ΠΣΑΚ- ΕΣΑΚΕ: Έργο που έχουμε ξαναδεί
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι παίκτες και ο ΠΣΑΚ μπαίνουν στα χαρακώματα με τις μπασκετικές αρχές και τις ομάδεςΗ κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε παίκτες και ΠΣΑΚ από την μια και ΕΣΑΚΕ και ομάδες από την άλλη με κεντρικό θέμα τις μειώσεις των συμβολαίων, λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό μπάσκετ.
Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στο άθλημα. Και όχι μια, αλλά δυο φορές μάλιστα.
Βέβαια, το σενάριο ήταν άλλο, τις προηγούμενες φορές. Τώρα οι δυο πλευρές είναι στο τραπέζι με αφορμή τις περικοπές. Δεν έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν έχει σπάσει κανένα γυαλί. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι μικρή (ο ΕΣΑΚΕ θέλει μείωση 30% και οι παίκτες ζητάνε η περικοπή να είναι 20%).
Τις άλλες δυο φορές το σενάριο είχε… σκληρές σκηνές, που περιείχαν από απεργία και καταλήψεις, έως και ντου των ΜΑΤ.
Η απεργία της σεζόν 1991-92
Την σεζόν 1991-92 έγινε της… τρελής στο πρωτάθλημα (το τελευταίο που διοργάνωσε η ΕΟΚ), πριν πάρει την κατάσταση στα χέρια του ο τότε ΕΣΑΚ και σημερινός ΕΣΑΚΕ.
Ο ΠΣΑΚ κήρυξε αποχή με αποτέλεσμα στα μέσα του Α’ γύρου να διεξαχθούν τρεις αγωνιστικές με την συμμετοχή των εφήβων παικτών των ομάδων και των ξένων.
Οι παίκτες είχαν ρίξει το τραπέζι οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα. Ζητούσαν από την ΕΟΚ και την Πολιτεία να μπει πια το μπάσκετ σε επαγγελματικές βάσεις, να υπάρχει ασφάλιση και οικονομική ασφάλεια στα λεφτά που έπαιρναν. Ζητούσαν επίσης να σταματήσουν οι αθρόες Ελληνοποιήσεις παικτών, που έδιναν κι έπαιρναν τότε,.
Η απεργία ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 1991 και κράτησε 50 μέρες!
Το ντέρμπι με τα… κατοστάρικα
Ο μεγάλος χαμός αυτής της ιστορίας ξέσπασε στις 30 Νοεμβρίου 1991 στον «Τάφο του Ινδού» στο νέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.
Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιάννη Ιωαννίδη έσπασαν την απεργία. Πήγαν με φουλ ρόστερ (πλην Καμπούρη, Παπαδάκου) στην Λεωφόρο.
Όπως είχε πει τότε ο «ξανθός»: «Οι παίκτες ξέρουν ακριβώς τα συμφέροντά τους, γι’ αυτό παίζουν».
Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν με Εφηβους και τον Αμερικανό, Αντόνιο Ντέιβις.
Τα μέλη του ΠΣΑΚ έσπευσαν στο γήπεδο, ανακοινώνοντας ότι θα κάνουν εκεί την Γενική τους Συνέλευση.
Ο λιγοστός κόσμος που ήταν στις εξέδες αποδοκίμαζε τους «ερυθρόλευκους» και τους… κουνούσε, τα τότε χαρτονομίσματα των 100 δραχμών, που είχαν την… χρωματική σημειολογία τους, καθώς ήταν κόκκινα.
Στο κλειστό ήρθε και Εισαγγελέας. Οι απεργοί απειλήθηκαν με συλλήψεις. Τελικά η κωμωδία τελείωσε μετά από 2,5 ώρες, καθώς αποφασίστηκε να αναβληθεί το ματς (έγινε τελικά στις 23/12 με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 84-81).
Η κατάληψη
Το 2010 ΠΣΑΚ και ΕΣΑΚΕ και Πολιτεία ήρθαν πάλι σε ρήξη. Ο ΠΣΑΚ ζητούσε να διασφαλιστούν εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα, αλλά να αποκτήσουν ασφάλιση οι παίκτες της Α2. Η κόντρα είχε ξεκινήσει από την περασμένη σεζόν, αλλά κορυφώθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11.
Ο ΠΣΑΚ με μπροστάρη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο κήρυξε απεργία στις 14/10/2010. Οι ομάδες αντέδρασαν και ήθελαν να πάνε σε ολικό λοκ άουτ.
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν ανακατεύτηκαν, αλλά οι παίκτες τους ήταν να παίξουν. Ικαρος, Πανελλήνιος και Περιστέρι τάχθηκαν κατά της απεργίας, την οποία ξεκαθάρισαν ότι στηρίζουν οι παίκτες των άλλων 9 ομάδων (Πανιώνιος, Μαρούσι, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Αρης, Κολοσσός, ΑΕΚ, Καβάλα, Ηλυσιακός).
Η σεζόν στην Α1 έπρεπε να ξεκινήσει στις 16/10/2010, αλλά η πρεμιέρα μετατέθηκε για τις 23 και 24/10.
Ο κακός χαμός έγινε στις 24/10 στο κλειστό του Ελληνικού, όπου η ΑΕΚ υποδεχόταν τον Ικαρο Καλλιθέας. Τα μέλη του ΠΣΑΚ πήγαν στο γήπεδο και έκαναν κατάληψη βάζοντας καρέκλες στο παρκέ.
Οι άνθρωποι της ΑΕΚ (οι παίκτες της είχαν αποφασίσει να παίξουν) ζήτησαν από τους καταληψίες να φύγουν. Αμ δε… Στον χώρο πλάκωσαν τα ΜΑΤ, που προσπάθησαν να βγάλουν έξω τους… επαναστάτες. Επειτα από έναν ψιλοχαμό με ένταση και σπρωξίματα, το ματς έγινε κανονικά και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη με 81-72.
Τελικά τα προβλήματα λύθηκαν και η σεζόν τέλειωσε κανονικά.