ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Πρίφτης έχει ευθύνες αλλά δεν είναι αυτός το πρόβλημα

Ο Δημήτρης Πρίφτης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μέσα από κάποια δημοσιεύματα. Έχει τόσο μεγάλη ευθύνη σε μια ομάδα που την τελευταία δεκαετία αλλάζει διαρκώς προπονητές; Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο Πρίφτης έχει ευθύνες αλλά δεν είναι αυτός το πρόβλημα

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας ώστε να δεχτούμε ότι ο Δημήτρης Πρίφτης είναι το πρόβλημα άρα καλό θα ήταν να αποχωρήσει από τον Παναθηναϊκό.

Από τη στιγμή που θα φύγει ο Πρίφτης σε τι λογική προπονητή θα πάει ο Παναθηναϊκός; Πόσοι προπονητές καλύτεροι και πιο έμπειροι από τον Πρίφτη είναι διαθέσιμοι και θα δεχτούν να έρθουν στον Παναθηναϊκό του περιορισμένου και συγκεκριμένου μπάτζετ, του ουσιαστικά ακέφαλου διοικητικά (άρα κανείς δε ξέρει τι θα γίνει του χρόνου) αλλά και της ομάδας που πλέον έχει δημιουργήσει παράδοση στο να αλλάζει προπονητές;

Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όλα τα παραπάνω δε σβήνουν τις ευθύνες του Πρίφτη, που αν θέλετε τη γνώμη μου είναι υπαρκτές και τις έχω αναφέρει: Πρώτον, εδώ και 7 μήνες ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία πρόοδο.

Δεύτερον, υπάρχουν αποτυχημένες επιλογές, που πάντα γίνονταν βέβαια, απλώς τώρα με το μικρότερο μπάτζετ είναι περισσότερο «χτυπητές». Κάποτε ο Παναθηναϊκός είχε την πολυτέλεια να παίρνει ευρωπαϊκά με 5 εκατομμύρια στον πάγκο (Ντελκ και Γιαβτόκας). Τώρα πια όχι.

Τρίτον, δεν τολμά και φαίνεται μπερδεμένος, σε μια σεζόν άσχημη και με την «πίεση» που τον έχει καταπλακώσει! Προφανώς και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στο μυαλό του ένα πλάνο το οποίο θα προχωρήσει και να αφήσει τα υπόλοιπα πίσω του.

Όμως σε αυτόν τον Οργανισμό οι απαιτήσεις είναι από μεγάλες ως παράλογες. Κι εκεί είναι το πρόβλημα.

Το ερώτημα, όμως είναι σαφές: Αν φύγει ο Πρίφτης θα αλλάξει η εικόνα του Παναθηναϊκού και ο κόουτς είναι ο μοναδικός υπεύθυνος;

Πάμε στο ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ λοιπόν που έχει να κάνει με τους προπονητές στον Παναθηναϊκό από το 2012 και μετά. Κι εδώ θα σας πούμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει τόσους προπονητές στον πάγκο του όσους τα προηγούμενα 25, από το 1987 (που ανέλαβε ο Παύλος Γιαννακόπουλος) ως το 2012 που αποχώρησε και τυπικά.

Αυτό σίγουρα λέει πολλά. Πάμε να δούμε τον πρώτο πίνακα

Από το 1987, όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανέλαβε την ευθύνη της ομάδας μπάσκετ, μέχρι το 2012 όταν παραδόθηκε η σκυτάλη στη νέα εποχή, ο Παναθηναϊκός εμφάνισε 10 διαφορετικούς προπονητές ενώ έκανε μόλις τρεις αντικαταστάσεις στη διάρκεια της σεζόν.

Θα προχωρήσουμε στον δεύτερο πίνακα.

Σε δέκα σεζόν, από το 2012 και μετά ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει 10 διαφορετικούς προπονητές, χωρίς να υπολογίζουμε τους υπηρεσιακούς.

Και στις 7 από τις 10 έχει προχωρήσει σε αντικατάσταση στη διάρκεια της σεζόν. Ο Αργύρης Πεδουλάκης έχει κάνει τρεις διαφορετικές θητείες και ο Ρικ Πιτίνο δύο. Ουσιαστικά είναι και η δεύτερη του Δημήτρη Πρίφτη αφού τη σεζόν 2013-2014 ήταν συνεργάτης του Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Λίγο πριν ο Πιτίνο αποχωρήσει ώστε να αναλάβει για τρίτη φορά ο Πεδουλάκης και μετά να τον αντικαταστήσει ξανά ο Πιτίνο!

Πάμε και στον τρίτο πίνακα

(*) Βρίσκεται ακόμα στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Για να καταλάβετε το μέγεθος της αστάθειας, ο Δημήτρης Πρίφτης που ανακοινώθηκε επίσημα στις 26 Ιουνίου του 2021 βρίσκεται ήδη στο TOP-5 των προπονητών με τις περισσότερες ημέρες στον πάγκο της ομάδας από το 2012 και μετά! Την Τρίτη (12/4) έχει κλείσει 290 ημέρες στον Παναθηναϊκό και την επόμενη εβδομάδα θα προσπεράσει τον Σάσα Τζόρτζεβιτς (έχει 296 ημέρες).

Το «ρεκόρ» του Τσάβι Πασκουάλ παραμένει με τις 739 ημέρες! Κανείς άλλος δεν κατάφερε να μείνει τόσες

Ο απόλυτος ρέκορντμαν της τελευταίας δεκαετίας: Τσάβι Πασκουάλ με 739 ημέρες στον πάγκο

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αλήθεια, όχι ο Πρίφτης αλλά ο οποιοσδήποτε άλλος προπονητής θα αισθανόταν ασφαλής;

Παράλληλα γίνεται λόγος ότι ο κόουτς «έχει χάσει τους παίκτες» και υπάρχουν αναφορές σε εντάσεις κατά τη διάρκεια του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Μια στιγμή: Για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν είχαν αποχωρήσει και οι προηγούμενοι προπονητές;

Πεδουλάκης στην πρώτη του θητεία επειδή δε μπορούσε να διαχειριστεί το υλικό και δεν προχωρούσε στη συμμετοχή των νεαρών Ελλήνων παικτών

Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ιβάνοβιτς επειδή είχε «χάσει» τους παίκτες εξαιτίας της συμπεριφοράς του και του αδιάλλακτου χαρακτήρα του

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς

Τζόρτζεβιτς επειδή είχε «κουβαλήσει» τους συμπατριώτες του και είχε «χάσει» τους υπόλοιπους παίκτες με πρώτους και καλύτερους τους Παππά και Γιάνκοβιτς!

Πεδουλάκης στη δεύτερη θητεία του επειδή κατ’ αρχήν τσακώθηκε με τον Μάικ Τζέιμς (που έσπασε το χέρι του «κατεβάζοντας» μια πόρτα) και γενικά επειδή δεν είχε επαφή με τους υπόλοιπους.

Πασκουάλ διότι επέτρεψε στους παίκτες να τον «καβαλήσουν» αφού δεν ήταν ιδιαίτερα σκληρός με τη συμπεριφορά του.

-Ακόμα και για τον Πιτίνο ειδικά στη δεύτερη θητεία του είχαν κυκλοφορήσει διάφορα άρθρα και ρεπορτάζ ειδικά στο σημείο που ο Παναθηναϊκός πελαγοδρομούσε από τον Φεβρουάριο και μετά και πριν τη διακοπή.

Πεδουλάκης στην 3η του θητεία (κι ενώ του είχαν καταλογιστεί όλα τα προηγούμενα) δεν έκανε κάτι παραπάνω από το να διευθύνει μια ομάδα που δεν είχε σχέση με τη δική του λογική. Επαρκής εξήγηση γι’ αυτή τη συμφωνία δε μπορεί να δοθεί όταν έχουν  προηγηθεί δύο!

Ο Γιώργος Βόβορας

Βόβορας εμφανίστηκε ως το απόλυτο «πουλέν» που θα απολάμβανε στήριξης αλλά κι αυτός παρουσιάστηκε να έχει χάσει τον έλεγχο της ομάδας.

-Και τέλος ο Κάτας που ακόμα αναρωτιέται γιατί απολύθηκε, όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του.

Η αλήθεια είναι ότι «πολλά αποδυτήρια έχουν χαθεί» όλα αυτά τα χρόνια, δεν τα έχασε μόνο ο Πρίφτης, οπότε οι ερμηνείες είναι οι εξής

Είτε υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, είτε κάπου «πάσχει» το κριτήριο επιλογής. Κι επίσης όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ίδιο το περιβάλλον  είναι τοξικό κι αυτό πρέπει να λυθεί. Όσο φεύγει ο προπονητής, τότε υπάρχει «ένοχος» (πάντα) και όλα καλά!

Ας δούμε, όμως, ειδικά την περίπτωση του Δημήτρη Πρίφτη.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, υπέροχος χαρακτήρας κι έντιμος άνθρωπος αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα: Δεν έχει καταλάβει ούτε ο ίδιος πόσο καλός προπονητής είναι!

Το καλοκαίρι, θεώρησα ενδεδειγμένη την κίνηση του Παναθηναϊκού να του δώσει τη δουλειά και να τον εμπιστευτεί αλλά είχα μόνο μια ένσταση: Ο Πρίφτης κατά το παρελθόν είχε πει «όχι» δύο φορές στον Παναθηναϊκό. Αυτό με προβλημάτιζε: Όταν δύο φορές δεν τόλμησες να μπεις στη φωτιά, τι άλλαξε και δέχθηκες την τρίτη;

Κατά τα άλλα ο Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ όλα τα προαναφερόμενα, να απομακρύνει αυτή την τοξικότητα και να επιβάλλει την ηρεμία. Σε τελική ανάλυση, ο κόσμος στηρίζει και θα στηρίζει την ομάδα κι αυτό το έχουν νιώσει περισσότερο από τον καθένα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δημήτρης Πρίφτης έχει αναλάβει σε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Επιμένω (χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο) ότι το πρόβλημα στον Παναθηναϊκό είναι ότι όλοι μπορούν να αποποιηθούν ευθυνών:

-Ο ιδιοκτήτης θα πει «έχω αποσυρθεί, έχω βάλει πωλητήριο ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχω χαλάσει εκατομμύρια από την προσωπική μου περιουσία» αλλά «δεν άφησα τον Παναθηναϊκό ακέφαλο, έβαλα δύο Legends που αγαπάτε και σέβεστε».

-Οι δύο Legends (Αλβέρτης και Διαμαντίδης) μπορούν να πουν από την πλευρά τους ότι βρέθηκαν να στηρίζουν μια κατάσταση δύσκολη, βγήκαν μπροστά και τόλμησαν προκειμένου να μην έχει περισσότερα προβλήματα η ομάδα.

Δημήτρης Πρίφτης μπορεί να πει ότι υπό τις συνθήκες αυτές και τα συγκεκριμένα οικονομικά, προσπαθεί να κάνει «θαύματα» και ότι απέναντί του βρίσκονται ισχυρότερες ομάδες.

-Οι παίκτες ξεκάθαρα μπορούν να πουν ότι «τόσα είχατε, εμάς θα πάρετε»

Γενικά όταν υπάρχει η λογική «δε φταίω εγώ, να βγω από το κάδρο», η κατάσταση δεν είναι νορμάλ. Και δε μπορεί να ευθύνεται μόνο ένας ούτε φυσικά να είναι ίδιες οι ευθύνες.

Οι Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης

Κι επειδή οι Αλβέρτης και Διαμαντίδης καλούνται να πάρουν αποφάσεις για να αλλάξουν την κατάσταση, όντως θα πρότεινα κάτι.

Να επισκεφτούν τον ιδιοκτήτη της ομάδας, διότι ακόμα και τώρα αυτός είναι το «κεφάλι», σε αυτόν (φυσιολογικά) πάει η μεγαλύτερη ευθύνη και να του εξηγήσουν ότι θα πρέπει να γίνει κάτι δραστικό και άμεσο με το θέμα των μετοχών ώστε να πάψει αυτό το «σαράκι» να τρώει την ομάδα και τον Οργανισμό συνολικά.

Με ένα υστερόγραφο: Αν ο ιδιοκτήτης έχει εκφράσει επιθυμία (δε γνωρίζω αν έχει γίνει κάτι τέτοιο, το λέω προκαταβολικά) να παραχωρήσει τις μετοχές και δεν αναλαμβάνει κανείς, τότε μιλάμε για άλλες ευθύνες.

Τέλος πάντων.

Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι αυτό πρέπει ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ να κάνουν! Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι ένα μέλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου που συνολικά έχει χαλάσει εκατοντάδες εκατομμύρια (και βάλε…) στον Παναθηναϊκό, θα έχει την απαραίτητη ευαισθησία να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι απεριόριστα την επιθυμία του να αποχωρήσει και δε μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στην τσέπη ΚΑΝΕΝΟΣ ειδικά από τη στιγμή που έχει βάλει χρήματα από την προσωπική του περιουσία.

Θα μου επιτρέψει όμως, με όλο το σεβασμό να του επισημάνω ότι η βαριά κληρονομιά και η ιστορία της οικογένειάς του (κατά τη γνώμη μου ο Παύλος Γιαννακόπουλος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ιστορία των 114 ετών του συλλόγου και κοντά του ο Θανάσης) επιβάλλουν ότι είναι ΕΚΕΙΝΟΣ που θα πρέπει να δώσει λύση. ΑΜΕΣΑ.

Και δε μπορώ να δεχτώ ότι ο εγωισμός ενός Γιαννακόπουλου μπορεί να ανεχτεί μια ομάδα να «σιγοκαίγεται»! Χάρη σε αυτόν τον εγωισμό και την επιμονή, οι Γιαννακόπουλοι έχτισαν αυτή τη δυναστεία

Απ’ εκεί και πέρα και με δεδομένη την επιθυμία του νυν ιδιοκτήτη να αποχωρήσει, θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να παρουσιάσει πλάνο στελέχωσης του Οργανισμού με ιδιαίτερο βάρος στη διοικητική αναβάθμιση, με στελέχη δραστήρια που θα φέρουν περισσότερα έσοδα και φυσικά μια καλύτερη εικόνα στην ομάδα. Και βέβαια ένα απαραίτητο αγωνιστικό πλάνο, ξεκάθαρο και ουσιαστικό μαζί με την ΕΠΙΜΟΝΗ στο να πάρει η ΚΑΕ το ΟΑΚΑ για 50 χρόνια (κάτι στο οποίο απαιτείται η ΣΥΝΟΛΙΚΗ κινητοποίηση του Συλλόγου).

Δε χρειάζεται να τονίσω ότι είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

Για τον Παναθηναϊκό το πρόβλημα δεν είναι η 4η σερί ήττα από τον Ολυμπιακό, που μπορεί να γίνει και 5η και 6η και 7η κτλ ή ακόμα και η απώλεια ενός τίτλου! Ούτε ο Πρίφτης, όσο στον  Παναθηναϊκό αναζητούν τον επόμενο προπονητή που θα απολύσουν εντός ολίγου.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν οι «πράσινοι» εξακολουθήσουν να κυνηγούν «ανύπαρκτους στόχους», αν παρουσιάζουν «ανύπαρκτα πλάνα», αν έχουν αβεβαιότητα για το μέλλον.

Διότι αυτή τη στιγμή, ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να κάνει κουβέντες για το μέλλον, χωρίς να υπάρχει κάποιο βιώσιμο πλάνο.

Αθλητικές ειδήσεις

ΑΕΚ: Αυτόν τον παίκτη βγάζει στο σφυρί!

Προπονητής έτοιμος να πάρει πόδι!

Αυτή είναι η εντυπωσιακή σύζυγος του ΜακΚίσικ που μοιράζει «εγκεφαλικά»!

Οι πιο τραγικές περιγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Πρίφτης έχει ευθύνες αλλά δεν είναι αυτός το πρόβλημα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College