ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Νιγηρία διχάζει αμφότερες

Έτσι όπως χειρίζεται τη δεδομένη αγάπη του για Ελλάδα και Νιγηρία ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «πονάει» αμφότερες.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Νιγηρία διχάζει αμφότερες

Μετά τις αποστάσεις που κράτησε φέτος απέναντι στην Εθνική ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ήρθαν να προστεθούν και οι κομμάτι «άκομψες» δηλώσεις του σε αμερικανική διαδικτυακή εκπομπή, σύμφωνα με τις οποίες τόνισε πως «…γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είμαι Νιγηριανός».

Και το θέμα για εμάς τους Έλληνες (και αντιστοίχως για τους Νιγηριανούς φαντάζομαι) δεν είναι ο Γιάννης να δηλώσει μόνο Έλληνας (ή μόνο Νιγηριανός), αλλά είναι ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα.

Λες και ο σταρ των Μπακς προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις δύο χώρες, λέγοντας αυτό που θέλουν να ακούσουν την εκάστοτε φορά. Μόνο που το κάνει με τρόπο που εν τέλει ανοίγει «πληγές» σε αμφότερες.

Γιάννης Αντετοκούνμπο - Εθνική

Δεδομένα είναι λίγο δύσκολο ή έστω περίεργο το συναίσθημα να κατάγεσαι από άλλη χώρα και να έχεις μεγαλώσεις σε μια άλλη. Εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν βιώσει και θα το βιώνουν. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι έχεις δυο πατρίδες, μπορεί όμως και να αισθάνεσαι οτι δεν ανήκεις πουθενά συγκεκριμένα.

Μπορεί επίσης στις δύο χώρες με τις οποίες συνδέεσαι, άλλοι να σε θεωρούν «δικό» τους και άλλοι ξένο. Θυμίζω την χαρακτηριστική περίπτωση του ηθοποιού, αλλά και καθηγητή πολεμικών τεχνών Μπρους Λι. Ο κινεζικής καταγωγής, αλλά γεννημένος στις ΗΠΑ «θρύλος» εξέφραζε το παράπονο ότι για τους μεν Κινέζους ήταν πολύ… δυτικός και για τους δε Αμερικανούς απλά Κινέζος!

Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα κι Νιγηρία διχάζει αμφότερες

Ο (κάθε) Γιάννης Αντετοκοκούνμπο έχει το δικαίωμα είτε να αγαπάει τη μία χώρα περισσότερο, είτε την άλλη, είτε ακριβώς το ίδιο και τις δύο.  Στην περίπτωση του διεθνούς μπασκετμπολίστα όμως, μία «κλείνει το μάτι» στην Ελλάδα και μία στην Νιγηρία.

Θυμίζω πως όταν είχε γίνει ντραφτ το 2013 και τον είχαν πλησιάσει οι Νιγηριανοί, είχε πει «Εγώ αισθάνομαι Έλληνας», γεγονός που είχε «πονέσει» τη χώρα καταγωγής των γονιών του.

Κατόπιν όμως το 2019 σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Μεγάλωσα σε ένα σπίτι νιγηριανό… Γεννήθηκα στην Ελλάδα και πήγα στο σχολείο στην Ελλάδα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, όταν πήγαινα σπίτι, δεν υπήρχε ελληνική κουλτούρα. Είναι μια γνήσια νιγηριανή κουλτούρα. Πρόκειται για πειθαρχία, αφορά τον σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών». Ατάκες που είχαν πικράνει αυτή τη φορά την ελληνική πλευρά, με αρκετούς Έλληνες να αναρωτιούνται ευλόγως: «Δηλαδή η ελληνική κουλτούρα δεν έχει καμία σχέση με πειθαρχία, σεβασμό των πρεσβυτέρων, την ύπαρξη ηθών»;.

Εν συνεχεία το 2022 η Ομοσπονδία μπάσκετ της Νιγηρίας είχε ενοχληθεί από μια ανάρτηση (δείτε παρακάτω) στην οποία εμφανιζόταν μαζί με τους αδελφούς του να φορούν άπαντες τη φανέλα της Εθνική ομάδες και να δηλώνει ευλογημένος. Απόδειξη των όσων λέμε ότι έτσι όπως χειρίζεται το θέμα πατρίδας και καταγωγής διχάζει και τις δύο χώρες χωρίς φυσικά να το θέλει, πιστεύουμε.

Αρχικά ανέβασαν μια φωτογραφία με ένα παιδάκι να κοιτά με απορία και στη συνέχεια έβαλαν στιγμιότυπα από το παιχνίδι του Προολυμπιακού τουρνουά του 2012 στο Καράκας, όπου η Νιγηρία απέκλεισε την Ελλάδα και έγραψαν: «Τυχαία βρήκαμε αυτά τα στιγμιότυπα. Η Νιγηρία νίκησε την Ελλάδα το 2012 στο Προολυμπιακό».

Και φτάνουμε στο φέτος όπου ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κράτησε μεγάλες αποστάσεις από την Εθνική ομάδα και την προσπάθειά της στο Μουντομπάσκετ 2023, καθώς ενώ είχε πάνω από 3 μήνες περιθώριο για αποθεραπεία στο θέμα του ποδιού του, αποφάσισε τελικά να απέχει.

Σαν… κερασάκι ήρθαν και οι δηλώσεις στο αμερικανικό podcast στις οποίες «το γύρισε» ξανά προς τη Νιγηρία λέγοντας πως «όλοι ξέρουν πως στο τέλος της ημέρας είμαι Νιγηριανός, Αφρικανός». ίσως σε αυτό έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι επισκέφθηκε στην χώρα καταγωγής του και γνώρισε συγγενείς που δεν μέχρι πρότινος δεν είχε συναντήσει.

Επιπλέον αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι στο podcast χρησιμοποίησε παρελθόντα χρόνο όταν αναφέρθηκε στην Εθνική Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά, «έχω παίξει στην Εθνική» και όχι παίζω. Τώρα αν αυτό το είπε πάνω στην κουβέντα ή δείχνει διάθεση να κλείσει οριστικά την πόρτα στην «Γαλανόλευκη», είναι κάτι που μένε να δούμε.

Γενικότερα ο Γιάννης φαίνεται… μπερδεμένος, καθώς από τη μία τον είχε εκνευρίσει η ερώτηση δημοσιογράφου περί αποτυχίας, αμέσως μετά τον αποκλεισμό των Μπακς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ του NBA. Τώρα όμως ο ίδιος δηλώνει ότι αν οι Μπακς δεν βρίσκονται στην ίδια σελίδα με εκείνον, τότε προτίθεται να αποχωρήσει από το Μιλγουόκι. Άρα ο ίδιος θέτει θέμα αποτυχίας του οργανισμού μετά το πρωτάθλημα που κατέκτησαν το 2021.

Την ίδια ώρα όμως έχει συμβάλλει ώστε τόσο ο Θανάσης, όσο και ο Αλέξανδρος Αντετοκούνμπο να παίζουν στο Μιλγουόκι…

Αναμφίβολα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και εξαιρετικός χαρακτήρας είναι και σε καμία περίπτωση δεν έχει πρόθεση να κοροϊδέψει. Ούτε την Ελλάδα, ούτε τη Νιγηρία. Ίσως η πίεση από αμφότερες να τον έχει οδηγήσει σε λανθασμένους χειρισμούς…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο τρόπος με τον οποίο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Νιγηρία διχάζει αμφότερες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.