ΜΠΑΣΚΕΤ

Εκλογές ΕΟΚ: Επιβεβαίωση Sportime περί αλλαγών

Το αθλητικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε λίγη ώρα στη Βουλή, δικαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ του Sportime από 12/7 για τις εκλογές της ΕΟΚ.

Η αδυναμία που δήλωσε το Ψυχικό να λάβει μέρος στην Basket League φέρνει τον ΕΣΑΚΕ μπροστά στις επόμενες προβλεπόμενες ενέργειες.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Από τις 12/7 σας είχαμε ενημερώσει περί των σαρωτικών αλλαγών που αναμένονταν ενόψει των εκλογών της ΕΟΚ. Και το αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε λίγη ώρα στη Βουλή περιλαμβάνει ακριβώς αυτά που σας είχαμε αναφέρει.

Οι εκλογές της ΕΟΚ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του. Μέσα στα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν και τα είχαμε αναφέρει είναι η ξεχωριστή ψήφος σε πρόεδρο. Το 25% που πρέπει να πάρει ένας υποψήφιος πρόεδρος ώστε να έχει θέση στο ΔΣ. Η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.

Πάμε όμως να δούμε τι θα ισχύσει σχετικά:

Α.ΓENIKEΣ ΣYNEΛEYΣEIΣ – APXAIPEΣIEΣ AΘΛHTΙKΩN ΦOPEΩN

Στις εκλογές σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, απαγορεύεται η δια πληρεξουσίου συμμετοχή.

Της εφορευτικής επιτροπής προΐσταται δικηγόρος ως δικαστικός αντιπρόσωπος.

Ο εκλογικός κατάλογος για Ενώσεις και Ομοσπονδίες, περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο σωματεία με ειδική αθλητική αναγνώριση. Εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ. Και με Ενεργή Συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις την τελευταία διετία

Ο εκλογικός κατάλογος υποβάλλεται προς επικύρωση στην ΓΓΑ τουλάχιστον 20 μέρες πριν από την Γενική Συνέλευση. Και αναμορφώνεται στο μέτρο που δεν συμφωνεί με το τηρούμενο μητρώο αθλητικών φορέων

Οι εκλογές για ΔΣ διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από δύο επιμέρους τμήματα: Στο πρώτο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων προέδρων του. Και στο δεύτερο τμήμα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων μελών. Ο εκλογέας σταυροδοτεί με έναν σταυρό τον υποψήφιο πρόεδρο της προτίμησής του. Και δικαιούται να σταυροδοτήσει υποψήφια μέλη μέχρι τα δύο τρίτα του συνόλου των προς εκλογή θέσεων.

Εκλογές: Το σημαντικό 25%

Υποψήφιος πρόεδρος που κατά τη ψηφοφορία λαμβάνει ποσοστό ψήφων τουλάχιστον 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων εκλέγεται μέλος του ΔΣ.

Ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας του ΔΣ εκλέγονται, με απόλυτη πλειοψηφία, από το σύνολο των εκλεγέντων μελών κατά την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου. Που συγκαλείται με σκοπό τη συγκρότησή του σε σώμα.

Παράλληλα στη συγκεκριμένη ενότητα άρθρων του σχεδίου νόμου, απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης στα σωματεία. Τα οποία έχουν περιθώριο δύο έτη να την αποκτήσουν, ειδάλλως διαγράφονται αυτοδικαίως από την Ένωση ή την Ομοσπονδία τους. Επίσης, έως ότου να την αποκτήσουν, δεν μπορούν να μετέχουν σε Πανελληνίους Αγώνες.

Επιπλέον, επιτρέπεται πλέον η εγγραφή σε Ομοσπονδία Αθλητικών Ομάδων, Ιδρυμάτων, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή εποπτευομένων από το Δημόσια. Οι εκλογές για το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών θα διεξάγονται το τελευταίο τετράμηνο του έτους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών.

 

 

Exit mobile version