πεντάδα στη εικοσαετία 2000-2020 σε Ευρωμπάσκετ γενικά: (2020)

 

Διαβάστε Επίσης:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημήτρης Διαμαντίδης: Σαν σήμερα το 2010 ανακοινώνει την απόσυρση του από την Εθνική Ομάδα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις