ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πως θα καταβληθεί σε αυτούς που είναι σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πλησιάζει και ο τρόπος καταβολής του σε εργαζόμενους σε αναστολή καθορίστηκε μετά από Υπουργική απόφαση.
Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πως θα καταβληθεί σε αυτούς που είναι σε αναστολή ή στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2021: Σας έχουμε ήδη γράψει για την ημερομηνία καταβολής του δώρου αλλά και πως να υπολογίσετε το ποσό. Τι γίνεται όμως με τους εργαζομένους που βρέθηκαν σε αναστολή;

Όπως ορίστηκε με Υπουργική απόφαση, το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους οι οποίοι μπήκαν ή βρίσκονται σε αναστολή από τη 1 Μαίου εως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 ή βρίσκονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί σε 3 δόσεις.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί τόσο από του εργοδότες όσο και από το κράτος. Οι εργοδότες θα πληρώσουν το ποσό που αναλογεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης των εργαζομένων ενώ το κράτος το ποσό που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής τους με βάση την μηναία αποζημίωση των 534 ευρώ.

Για όσους εργαζόμενους η αναστολή εργασίας έγινε μέχρι τις 30/11/21 το ποσό θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Για όσους το διάστημα αναστολής αφορά την περίοδο 1/12 εως 31/12, το ποσό θα καταβληθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου ενώ μέχρι τις 21 ο εργοδότης θα καταβάλει το υπόλοιπο.

Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση για το Δώρο Χριστουγέννων

Καθορισμός των υπόχρεων προς καταβολή προσώπων και του χρόνου καταβολής του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021

  • Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οποτεδήποτε εντός του χρονικού διαστήματος από 1.5.2021 έως 31.12.2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4855/2021 (Α’ 215) και του άρθρου 2 του ν. 4824/2021 (Α’ 156) καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1.5.2021 έως 31.12.2021.

Η καταβολή της ανωτέρω αναλογίας γίνεται από τους υπόχρεους προς τούτο εργοδότες κατά τον χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 (Β’ 742) κοινή υπουργική απόφαση.

  • Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους ως άνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 129 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Η καταβολή της ως άνω αναλογίας πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διά του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30ή.11.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021,

β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

  • α) Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά τον χρόνο που ορίζεται στην υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 (Β’ 742) κοινή υπουργική απόφαση.
  • β) Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής: βα. για το έως την 30ή.11.2021 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2021 ββ. για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2021 έως 31.12.2021, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2022.

Η αναλογία της παρούσας υποπαραγράφου υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση.

Διαδικασία καθορισμού του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καταβολή του στους εργαζομένους

  • Η πληρωμή προς τους δικαιούχους – εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.
  • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», για τον σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Αθήνα : Που συμφέρει να αγοράσεις σπίτι

Αθήνα : Που συμφέρει να αγοράσεις σπίτι

Πατήσια, Αχαρνές και Λαύριο προσφέρουν τα υψηλότερα ποσοστά απόδοσης για επενδυτές ακινήτων. Αντίθετα, η Γλυφάδα και άλλες ακριβές περιοχές δεν φέρνουν τα αναμενόμενα κέρδη

ExtraTime
ExtraTime: Τι θα κάνουν οι Έλληνες καπνιστές; Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα τσιγάρα από την Ε.Ε.

Τι θα κάνουν οι Έλληνες καπνιστές; Έρχονται αυξήσεις-φωτιά στα τσιγάρα από την Ε.Ε.

Με σχέδιο φορολογικής εναρμόνισης, οι Βρυξέλλες προτείνουν αυξήσεις-σοκ στον ελάχιστο φόρο καπνού, που ενδέχεται να ανεβάσουν την τιμή πακέτου στα 6-7 ευρώ ακόμη και στην Ελλάδα. Αντιδράσεις από πολλές χώρες για την πιθανή εκτόξευση του λαθρεμπορίου.

ExtraTime
ExtraTime: Ανεξόφλητα ενοίκια: Χιλιάδες ιδιοκτήτες χωρίς ευρώ και χωρίς προστασία

Ανεξόφλητα ενοίκια: Χιλιάδες ιδιοκτήτες χωρίς ευρώ και χωρίς προστασία

Περισσότεροι από 4.500 ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ ενοίκιο το 2024, ενώ το κράτος δεν προβλέπει καμία αποζημίωση για τις απώλειες που καταγράφονται. Η νομοθεσία αφήνει το βάρος αποκλειστικά στις πλάτες των ιδιοκτητών.

ExtraTime
ExtraTime: Νέος ΚΟΚ: Ηλεκτρονικά πρόστιμα, κάμερες και «σκούπα» παραβάσεων στους δρόμους

Νέος ΚΟΚ: Ηλεκτρονικά πρόστιμα, κάμερες και «σκούπα» παραβάσεων στους δρόμους

Η Αττική και τα νησιά μπαίνουν σε τροχιά αυξημένων τροχονομικών ελέγχων, καθώς ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή με έμφαση στην πρόληψη, την τεχνολογία και τις κυρώσεις.

ExtraTime
Κοινωνία: Ευκαρπία: «Πνεύμονας» πρασίνου 3.000 στρεμμάτων – Το νέο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

Ευκαρπία: «Πνεύμονας» πρασίνου 3.000 στρεμμάτων – Το νέο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

Ένας χώρος ψυχικής και σωματικής αναζωογόνησης ετοιμάζεται να γίνει το νέο αγαπημένο σημείο συνάντησης των Θεσσαλονικέων.

Κοινωνία
Κοινωνία: Μετρό Θεσσαλονίκης: Από τα εγκαίνια στην καθημερινή ταλαιπωρία – Άλλο ένα «μπλακ άουτ» 40 λεπτών

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από τα εγκαίνια στην καθημερινή ταλαιπωρία – Άλλο ένα «μπλακ άουτ» 40 λεπτών

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας μακράς σειράς δυσλειτουργιών.

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Βορίδης – Αυγενάκης και οι δικογραφίες για σκάνδαλα μαζεύτηκαν βουνό – Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά δεν την έχουμε δει

ΟΠΕΚΕΠΕ: Βορίδης – Αυγενάκης και οι δικογραφίες για σκάνδαλα μαζεύτηκαν βουνό – Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά δεν την έχουμε δει

Μετά από Τριαντόπουλο - Καραμανλή, τώρα και Βορίδης - Αυγενάκης στη σέντρα - Με κάθε υπουργό του Μητσοτάκη, έρχεται και μια δικογραφία δώρο

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κύπρος: Πέμπτη φάλαγγα στα κατεχόμενα! – Έλληνες του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ συναντήθηκαν με τον ψευδοηγέτη Τατάρ!

Κύπρος: Πέμπτη φάλαγγα στα κατεχόμενα! – Έλληνες του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ συναντήθηκαν με τον ψευδοηγέτη Τατάρ!

ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλος του ΠΑΣΟΚ και λοιποί παρατρεχάμενοι της «ελληνοτουρκικής φιλίας» πήγαν να υποβάλουν τα... σέβη τους στον εγκάθετο του ψευδοκράτους!

Κοινωνία
Κοινωνία: Ρεκόρ αιτήσεων για τους πίνακες Ειδικής Αγωγής: Ξεπέρασαν τις 90.000!

Ρεκόρ αιτήσεων για τους πίνακες Ειδικής Αγωγής: Ξεπέρασαν τις 90.000!

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο ΑΣΕΠ λήγει σήμερα στις 20:00.

Κοινωνία