Η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Τορούν της Πολωνίας θεωρείται πλέον δεδομένη. Το διάστημα 4-7 Μαρτίου λοιπόν, θα αντικρίσουμε όλοι μια  νίκη του αθλητισμού κατά του  κορονοϊού, που ταλαιπωρεί εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ολόκληρο τον πλανήτη.

Μετά την παράξενη περασμένη χρονιά, όπου λόγω του ιού Covid-19, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλες οι μεγάλες διοργανώσεις είτε αφορούσαν τον κλειστό είτε τον ανοικτό στίβο, φέτος  ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν δύο μεγάλες διοργανώσεις σε διάστημα μόλις 15 ημερών. Ο λόγος φυσικά, για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Τορούν και  το παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, που θα λάμβανε χώρα στην πόλη Νανζινγκ της Κίνας.

Εν τέλει, θα γίνει μόνο η μια μεγάλη διοργάνωση την χειμερινή περίοδο και αυτή είναι το Ευρωπαϊκό. Μιας και οι Κινέζοι υπεύθυνοι της διοργάνωσης του αντίστοιχου παγκοσμίου πρωταθλήματος ανέβαλλαν για δεύτερη συνεχή χρονιά τους αγώνες λόγω των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά του Κορονοϊού που ισχύουν στην Κίνα.

Σε αντίθεση με τους Κινέζους, οι Πολωνοί υπεύθυνοι για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου σε συνεργασία με την European Athletics, είναι αποφασισμένοι και έχουν ήδη διαβεβαιώσει τους αθλητές πως η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και με την τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το γεγονός αυτό, θα αποτελέσει μια ηχηρή σφαλιάρα στον ιό, αφού, αν όλα πάνε καλά  θα είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση στίβου που γίνεται εν μέσω πανδημίας και αυτό χάρη στο πείσμα και την θέληση των Πολωνών για να πραγματοποιηθεί κανονικά η διοργάνωση. Μάλιστα, το ρίσκο των Πολωνών είναι μεγάλο καθώς, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα , τα πράγματα δεν είναι καλά, διότι βρίσκεται σε σκληρό lockdown μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.

Μπορεί η δόση ρίσκου με την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού να είναι ομολογουμένως αρκετά μεγάλη αν λάβει κανείς υπόψιν του  την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την στιγμή στην Πολωνία, όμως, από την άλλη αν υπάρχει οργάνωση και πειθαρχία το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την έξαρση του ιού κατά την διάρκεια και μετά το τέλος των αγώνων.

Οι Πολωνοί, ίσως να δείχνουν και το δρόμο στους Κινέζους αναφορικά με την διεξαγωγή μεγάλης διοργάνωσης εν μέσω πανδημίας, διότι το να γίνει κανονικά και χωρίς προβλήματα -αν όντως γίνει χωρίς προβλήματα-  το Ευρωπαϊκό σε μια χώρα που αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εθνικό lockdown με τα πράγματα να μην εξελίσσονται ιδανικά και την ίδια στιγμή,  να έχει αναβληθεί το αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα παρόλο που η πανδημία κυλάει εξαιρετικά έχοντας καταγράψει η Κινα  μόνο κρούσματα -σε μηδενικό βαθμό και αυτά- και κανέναν  θάνατο εδώ και πολλούς μήνες, σε μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνά  το 1.393 δισεκατομμύρια κόσμου, είναι κάπως περίεργο.

Θα μου πείτε, άλλο Ευρωπαϊκό και άλλο παγκόσμιο, ναι συμφωνώ. Το θέμα όμως, είναι το ότι οι Κινέζοι αρνούνται να πάρουν την ευθύνη της διεξαγωγής της συγκεκριμένης διοργάνωσης, κινούμενοι εκ του ασφαλούς παρόλα τα μηδενικά κρούσματα και θανάτους που καταγράφουν εδώ και μήνες.