ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Η Euroleague σε μια νέα εποχή με προτεραιότητες

Ο Μάρσαλ Γκλίκμαν ως CEO και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα σηματοδοτούν μια νέα εποχή για την Euroleague, με περισσότερη πολυφωνία στη λήψη αποφάσεων
Η Euroleague σε μια νέα εποχή με προτεραιότητες

Μπορεί στην Ελλάδα να ασχολούμαστε μόνο με τη διαιτησία αλλά η νέα εποχή στην Euroleague σίγουρα έχει άλλες προτεραιότητες.

Και πολύ πιο σημαντικές. Η Euroleague περνά σε μια νέα εποχή, πολύ πιο συμμετοχική (μετά την «μονοκρατορία Μπερτομέου υπό την ανοχή των μετόχων») και τουλάχιστον πιο διαλλακτική αν λάβουμε υπόψη τα όσα μαθαίνονται.

Ο Μάρσαλ Γκλίκμαν θα είναι ο νέος CEO κι εκείνος που θα έχει τη θέση του Μπερτομέου. Με καλές περγαμηνές, ισχυρό βιογραφικό και διακρίσεις στο NBA σε ό,τι αφορά στο marketing και το εμπορικό κομμάτι, περνά σε ενεργό ρόλο στην Euroleague στην οποία είχε συστηθεί από τον Τζόρντι Μπερτομέου πριν από 20 χρόνια.

Τον παρουσίασαν ως εκείνο που θα έκανε τη διαφορά στο εμπορικό κομμάτι και ως πρώτη κίνηση ενθάρρυνε τις ομάδες να φτιάξουν τμήμα εισιτηρίων. Και κάμποσα ακόμα μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε μετά την πρώτη βραχύβια και συμβουλευτική περισσότερο θητεία του.

Ο Γκλίκμαν– για να το πούμε κυνικά- θα προσπαθήσει να φέρει περισσότερα έσοδα στη διοργάνωση και στις ομάδες. Αυτός είναι ο ρόλος του και ο προορισμός του. Θ’ ασχοληθεί καθαρά με το εμπορικό και το οικονομικό κομμάτι, θα επιχειρήσει να βρει πόρους και τρόπους.

Το financial fair play θα περάσει σε μια νέα φάση καθώς ο «αναθρεμμένος» στο NBA, Γκλίκμαν θέλει να υπάρχει ισορροπία στις ομάδες και όχι να διατηρούνται ανισότητες και αποστάσεις που δεν καλύπτονται με τίποτα. Και γι’ αυτό δε θα πρέπει να απορήσουμε αν πέσει στο τραπέζι μια ενδεχόμενη εφαρμογή του salary cap δηλαδή του ορίου που θα έχουν όλες οι ομάδες, με minimum και maximum στο μπάτζετ.

Το σύνθημα πάντως που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην Euroleague είναι η διαφάνεια. Αυτό, δηλαδή, που δεν ακολούθησε ο Μπερτομέου και κατηγορήθηκε και τελικά εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει στην καρέκλα του.

Η διαφάνεια είναι ό,τι πιο σημαντικό στη διοργάνωση κι αυτό που απαιτούν οι μέτοχοι προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα εποχή.

Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα θα είναι ο πρόεδρος της Euroleague αλλά δε θα ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι όσο με τις ομάδες. Είναι αποδεκτός απ’ όλες τις πλευρές και κυρίως εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει την ισορροπία με την FIBA μετά την περίοδο σκληρής αδιαλλαξίας που (άγνωστο και ανεξήγητο γιατί) είχε επιβάλλει ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Και βέβαια πρέπει να επέλθει σύγκλιση με την FIBA διότι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, συνεννόηση και συνεργασία προκειμένου να προχωρήσει η κατάσταση και όχι να μένει πίσω. Πρέπει να αναδειχτούν όλες οι κοινές δράσεις, αφού πρώτα μοιραστεί ο χρόνος ευθύνης.

Η νέα εποχή είναι δεδομένη κι επιβεβλημένη. Η ευρύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις θα είναι μια νέα κατάσταση μετά από μακρά περίοδο όπου δε συναποφάσιζαν αλλά ο Μπερτομέου (υπό την ανοχή του) έκανε ό,τι ήθελε.

Ξεκάθαρα θα πρέπει να θεωρήσουμε θετικά τα νέα μηνύματα αλλά να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί μέχρι να διαπιστωθεί ότι πολλά άλλαξαν. Προς το καλύτερο βέβαια.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Euroleague σε μια νέα εποχή με προτεραιότητες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College