O Ιβάν Σαββίδης, ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Τοσκίτσης σχολιάζει τα δεδομένα στον ΠΑΟΚ, λίγες ημέρες μετά την ήττα από τον Άρη

ΠΑΟΚ: Η ήττα από τον Άρη έδωσε μεγάλη χαρά σε όλους. Χάρηκαν στον Ολυμπιακό, καθώς είδαν πεσμένο τον μεγάλο τους αντίπαλο τα τελευταία χρόνια.

Αυτόν που τους πήρε ακόμη και πέρσι, όντας μέτριος το Κύπελλο μέσα στην Αθήνα αλλά χάρηκαν και όλοι οι υπόλοιποι που δεν τους κάθεται καλά μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη να κυριαρχεί, να παίρνει τίτλους και να «μπαίνει σφήνα» σε όσα γνώριζαν τόσα χρόνια στη κανονικότητα που είχαν με ιδρώτα, χτίσει.

Σε αυτά τα χρόνια που η ομάδα του ΠΑΟΚ έγινε ισότιμος ανταγωνιστής, ξεκίνησε ένας τρομαχτικός πόλεμος στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αντίκτυπο τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στο δημοσιογραφικό κομμάτι.

Διότι τα ΜΜΕ ήταν και παραμένουν κομμάτι της ισχυρής αλυσίδας που κρατάει δέσμιο το ελληνικό ποδόσφαιρο και το πρωτάθλημα. Επωφελούμενοι όλοι, της αγωνιστικής πτώσης του ΠΑΟΚ, βάζουν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο στον στόχαστρο. Ποιον; Αυτόν που εξαιτίας του ο ΠΑΟΚ έχει γίνει μεγάλος αντίπαλος τους. Ο Ιβάν Σαββίδης.

Μέχρι και καθημερινή δημόσια αγωνία και απορία εκφράστηκε από τους αντιπάλους, αν έδωσε ο Ιβάν Σαββίδης τα 500.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο Γιώργος Σαββίδης για την αύξηση της ΑΜΚ στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Ένα από τα πολλά παραδείγματα που χρησιμοποιούν όχι για να διαβάλουν τον Σαββίδη (δεν μπορούν να τον ακουμπήσουν) αλλά να φέρουν την αμφισβήτηση του κόσμου του ΠΑΟΚ, προς το πρόσωπο του.

Τώρα που τα χρήματα μπήκαν, τσιμουδιά αλλά το κακό το έκαναν ήδη. Άρα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι η ενότητα και η στήριξη του κόσμου στον Σαββίδη, είναι αναγκαία στον ΠΑΟΚ αφού αυτό είναι που φοβίζει τους αντιπάλους.

Είναι λογικό η μη φυσική παρουσία του Ιβάν στην Τούμπα σε συνδυασμό με την αγωνιστική κάμψη της ομάδας να επωφελεί αυτό το κλίμα, όμως δεν πρέπει να μεγαλοποιείται. Δηλαδή τι λέμε ότι όλα είναι καλά; Όχι δεν είναι όλα καλά αλλά ειδικά στον ΠΑΟΚ που έχουν ζήσει πολύ άσχημες καταστάσεις για δεκαετίες ολόκληρες καλό είναι να μην μεγαλοποιούνται όλα. Άλλωστε αν ακόμα και τώρα με τον ΠΑΟΚ πεσμένο και πληγωμένο, υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης αυτό οφείλεται στην οικονομική δύναμη του Ιβάν Σαββίδη.

Ο ΠΑΟΚ φταίει

Ποιος ευθύνεται για την αγωνιστική κάμψη; Μα φυσικά ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Το πρόβλημα της ομάδας το έχουμε αναφέρει πολλές φορές και μπορεί όλοι να «κολλάνε» στα πρόσωπα, όμως το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά όλο το οικοδόμημα.

Και μπορεί μέρος των φίλων του ΠΑΟΚ να αναφέρουν ότι δεν αναφερόμαστε στα προβλήματα αλλά κάνουν λάθος. Αντίθετα με ότι γίνεται αλλού, στον ΠΑΟΚ πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί με την ΠΑΕ και τα διοικητικά όπου σε άλλες ομάδες δεν τολμούν να το κάνουν.

Τον περασμένο Ιανουάριο έγραψα: «Ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει απόφαση να οργανωθεί σοβαρά αν θέλει να μην πετάει λεφτά και αν επιθυμεί να δημιουργήσει μια ομάδα που θα παραμείνει σε κορυφαίο επίπεδο για πολλά χρόνια. Δεν αρκεί η επιλογή απλά ενός αθλητικού διευθυντή πόσο μάλλον δε, όταν αυτοί αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι και δεν γίνονται μέρος του κλαμπ.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει σημαντικά κενά στην οργάνωσή της. Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρατευτούν άνθρωποι που να γνωρίζουν από το ποδόσφαιρο και να προέρχονται από την οικογένειά του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να βοηθήσουν το αγωνιστικό τμήμα. Υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που πίσω από πρώτα φώτα της δημοσιότητας βοηθούν πάρα πολύ την ομάδα αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερο και να έχουν πιο δυνατή φωνή».

Επίσης είχα τονίσει ότι: «Όλα τα κακώς κείμενα, όλα τα λάθη με τη διαχείριση του ρόστερ, και τις συνεχόμενες αλλαγές τις πληρώνει η ομάδα. Λάθος μεταγραφές, κακές συμφωνίες, λάθος διαχείριση κάποιων παικτών, αλλαγές αθλητικών διευθυντών. Θα πρέπει λοιπόν η διοίκηση να σταματήσει κάθε έξι μήνες να αλλάζει, αλλά να επιλέξει ένα συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης του αγωνιστικού τμήματος με συγκεκριμένα άτομα εμπιστοσύνης. Επίσης να αποφασίζουν λίγοι και όχι όλοι!

Η διαχείριση μιας ομάδας είναι για τους ειδικούς. Δεν μπορεί όλοι να είναι ειδικοί! Θα πρέπει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να γνωρίζουν και να είναι σίγουροι για τις επιλογές των ανθρώπων πού θα αναλάβουν το ρόλο της αναγέννησης της ομάδας και κυρίως, θα πρέπει αυτό, να το επικοινωνήσουν σωστά στον κόσμο τους, μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας για τους στόχους και το πλάνο τους».

Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους

Πέρασε ένας χρόνος και δεν έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά. Απλά άλλαξε ο προπονητής και ήρθε ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Όσοι νόμιζαν ότι με τον ερχομό του προπονητή που πήρε το νταμπλ θα λυνόντουσαν όλα τα άλλα δια μαγείας τους διέψευσε η πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά το… καράβι δεν έχει βουλιάξει διότι καπετάνιος υπάρχει. Τα παλιότερα χρόνια θα μιλούσαμε ήδη για τον Τιτανικό. Τώρα όμως αυτό δεν ισχύει. Ο ΠΑΟΚ έχει την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσει την ομάδα αρκεί να μην τα κάνει όλα λάθος όπως το καλοκαίρι και όπως και άλλες μεταγραφικές σεζόν. Άλλωστε πέρσι τον χειμώνα, μια ομάδα με δέκα βαθμούς διαφορά από τον πρώτο, πήρε δύο καλούς παίκτες (Μπάμπα και Κρμέντσικ) και πήρε το Κύπελλο.

Μπορεί λοιπόν ο ΠΑΟΚ να αλλάξει τα δεδομένα χάρη και στην μεταγραφική περίοδο που έρχεται. Όμως δεν υπάρχει περιθώριο λάθους στη πιο σημαντική ίσως μεταγραφική χειμερινή περίοδο των τελευταίων ετών για τον ΠΑΟΚ.

Αρκούν για να φέρουν την άνοιξη:

  • Ένας δεξιός οπισθοφύλακας
  • Ένα δεκάρι

Όχι, λέω εγώ και θεωρώ πως αν δεν πάρουν στον δικέφαλο ποιοτικούς παίκτες και σε άλλες θέσεις τότε θα έχουν ρίξει λευκή πετσέτα.