ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι τα καρκινοειδή που βλέπουμε σε πολλά τρόφιμα στα συστατικά τους;

Τα καρκινοειδή δεν είναι μόνο τρόφιμα, αλλά και συστατικά σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, από σούπες και ζωμούς μέχρι φυσικές χρωστικές και σταθεροποιητικά.
Τι είναι τα καρκινοειδή που βλέπουμε σε πολλά τρόφιμα στα συστατικά τους;

Τα καρκινοειδή (Crustacea) είναι μια μεγάλη κατηγορία θαλάσσιων και γλυκού νερού οργανισμών που περιλαμβάνει γαρίδες, καβούρια, αστακούς και καραβίδες. Αυτά τα ζώα δεν χρησιμοποιούνται μόνο ως τροφή στη φυσική τους μορφή αλλά αποτελούν και βασικό συστατικό σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Στα συστατικά των τροφίμων, τα καρκινοειδή αναφέρονται ως πηγή πρωτεϊνών, φυσικών αρωματικών ουσιών και χρωστικών, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμα για τη βιομηχανία τροφίμων.

Ένα από τα κύρια παράγωγα των καρκινοειδών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα είναι η χιτίνη και το χιτοζάνιο, ουσίες που προέρχονται από τα κελύφη τους. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιούνται ως φυσικά πηκτικά και σταθεροποιητικά σε σάλτσες, σούπες και προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος. Επιπλέον, το εκχύλισμα γαρίδας ή καβουριού προστίθεται σε πολλά τρόφιμα για την ενίσχυση της γεύσης, ειδικά σε έτοιμες σούπες, ζωμούς και κατεψυγμένα γεύματα.

Η παρουσία καρκινοειδών στις ετικέτες των τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με αλλεργίες. Τα καρκινοειδή κατατάσσονται στα οκτώ πιο ισχυρά αλλεργιογόνα τρόφιμα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, ακόμα και αναφυλαξία. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι κανονισμοί επισήμανσης σε πολλές χώρες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτούν από τους παραγωγούς να αναγράφουν σαφώς την παρουσία καρκινοειδών στις ετικέτες των προϊόντων τους.

Εκτός από την αλλεργιογόνο δράση τους, τα καρκινοειδή χρησιμοποιούνται και ως φυσικές χρωστικές τροφίμων. Η ασταξανθίνη, μια έντονη κόκκινη χρωστική που προέρχεται από τις γαρίδες και τους αστακούς, χρησιμοποιείται συχνά σε επεξεργασμένα προϊόντα ψαριών και σε τρόφιμα για την ενίσχυση του χρώματος. Η ίδια ουσία χρησιμοποιείται και στις ζωοτροφές των σολομών, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα που αναζητούν οι καταναλωτές.

Η ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να αποφύγουν τα καρκινοειδή είτε λόγω αλλεργίας είτε για διατροφικούς λόγους. Τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν εκχυλίσματα ή παράγωγα καρκινοειδών περιλαμβάνουν ζωμούς, καρυκεύματα, έτοιμες σάλτσες, snacks με γεύση θαλασσινών και ακόμη και ορισμένα είδη ψωμιού ή αρτοποιημάτων. Οι καταναλωτές που επιθυμούν να τα αποφύγουν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναγραφόμενες πληροφορίες στις συσκευασίες των προϊόντων.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διατροφή: Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Τι να μαγειρέψω σήμερα; 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές για κάθε μέρα

Αναρωτιέστε καθημερινά "τι να μαγειρέψω σήμερα"; Σας έχουμε τη λύση με 10 εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα ικανοποιήσουν όλη την οικογένεια.

Διατροφή
Διατροφή: Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Θα έπινες γάλα κατσαρίδας αν σου έλεγαν ότι είναι το πιο υγιεινό; – Στην Ελλάδα; Ποτέ των ποτών!

Μπορεί οι επιστήμονες να το αποκαλούν superfood του μέλλοντος, αλλά στην Ελλάδα... ούτε να το βλέπουμε σε φωτογραφία! Το γάλα κατσαρίδας είναι εδώ – και σοκάρει ακόμα και τους πιο τολμηρούς.

Διατροφή
Διατροφή: Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Φιστίκια: Πρόβλημα με τους καρπούς στην Αίγινα – Τέλος τα αποθέματα

Η ζήτηση για το φιστίκι Αιγίνης παραμένει υψηλή, όμως η παραγωγή καταρρέει. Τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και ο εμβληματικός καρπός του νησιού φαίνεται να περνά κρίση που δύσκολα αναστρέφεται.

Διατροφή
Διατροφή: Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Το ιχνοστοιχείο που χαρίζει χρόνια και ποιότητα ζωής

Σε ποιες τροφές το βρίσκουμε – Τι δείχνουν οι έρευνες.

Διατροφή
Διατροφή: Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας απογειώνεται με δύο δυνατές αφίξεις: Το Lucia’s Athens και νέο εστιατόριο στην παραλία του Αστέρα.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο ξεχωριστές γαστρονομικές αφίξεις, που φιλοδοξούν να ταράξουν τα νερά της premium εστίασης. Πρώτη και σημαντική είναι η άφιξη του Lucia’s Athens, το οποίο αναμένεται να ανοίξει εντός Μαΐου εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, σε χώρο που έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία 7 Management. Η εταιρεία δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της...

Διατροφή
Διατροφή: Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η σωστή καρμπονάρα τελικά έχει ή δεν έχει κρέμα γάλακτος;

Η μάχη για την καρμπονάρα

Διατροφή
Διατροφή: Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε πορτοκάλι και μανταρίνι

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε πορτοκάλι και μανταρίνι

Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα σε πορτοκάλι και μανταρίνι

Διατροφή
Διατροφή: Τι τρώει μία σουρικάτα

Τι τρώει μία σουρικάτα

Με τι τρέφεται η σουρικάτα

Διατροφή
Διατροφή: Τι να φας το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα για να συνέλθει το στομάχι σου;

Τι να φας το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα για να συνέλθει το στομάχι σου;

Αφού έφαγες το σύμπαν το μεσημέρι, τι να φας το βράδυ για να ηρεμήσεις το στομάχι σου; Δες τις καλύτερες επιλογές για χώνεψη, αποτοξίνωση και ένα ήσυχο βράδυ Πάσχα.

Διατροφή