ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πρωταθλήματα μπάσκετ: Απίστευτο αλαλούμ σε όλες κατηγορίες!

Πρωταθλήματα μπάσκετ: Οι τελευταίες εξελίξεις με την Καστοριά, που όχι μόνο δε θα διεκδικήσει την θέση που της αναλογεί στην Basket League, αλλά είναι άγνωστο αν θα παίξει ακόμα και στην Α2, έφερε και πάλι στο φως το αλαλούμ που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ. Σε όλες τις κατηγορίες. Και αν η υπόθεση της Basket League είναι...
Πρωταθλήματα μπάσκετ: Απίστευτο αλαλούμ σε όλες κατηγορίες!

Πρωταθλήματα μπάσκετ: Οι τελευταίες εξελίξεις με την Καστοριά, που όχι μόνο δε θα διεκδικήσει την θέση που της αναλογεί στην Basket League, αλλά είναι άγνωστο αν θα παίξει ακόμα και στην Α2, έφερε και πάλι στο φως το αλαλούμ που επικρατεί στο ελληνικό μπάσκετ. Σε όλες τις κατηγορίες.

Και αν η υπόθεση της Basket League είναι κάτι ξεχωριστό, μιας και μιλάμε για ανώνυμες εταιρίες και επαγγελματικό αθλητισμό, μια ματιά προς τα κάτω αρκεί για να φέρει την απογοήτευση.

Ας πάμε στα βασικά. Έχουμε φτάσει 4 Ιουλίου και ακόμα δεν υπάρχουν προκηρύξεις για τα πρωταθλήματα. Κάτι που συνήθως συμβαίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Βέβαια κάθε χρόνο έβγαιναν οι προκηρύξεις τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβρη είχε αλλάξει η σύνθεση των ομάδων σε ΟΛΕΣ τις κατηγορίες, αλλά αυτό είναι… άλλο θέμα.

Δύο μήνες πριν από την έναρξη της σεζόν -ανοίγει τυπικά την 1η/9 με το Κύπελλο- και κανείς δεν ξέρει ποιες ομάδες θα παίζουν στις κατηγορίες.

Το μπάχαλο της Α1 έχει συμπαρασύρει και τις άλλες κατηγορίες, που ωστόσο ακόμα και αν στη μεγάλη κατηγορία ήταν όλα ρόδινα, είχαν τα δικά τους προβλήματα.

Στην Basket League λοιπόν, με τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, θα παίξει ο Κολοσσός αντί του Χολαργού που ουσιαστικά θα διαλυθεί. Αν προχωρήσει η εξαγορά είναι άγνωστο το που (και αν θα) συμμετάσχει ο Χολαργός. Το αυτό ισχύει και για την Κύμη που έχει εμπλακεί σε σενάρια πώλησης ΑΦΜ. Επίσης υπάρχει το Λαύριο που διαλαλεί πως δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα το θέμα της παραμονής του στην κατηγορία.

Και βέβαια ο Ολυμπιακός που αναμένεται να παίξει στην Α2. Αν συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να βρεθεί ομάδα να καλύψει τη θέση του.

Η Καστοριά που ήταν η πρώτη επιλαχούσα, μας… αποχαιρέτησε. Ακολουθεί η Καρδίτσα και από πίσω το Μεσολόγγι, ο Διαγόρας και η Αγιά (που ψάχνει… παράθυρο για να παίξει στην Α1). Πιθανότατα η θέση να καλυφθεί με wild card όπως είχε γίνει πριν από τρία χρόνια με τη Δόξα Λευκάδας. Πιθανότατα. Αν και εδώ που τα λέμε το καλύτερο θα ήταν αυτό. Κάθε ομάδα που για δικούς της λόγους δεν μπορεί να συμμετάσχει στην Basket League να παραχωρεί τη θέση της στη λίγκα. Και εκείνη στη συνέχεια να την «πουλάει».

Πρωταθλήματα μπάσκετ: Πόσοι θα ανέβουν στην Α2;

Πάμε και στην Α2.

Είναι άγνωστο πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από την Α1. Μαζί με αυτή την αβεβαιότητα, υπάρχουν και δύο ομάδες που είναι στο χείλος της αποχώρησης. Η Καστοριά αλλά και ο Ιπποκράτης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως θα κληθούν ομάδες από τη Β’ Εθνική για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν.

Η σειρά με την οποία θα κληθούν οι ομάδες να παίξουν Α2 (μετά από τα μπαράζ που έχουν γίνει) είναι: Τρίτωνας, Αγρίνιο, Παγκράτι και Φίλιππος Βέροιας. Και με βάσει τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα και στην Βέροια ετοιμάζονται για Α2!

Φυσικά αν επαληθευθούν τα παραπάνω, θα υπάρξουν κενές θέσεις στη Β’ Εθνική. Που θα πρέπει να καλυφθούν από τη Γ’ Εθνική, που με τη σειρά της θα πρέπει να πάρει ομάδες από τα τοπικά.

Κοινώς, μύλος…

Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι καινούρια. Για παράδειγμα και το 2010 είδαμε έξι ομάδες της Β’ Εθνικής να ανεβαίνουν στην Α2 ώστε να καλύψουν μεταξύ άλλων τα κενά των Τρικάλων και της Ολύμπιας που διαλύθηκαν από την Α1. Ή το 2016 ανέβηκαν 7 ομάδες αν συνυπολογίσουμε και τον Χολαργό που αγόρασε (ουσιαστικά) τη θέση της Λιβαδειάς. Ναι αυτόν που τώρα πουλάει τη θέση του στην Basket League.

Και βέβαια σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει ακόμα, αναδιαρθρώσεις να αποφασίζονται σε ένα βράδυ, ο αριθμός των ομάδων να ανεβοκατεβαίνει και πολλά άλλα…

Όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα.

Και ποιος έχει την ΕΥΘΥΝΗ για όλον αυτόν το χαμό σε όλα τα  Πρωταθλήματα μπάσκετ; Αποκλειστικά η Ομοσπονδία. Που έχει χάσει τον έλεγχο, εξυπηρετεί καταστάσεις που βολεύουν τα στελέχη της και γενικά έχει αφήσει στη μοίρα του όλο το οικοδόμημα των πρωταθλημάτων. Και για να μην ξεχνιόμαστε πάντα το ψάρι… βρωμάει από το κεφάλι.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Βασιλείου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.