ΜΠΑΣΚΕΤ

Ελλάδα- Λετονία 60-80:Και τώρα μπλέξαμε και τρέχουμε

Η ελλιπής Εθνική ομάδα δεν απείλησε ποτέ τους πρωτοπόρους του ομίλου, Λετονούς και πλέον πάει στην Μονς την Δευτέρα (14/11) για να παίξει τη μισή πρόκριση στο Παγκόσμιο
Ελλάδα- Λετονία 60-80:Και τώρα μπλέξαμε και τρέχουμε

Η μάχη ήταν άνιση για την Ελλάδα απέναντι στους Λετονούς κι αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στο παρκέ στα «Δύο Αοράκια».

Η Ελλάδα υπέστη βαριά ήττα (60-80) και πλέον αρχίζει να τρέχει! Ακόμα βέβαια η κατάσταση μπορεί να μην είναι άνετη αλλά σίγουρα είναι ελεγχόμενη και την Δευτέρα (14/11) στην Μονς η Εθνική ομάδα θα παίξει «τελικό» απέναντι στο Βέλγιο.

Με νίκη θα πατήσει γερά στο Παγκόσμιο αφού έχει ως αβαντάζ πάντα τις δύο νίκες με τους Τούρκους. Σε περίπτωση ήττας (που κανείς δε θέλει να σκέφτεται) τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα. Και θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και η πρόκριση.

Μέσα σε όλη αυτή την άνιση  μάχη ήρθε και η απίστευτη αστοχία των Ελλήνων διεθνών να «δέσει» την κατάσταση. Βέβαια η σύνθεση που παρουσιάστηκε δεν έχει σχέση με το πραγματικό ρόστερ (σε αντίθεση με τους Λετονούς) αλλά αυτά έχουν τα «παράθυρα».

Στο 4-3 η Ελλάδα, η Λετονία ξέφυγε στο 6-1 και ουσιαστικά βρίσκεται στο Παγκόσμιο.

Η βασική επιδίωξη της Εθνικής ομάδας ήταν να κρατήσει χαμηλά τους Λετονούς και παρότι μπορούμε να πούμε ότι τα κατάφερε στο πρώτο μέρος, εν τούτοις η επίθεσή της δεν της επέτρεψε να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα.

Οι Λετονοί δεν έχασαν ποτέ το προβάδισμα, άρχισαν με ένα 7-0, η Ελλάδα αντέδρασε χάρη στην άμυνά της από το τρίτο λεπτό και μετά. Πλησίασε σε 14-13 στο 9’ αλλά η αστοχία δεν της επέτρεπε να πάρει το προβάδισμα που θα της έδινε ψυχολογικό αβαντάζ. Τα 3/14 σουτ (και 0/5 τρίποντα) στο πρώτο δεκάλεπτο δείχνουν πλήρως την κατάσταση.

Μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες η Εθνική ομάδα βρήκε πρώτο εύστοχο τρίποντο με τον Νίκο Γκίκα στο 12’. Τα ποσοστά παρέμεναν χαμηλά, οι Λετονοί ξέφυγαν 26-18 στο 14’30’’ και 33-24 στο 18’ ενώ η ελληνική ομάδα δε μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα 7 κλεψίματα στο πρώτο μέρος (τα 5 στη δεύτερη περίοδο και συνολικά τα 4 από τον Ρογκαβόπουλο). Παράλληλα οι Λετονοί κυριαρχούσαν στα ριμπάουντ και παρά τα λάθη τους (9 στο σύνολο) δεν απειλήθηκαν.

Και πως θα μπορούσαν άλλωστε όταν η Ελλάδα είχε 7/32 σουτ (εκ των οποίων 2/13 τρίποντα, με τον Γκίκα να έχει 2/4 και τους υπόλοιπους 0/9). Χωρίς παραγωγή, χωρίς σκορ δε θα μπορούσε να έχει τύχη η ελληνική ομάδα.

Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στους 10 πόντους (31-41) στις αρχές της 3ης περιόδου με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να κάνει τη διαφορά για τους Λετονούς. Που άρχισαν με 3/3 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο και ξέφυγαν με 47-33 στο 24’ κάνοντας πολύ δύσκολη την κατάσταση για την ελληνική ομάδα. Η άμυνα που την «κράτησε» στο πρώτο μέρος δεν ήταν πλέον το ίδιο αποτελεσματική και τα προβλήματα έγιναν ακόμα μεγαλύτερα.

Η Λετονία είχε 5/5 τρίποντα στην 3η περίοδο όταν στο 26’ ξέφυγε ακόμα περισσότερο με 56-38 και κυριαρχούσε πλήρως. Στο 32’30’’ ξέφυγε με 70-45 και ο αγώνας δεν είχε πλέον κανένα ενδιαφέρον

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 28-36, 45-63, 60-80

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Χαραλαμπόπουλος 6, Γόντικας 11, Μωραϊτης 6, Νετζήπογλου, Ρογκαβόπουλος 8, Γιαννόπουλος 2, Γκίκας 11, Κακλαμανάκης, Λούντζης 2, Μουράτος 2, Τσαϊρέλης 4, Τσαλμπούρης 8

ΛΕΤΟΝΙΑ (Μπάνκι): Λάκσα, Λόμαζ 7, Μέγερις 2, Στάινμπεργκς, Ζόρικς 8, Άτε, Μπέρτανς 15, Κάβαρς 4, Γκραζούλις 8, Στρέλνιεκς 19, Τίμα 17

Δείτε ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα- Λετονία 60-80:Και τώρα μπλέξαμε και τρέχουμε», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College