Βουβός θρήνος στο ύστατε χαίρε ενός μεγάλου άνδρα

Είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Η νεκρώσιμος ακολουθία ολοκληρώθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών μέσα στη κλίμα άφατης συγκίνησης. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αναπαύεται πλέον στην τελευταία του κατοικία: στο Α’ Νεκροταφείο. 

Οι οπαδοί της ομάδας, απλός κόσμος που είχε σπεύσει από το πρωί στο Ναό, με το που είδε τη σορό του να εξέρχεται από τη Μητρόπολη ξέσπασε σε συνθήματα: “Παύλος Γιαννακόπουλος, αθάνατος” και “Παύλο ζεις, εσύ μας οδηγείς”, ενώ τραγουδούσαμε άπαντες τον ύμνο της ομάδας.

Είναι οι άνθρωποι που στάθηκαν υπομονετικά στην ουρά για τον τελευταίο ασπασμό, στο λαϊκό προσκύνημα που έγινε προς τιμή του.

Βουβά πρόσωπα ο γιος του Δημήτρης, ο αδελφός του Θανάσης και η γυναίκα του Δέσποινα. Εκεί βρέθηκε η πολιτειακή ηγεσία, αρκετοί εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικοί. Φυσικά, σύσσωμη η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού και πλήθος επώνυμων παραγόντων και αθλητών.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ανήμερα του Αγίου Τριφυλλίου, με το τριφύλλι πάντα να τον ακολουθεί, έστω και την ύστατη στιγμή του, κατάφερε να ενώσει όλο τον κόσμο.

Η κηδεία στο Α’ Νεκροταφείο πραγματοποήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως ζήτησαν οι οικείοι του.

Έξω από το Α’ Νεκροταφείο, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φωνάζουν «Αθάνατος» και «Παύλο θεέ ζεις ανάμεσα μας, πάντοτε θα είσαι μέσα στην καρδιά μας». Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κόσμος έχει παραμείνει διακριτικά μακριά από το κοιμητήριο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε λίγο μαζί τους και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κοιμητήριο.

Συγκεκριμένα, τους είπε: «Σας αγαπούσε τόσο πολύ. Εσείς του δίνατε δύναμη. Πραγματικά σας αγαπούσε και τον αγαπούσατε πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό που κάνατε».