MUNDIAL 2018

Τζόρνταν Πίκφορντ, ο γυρολόγος που έγινε ήρωας (vids)

Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας έχει... βαρεθεί να αλλάζει ομάδες στην καριέρα του
Τζόρνταν Πίκφορντ, ο γυρολόγος που έγινε ήρωας (vids)

Για κάθε αθλητή υπάρχει μια στιγμή μεγαλείου και πτώσης. Ο αδήριτος νόμος της χαράς και της λύπης. Για τον Τζόρνταν Πίκφορντ, τον τερματοφύλακα της Αγγλίας η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ως την επόμενη. 

Στο Μεγάλο Νησί τσιμπιούνται για να δουν αν ονειρεύονται. Είναι σπάνιο το συναίσθημα να βλέπουν την ομάδα του να νικάει στη διαδικασία των πέναλτι σε μια μεγάλη διοργάνωση. Αυτό που έκαναν με την Κολομβία ήταν μόλις η δεύτερη επιτυχημένη απόπειρά τους σε οκτώ προσπάθειες. Δεν το λες και καλό ποσοστό.

Ο Πίκφορντ, όπως και κάθε τερματοφύλακας που βρίσκεται μπρος στη διαδικασία των πέναλτι, είναι τη δική του ευκαιρία να γίνει ο άνθρωπος της ομάδας. Στο δίλημμα «ήρωας ή μοιραίος», ο κίπερ της Έβερτον επέλεξε το πρώτο. Η απόκρουσή του στο πέναλτι του Μπάκα ήταν η λυδία λίθος του αγώνα.

Ήταν η δική του απάντηση στα βιτριολικά σχόλια του Βέλγου τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτούα ότι δεν ανήκει στους top class τερματοφύλακες και ότι θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο Μουντιάλ.

Η αλήθεια είναι ότι, όντως, ο Πίκφορντ είναι η κλασική περίπτωση του «υποτιμημένου». Δεν έχει την αίγλη του Σίλτον, του Κλέμενς, του Σίμαν ή του Χαρτ για να πάμε στον πιο κοντινό του. Δεν έχει ούτε την αποδοχή που δοκιμάζουν τερματοφύλακες άλλων εθνικών ομάδων. Θα έλεγε κανείς πως παλεύει με τις πιθανότητες να θεωρηθεί μετριότητα, αλλά και χρυσή ευκαιρία.

Ο Πίκφορντ έχει μια καριέρα σαν ασανσέρ. Ανέβαινε, κατέβαινε, έμενε στάσιμος και πάλι από την αρχή. Ξεκινώντας από τις ακαδημίες της Σάντερλαντ ήταν σε θέση να βλέπει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές μπροστά του. Δεν του έκατσε καμία εξαρχής.

Ως άλλος γυρολόγος βαρέθηκε να πηγαίνει δανεικός από ομάδας σε ομάδα. Μετρήστε σταθμούς δανεισμού: Ντάρλινγκτον, Άλφρετον Τάουν, Μπάρτον Άμπιον, Καρλάιλ, Μπράντφορντ Σίτι, Πρέστον και τέλος δεν είχε το ταξίδι του.

Τον Ιούνιο του 2017 έπιασε την καλή όταν η Έβερτον δαπάνησε 25 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσει κι έκτοτε, λες από το πουθενά, αναδύθηκε στον αφρό το ταλέντο του. Μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές Άγγλου τερματοφύλακα και τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή του κλαμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=a64yDA3gp6g

Όλα αυτά τα χρόνια έχει φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο σε όλες τις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. Από τα 16 του χρόνια έως τα 21 του δεν άφησε εθνική για εθνική. Κάτι που δείχνει πως πάντα βρισκόταν στον προθάλαμο να κάνει κάτι σπουδαίο που ποτέ όμως δεν μεταφραζόταν σε μεγάλη μεταγραφή.

Τη μεγάλη πόρτα της εθνικής ανδρών πέρασε τους προκριματικούς του Μουντιάλ, το 2016, στο ματς με τη Σλοβενία. Το ντεμπούτο του, όμως, το έκανε τον Νοέμβριο του 2017 σε φιλικό ματς με τη Γερμανία.

Μετά το ματς με το Βέλγιο, ο βρετανικός Τύπος παραδέχθηκε πως ο Πίκφορντ ήταν ένας από τους αδύναμους κρίκους της ομάδας. Γιατί, όμως, το επέλεξε ο Σάουθγκεϊτ για το κρίσιμο ματς με την Κολομβία;

Η Telegraph αναφέρει πως είχε στο μυαλό του την πιθανότητα των πέναλτι. Η θαυμαστή ικανότητα του Πίκφορντ στο να αποκρούει πέναλτι ήταν ένα επιπλέον δέλεαρ για τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Αγγλίας. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε απόλυτα.

Εγγλέζα στο ραντεβού με τα πέναλτι! (vids)

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τζόρνταν Πίκφορντ, ο γυρολόγος που έγινε ήρωας (vids)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.