Τι πρέπει να απαντήσεις σε συνέντευξη για δουλειά αν σε ρωτήσουν τι θα κάνεις αν βρεις μια καλύτερη
Δεν είναι εύκολη ερώτηση. Ούτε και η σωστή απάντηση.
Δεν υπάρχει πιο αμήχανη ερώτηση. Είσαι σε συνέντευξη, προσπαθείς να δείξεις ενδιαφέρον, συνέπεια, προθυμία. Και ξαφνικά έρχεται το ερώτημα που σε παγώνει: “Τι θα κάνεις αν βρεις μια καλύτερη δουλειά;” Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Αν πεις την αλήθεια, ίσως φανείς ασταθής. Αν πεις ψέματα, θα ακουστεί.
Οι εργοδότες δεν ψάχνουν ρομπότ. Ψάχνουν ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν, αλλά και να σεβαστούν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται. Η ερώτηση είναι παγίδα. Όχι για να σε παγιδέψουν, αλλά για να δουν πώς σκέφτεσαι. Ποιος είσαι όταν καλείσαι να ζυγίσεις τη φιλοδοξία με την αφοσίωση.
Η σωστή απάντηση δεν είναι “όχι, ποτέ δεν θα φύγω”. Κανείς δεν το πιστεύει αυτό. Η σωστή απάντηση δείχνει επαγγελματισμό και ρεαλισμό. Ότι δεν κυνηγάς απλώς το επόμενο “καλύτερο”, αλλά αξιολογείς συνολικά ένα περιβάλλον, μια ομάδα, μια προοπτική. Δεν δουλεύεις μόνο για έναν τίτλο, αλλά για κάτι πιο μεγάλο.
Μπορείς να πεις ότι κάθε πρόταση αξιολογείται με βάση τις αξίες σου, τον σεβασμό που λαμβάνεις, τις ευκαιρίες ανάπτυξης. Αλλά όταν έχεις βρει ένα περιβάλλον που σου δίνει αυτά που ζητάς, δεν σε ενδιαφέρει απλώς κάτι καλύτερο. Σε ενδιαφέρει κάτι σωστό. Και αν η θέση για την οποία συζητάς είναι αυτό που ψάχνεις, αυτό δείχνει και η παρουσία σου στη συνέντευξη.
Μια έξυπνη απάντηση δεν αποφεύγει την ερώτηση. Την αντιστρέφει. Δείχνει ότι είσαι σκεπτόμενος, όχι παραιτημένος. Ότι δεν παίζεις ρόλους για να πάρεις μια δουλειά. Ότι ήδη βλέπεις τον εαυτό σου να δίνει, όχι απλώς να περιμένει. Και αυτή η στάση λέει πολύ περισσότερα από κάθε υπόσχεση παραμονής.