ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Αντετοκούνμπο βρήκε το μπελά του από τον τοίχο Γουίλιαμς

Η αλλαγή προσέγγισης των Σέλτικς τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά επάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν τα κλειδιά για το 1-1 στη σειρά των ημιτελικών της ανατολικής περιφέρειας. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Αντετοκούνμπο βρήκε το μπελά του από τον τοίχο Γουίλιαμς

Ο Αντετοκούνμπο σταμάτησε επάνω στον Γκραντ Γουίλιαμς, οι Σέλτικς άλλαξαν και τον τρόπο στην επίθεσή τους και η σειρά με τους πρωταθλητές Μπακς πήγε στο 1-1.

Όλη αυτή τη διαφορετική προσέγγιση επάνω στον Αντετοκούνμπο αλλά και στα σουτ τριών πόντων (που αυτή τη φορά έκαναν τη διαφορά) θα επιδιώξουμε να σας εξηγήσουμε.

Αυτή τη φορά οι Σέλτικς ήταν περισσότερο διαβασμένοι. Προσέξτε τις διαφορές: Στο Game 1 επιχείρησαν 50 σουτ τριών πόντων αλλά δεν ήταν από επιλογή. Η άμυνα των Μπακς ήταν σχεδιασμένη ώστε να προστατέψει το «ζωγραφιστό» και να «θυσιάσει» κάποια σουτ τριών πόντων.

Κάπως έτσι οι πρωταθλητές από τον πρώτο αγώνα πήγαν σε άλλο επίπεδο τη σειρά, ξεκινώντας τον Μπόμπι Πόρτις δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Μπρουκ Λόπεζ.

Η ιδέα ήταν να βάλουν μεγάλο μέγεθος στο παρκέ ώστε να «θολώσουν» τους Σέλτικς και να τους παρασύρουν σε σουτ τριών πόντων. Έπιασε μια χαρά αυτό, αφού οι γηπεδούχοι ευστόχησαν μόνο σε δέκα δίποντα σε ολόκληρο τον αγώνα!

Η λογική έλεγε ότι οι Σέλτικς θα προσπαθούσαν να περιορίσουν τα τρίποντα και να βρουν περισσότερα δίποντα! Κι όμως δεν έγινε έτσι. Αποφάσισαν να σουτάρουν χωρίς δισταγμό και πέτυχαν 65 πόντους στο πρώτο μέρος με 11/17 τρίποντα! Και συνολικά πήραν 60 πόντους από τα τρίποντα (20/43) δηλαδή 51 περισσότερους από τους Μπακς (3/18).

Οι Γκραντ Γουίλιαμς, Τζέιλεν Μπράουν (από 6) και Τζέισον Τέιτουμ (5) πέτυχαν περισσότερα τρίποντα μόνοι τους απ’ όσα συνολικά οι Μπακς. Και κυρίως τα 11/17 του ημιχρόνου βοήθησαν τους Σέλτικς ώστε να βρουν εύκολους πόντους.

Οι Μπακς άρχισαν να φοβούνται τα σουτ των γηπεδούχων, άνοιξαν την άμυνά τους και πλέον δημιουργήθηκαν αρκετές προϋποθέσεις για τους Σέλτικς ώστε να βρίσκουν διεξόδους προς το καλάθι.

Στο δεύτερο ημίχρονο κι ενώ είχαν τον έλεγχο οι γηπεδούχοι, πέτυχαν μόλις 44 πόντους κι αυτό διότι η επίθεσή τους ήταν αργή. Κι έτσι φάνηκε η διαφορά ότι οι Μπακς μπορούν εύκολα να παίξουν άμυνα απέναντι σε αυτό παρά στη συνεχή και γρήγορη κίνηση των Σέλτικς. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της σειράς που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια.

Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι είναι η εκπληκτική αμυντική απόδοση του Γκραντ Γουίλιαμς επάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Θα λέγαμε ότι ο Γκραντ Γουίλιαμς είναι σαν τοίχος, πολύ δυνατός παίκτης και ο Γιάννης δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει σε δύναμη. Και να φανταστούμε ότι δε θεωρείται καλύτερος αμυντικός της ομάδας. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στον Ρόμπερτ Γουίλιαμς κι εδώ βρίσκεται ακόμα ένα κλειδί.

Γουίλιαμς έκανε σπουδαία δουλειά και επιθετικά. Δείτε την προσφορά του

Ο Γκραντ είναι 23 ετών και ο Ρόμπερτ είναι 24. Οι Σέλτικς έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν ένα από τα καλύτερα «ζευγάρια» αμυντικών.

Και τέλος, σε δύο αγώνες μέχρι στιγμής στη σειρά, οι Σέλτικς έχουν επιχειρήσει 41 τρίποντα παραπάνω από τους Μπακς. Η άμυνα των πρωταθλητών έχει σχεδιαστεί ώστε να «δίνει» τα μακρινά σουτ στους «Κέλτες» αλλά απ’ ότι φάνηκε και η επίθεση των Σέλτικς έχει σχεδιαστεί ώστε να βγαίνουν τα τρίποντα.

Κι ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο: Οι 18 προσπάθειες σε σουτ τριών πόντων είναι οι λιγότερες που έχει πάρει το Μιλγουόκι στην εποχή του Μάικ Μπούντενχολζερ.

Υπό τη δική του παρουσία, οι Μπακς δεν είχαν σουτάρει ποτέ λιγότερα από 2 τρίποντα σ’ ένα παιχνίδι. Όμως οι Σέλτικς άλλαξαν το αμυντικό τους πλάνο και βρήκαν τον τρόπο που οδήγησε στην «αφαίρεση» των τριπόντων από το πλάνο των πρωταθλητών.

Αντί να «ντουμπλάρει» τον Αντετοκούνμπο και να του επιτρέψει να δημιουργεί (είχε 12 ασίστ στο Game 1) η άμυνα των Σέλτικς πόνταρε στο ένας εναντίον ενός είτε με τον Γκραντ Γουίλιαμς είτε με τον Αλ Χόρφορντ. Ο Γιάννης είχε 11/27 σουτ και 7 ασίστ.

Δείτε τι είπε ο Γουίλιαμς για την άμυνα επάνω στον Γιάννη

https://youtu.be/oP7Cyv5IhbQ?t=5

Κάπως έτσι οι Μπακς δεν είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σουτ (με δεδομένη την απουσία του Κρις Μίντλετον) και πλέον θα πρέπει να προσαρμόσουν κι εκείνοι ένα νέο τρόπο (όπως έκαναν οι Σέλτικς συγκριτικά με Games 1 και 2) για να πάρουν προβάδισμα στη σειρά.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Αντετοκούνμπο βρήκε το μπελά του από τον τοίχο Γουίλιαμς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College