Βουτιά έκαναν οι μετοχές του Facebook μετά το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica

«Βουτιά» της τάξης του 5% έκαναν οι μετοχές του Facebook , όπως γνωστοποιήθηκε την Τρίτη έπειτα από αναφορές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Mark Zuckerberg συμφώνησε να καταθέσει στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο της εταιρείας, Cambridge Analytica.

Το ζήτημα φαίνεται να ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, όταν το Facebook δήλωσε ότι ανέστειλε την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica για φερόμενη συλλογή δεδομένων από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook.

Να σημειωθεί πως η Cambridge Analytica εργάστηκε και στην προεκλογική εκστρατεία του Donald Trump.

Από τότε, η μετοχή του Facebook έχει πέσει κατά 18%, χάνοντας σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της αγοράς της. Η καθαρή αξία του Zuckerberg έχει μειωθεί κατά περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια (εξακολουθεί όμως να αξίζει 61 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο το Facebook, δεν είναι το μόνο που είδε τις μετοχές του να πέφτουν κατακόρυφα καθώς και άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, είδαν την αξία τους να «γκρεμίζεται», ανάμεσά τους και το YouTube αλλά και το Twitter.

Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα ότι το Facebook, το Google και το Twitter θα μπορούσαν όλοι να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανονισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο λόγω της διαμάχης με την  Cambridge Analytica κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να μπλοκαριστεί η ανάπτυξη και για τις τρεις εταιρείες – ειδικά για το Facebook.

Αυτός είναι και ο βασικός  λόγος για τον οποίο αρκετοί αναλυτές της Wall Street μείωσαν τις εκτιμήσεις των τιμών και των κερδών τους για το Facebook την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο άλλοι έχουν ενισχύσει τις προβλέψεις τους, υποστηρίζοντας ότι το χειρότερο θα περάσει σύντομα και ότι οι επενδυτές  απλά αντιδρούν υπερβολικά.