ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Παναθηναϊκός- Παρτιζάν 89-85: Κατάλαβαν ότι πρέπει να είναι… καταδρομείς!

Όταν ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να γίνει σκληρή ομάδα, να παίξει άμυνα, το ΟΑΚΑ ξεσηκώθηκε και η Παρτιζάν του Ομπράντοβιτς σταμάτησε να κάνει περίπατο!
Παναθηναϊκός- Παρτιζάν 89-85: Κατάλαβαν ότι πρέπει να είναι… καταδρομείς!

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η σούπερ ποιοτική ομάδα και σίγουρα στο δεύτερο μέρος και στην παράταση βρήκε τον τρόπο που πρέπει να παίζει.

Το 89-85 στην παράταση (80-80 ο κανονικός αγώνας) με το οποίο ο Παναθηναϊκός νίκησε την Παρτιζάν έχει πολλαπλή ανάγνωση. Με μια εικόνα ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ στο πρώτο εικοσάλεπτο. Και με μια ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ στην επανάληψη. Διότι μπορεί τα προβλήματα να υπάρχουν και να «φωνάζουν» αλλά οι «πράσινοι» δεν έχουν κανένα άλλο δρόμο πέρα απ’ αυτόν που τους οδηγεί ν’ αναζητούν τα όριά τους. Την Κυριακή (19/9-20:00) ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει την Εφές στον τελικό του τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος.

Η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός του δευτέρου ημιχρόνου ήταν η… κανονική ομάδα. Με παίκτες αποφασισμένους να παίξουν άμυνα, να βγάλουν ενέργεια, να πιέσουν, να διεκδικήσουν κάθε φάση. Και όχι το νωχελικό πρόσωπο του πρώτου μέρους όπου οι Σέρβοι έκαναν ό,τι ήθελαν, είχαν τα διπλάσια ριμπάουντ και μόλις 4 λάθη για 13 ασίστ. Και πέτυχαν εύκολα 48 πόντους.

Τα λάθη ήταν πολλά και αδικαιολόγητα. Τα περισσότερα είτε στο «κατέβασμα» της μπάλας και στην πρώτη πάσα. Κάτι που δείχνει πολλά κι εξηγεί τα 31-48 του πρώτου μέρους.

Όταν οι «πράσινοι» έγιναν σκληροί στην άμυνα, βρήκαν και αυτοπεποίθηση. Το επιμέρους σκορ στο δεύτερο μέρος ήταν 49-36 για τον Παναθηναϊκό καθώς άλλαξε το πρόσωπο της ομάδας.

Η καλή άμυνα κατά πρώτο λόγο… Η βοήθεια (επιτέλους) από τη θέση «4» χάρη στον Τζέρεμι Έβανς που μπορούσε να μαρκάρει και στην περιφέρεια αλλά και να σκοράρει. Η πολύ καλή παρουσία του Πέρι αλλά και ο θετικός Μέικον… Η ηγετική παρουσία του Παπαπέτρου αλλά  και το ότι ο Τζεχάιβ Φλόιντ έδειξε ότι είναι παίκτης με προοπτική και μέλλον… Και φυσικά το «πολυεργαλείο» Σαντ Ρος.

Ο Παναθηναϊκός βρήκε τις λύσεις μέσα από την άμυνά του προκειμένου να καλύψει τη διαφορά και στη συνέχεια πήρε αυτοπεποίθηση. Το πρόσωπό του άλλαξε, το ΟΑΚΑ «ζεστάθηκε» για τα καλά καθώς ο κόσμος δεν έπαψε στιγμή να συμπαρίσταται στην ομάδα. Και κάπως έτσι οι «πράσινοι» έγιναν κυρίαρχοι του παιχνιδιού.

Με 38’’ πριν το τέλος της παράτασης ο Ιωάννης Παπαπέτρου με τρίποντο έβαλε τη σφραγίδα στη νίκη του Παναθηναϊκού. Που είναι σημαντική για ψυχολογικούς λόγους καθώς σύντομα αρχίζουν οι επίσημες υποχρεώσεις: Σε μια εβδομάδα έχει Super Cup, σε 12 μέρες έχει Euroleague ενώ σε 15 αρχίζει η Basket League.

Η αντίδραση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος, το πείσμα που έβγαλαν οι παίκτες (αλλά και ο κόσμος) είναι τα θετικά. Υπάρχουν προβλήματα που δεν κρύβονται. Βεβαίως να τονίσουμε την ανετοιμότητα του Νέντοβιτς (έπαιξε κάτι παραπάνω από 5 λεπτά) που αποτελεί σημείο αναφοράς στην επιθετική έκφραση της ομάδας.

Ομολογουμένως απουσιάζει ένας καλός point guard και η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι για το… οικονομικό. Διότι αγωνιστικά, δεν εξηγείται να μην  προχωρούν σε απόκτηση «άσου». Επίσης είναι δεδομένο ότι το έλλειμμα ποιότητας θα πρέπει να καλύπτεται με σκληράδα και άμυνα κι όχι με την εικόνα του πρώτου μέρους. Και βέβαια θα πρέπει να ανέβει ο παίκτης που προορίζεται για πρώτη λύση στο «4»μ (Οκάρο Γουάιτ).

Τα Δεκάλεπτα: 14-20, 31-48, 59-68, 80-80 (καν.αγ.), 89-85 (παράταση)

Παναθηναϊκός (Πρίφτης): Πέρι 15, Μέικον 9, Παπαγιάννης 6, Μποχωρίδης, Καββαδάς, Παπαπέτρου 20, Κασελάκης, Ουάιτ 5, Φλόιντ 11, Νέντοβιτς, Έβανς 15, Σαντ Ρος 8.

Παρτιζάν (Ομπράντοβιτς): Κούρουκς 8, Πάντερ 8, Λεντέι 17, Ζάγκορατς 10, Αβράμοβιτς 5, Κοπρίβιτσα, Ντάνγκουμπιτ 2, Στεφάνοβιτς, Μίλετιτς 3, Μουρ 8, Τριφούνοβιτς 10, Μαντάρ 15.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Παναθηναϊκός- Παρτιζάν 89-85: Κατάλαβαν ότι πρέπει να είναι… καταδρομείς!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College