ΤΑΣΟΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΙΔΗΣ

Νόα Λάιλς: Ο σπρίντερ που θυμίζει όσο κανένας άλλος τον Γιουσέιν Μπολτ

Στην διάρκεια αυτών των τρεισήμισι ετών από το τέλος της εποχής Μπόλτ και μετά, δεν υπάρχει κάποιος σπρίντερ που να έχει δείξει  ότι αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο ανάλογο επίπεδο για να είναι ο διάδοχος του Τζαμαικανού θρύλου και να απειλήσει τα ρεκόρ του
Νόα Λάιλς: Έπαιρνε αντικαταθλιπτικά την άνοιξη

Υπάρχουν τρεις αθλητές οι οποίοι θεωρητικά πάντα θα μπορούσαν  μακροπρόθεσμα να πλησιάσουν τα ρεκόρ του Μπολτ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 μέτρα το 2019  Κρίστιαν Κολμαν, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 μέτρα το 2019  Νόα Λάιλς και ο Ολυμπιονίκης και μεταλλιούχος σε όλα τα παγκόσμια που έχει αγωνιστεί από το 2015 και μετέπειτα Άντρε Ντε Γκράς.

Ο Κόλμαν ναι μεν, στο παγκόσμιο το 2017 τερμάτισε στην δεύτερη θέση μπροστά από τον Μπολτ και στο παγκόσμιου του 2019 κέρδισε τον τίτλο τερματίζοντας σε χρόνο 9.76 αλλά, όλα αυτά μόνο στα 100 μέτρα.

Στα 200 μέτρα δεν έχει κάποια διάκριση που να πείθει. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που κατά την γνώμη μου, ο Κόλμαν είναι ο λιγότερο επικρατέστερος από τους τρεις προαναφερθέντες για να απειλήσει τα επιτεύγματα του Μπολτ. Καθώς, δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής να   είναι, τόσο ολοκληρωμένος αθλητής.

Ο Άντρε Ντε Γκρας από την άλλη, αν δεν είχε έναν τόσο σοβαρό τραυματισμό όπως αυτός του 2017 πριν το παγκόσμιο που τον κράτησε εκτός ουσιαστικά δύο χρόνια, αυτήν την στιγμή ίσως να ήταν πολύ κοντά ή ακόμα και να είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ, τουλάχιστον στα 100 μέτρα.

Ο τραυματισμός αυτός τον πήγε πίσω, όμως την χρονιά που μας πέρασε με αποκορύφωμα την τρίτη θέση στα 100μ και την δεύτερη θέση στα 200μ στο παγκόσμιο της Ντόχα έδειξε ότι επανέρχεται δριμύτερος.

Μάλιστα ο Καναδός λίγο πριν τον τραυματισμό του το 2017 είχε καταφέρει να τρέξει σε Ντάιαμοντ Λιγκ στην Στοκχόλμη τα 100 μέτρα σε χρόνο 9,69. Η επίδοση του αυτή βέβαια δεν μέτρησε διότι ο άνεμος ήταν παραπάνω από το επιτρεπτό θετικός.

Ο Ντε Γρας , μετά τα πρώτα 100 μέτρα   έχει δείξει ότι αναπτύσσεται εξαιρετικά καλά τεχνικά  με χαλαρότητα (όπου στον στίβο αλλά και γενικά σε όλα τα αθλήματα  είναι ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο κομμάτι)  και κυρίως ταχύτατα.

Όμως πάραυτα, το 100άρι του Ντε Γκρας είναι εξίσου ποιοτικό και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό για τον ίδιο, δείχνοντας ότι είναι πολύ κοντά στο να γίνει ένας ολοκληρωμένος αθλητής.

Ίσως, αν ο Καναδός αθλητής καταφέρει να βελτιώσει λίγο την εκκίνηση του καταφέρνοντας να ξεκολλήσει από τον βατήρα με πιο πολύ εκρηκτικότητα , τότε, να μπορεί να πει με σιγουριά πως είναι έτοιμος να πλησιάσει τις επιδόσεις του Μπολτ.

Τώρα, ο τελευταίος, ο Νόα Λάιλς, συστήθηκε στο ευρύ κοινό πέρσι οπού κατάφερε να κερδίσει το διαμάντι τόσο στα 100 όσο και στα 200 μέτρα οπού αποτελεί και ιστορικό ντάμπλ ενώ, στο τέλος της χρονιάς στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 μέτρα.

Μάλιστα σε μίτινγκ του Ντάιαμοντ Λίγκ πέρσυ είχε καταφέρει να τρέξει τα 200 μέτρα σε χρόνο 19.50 επίδοση που τον κατατάσσει στην τέταρτη θέση με τους γρηγορότερους ανθρώπους όλων των εποχών.

Τα χαρακτηριστικά του Αμερικανού είναι παρόμοια με του Ντε Γκρας, η ανάπτυξη του η χαλαρότητα του και η ταχύτητα του μετά τα πρώτα 100 μέτρα είναι καταπληκτική ενώ, στα 100 μέτρα κυρίως λόγο του ότι είναι πολύ δυνατός στα τελευταία μέτρα, είναι εξίσου καλός.

Η μόνη διαφορά του Νόα Λάιλς με τον Ντε Γκράς είναι ότι στα 200 μέτρα ο Αμερικανός έχει καταφέρει να τρέξει προς το παρόν αρκετά πιο γρήγορα από τον Καναδό.

Η τεχνική και η δύναμη του στο τρέξιμο είναι απαράμιλλες  και το γεγονός αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Τέλος, όλα τα παραπάνω καθιστούν τον Νόα Λάιλς ως τον επικρατέστερο στα μάτια μου -μακροπρόθεσμα- να σπάσει τα παγκόσμια ρεκόρ του Μπόλτ τόσο στα 100 (9.58) όσο και στα 200 μέτρα(19.19).

Καθώς είναι ο μόνος αθλητής στην μετά Γιουσέιν Μπόλτ εποχή, που θυμίζει αρκετά τον Τζαμαικανό στους περισσότερους -αν όχι σε όλους- τους τομείς του τρεξίματος του.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τάσος Βουγιουκλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ