ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά – ΗΠΑ: Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Εκτίμηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά
Ελληνοτουρκικά – ΗΠΑ: Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ

Με τα Ελληνοτουρκικά να βρίσκονται σε ύφεση, αλλά, επί της ουσίας, πάντα να επανέρχονται στο προσκήνιο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε κάτι σημαντικό.

Πέντε χρόνια συμπλήρωσε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με αφορμή αυτό το γεγονός, προέβη σε ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε το «παρών» στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για διάφορα ζητήματα.

Όπως, επί παραδείγματι, για το ουκρανικό ζήτημα και την όλη στάση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε σαφές ότι ξεκινάει μία αναθεωρητική περίοδος του Πούτιν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεργαστούμε, προκειμένου να επικρατήσει ο ουκρανικός λαός απέναντι στην απολυταρχία και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη σχέση των λαών μας.

Θα είμαστε πολύ σκληροί στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στον Πούτιν και αδιάλλακτοι για όποια χώρα παρακάμψει τις κυρώσεις στην οικονομία ή την τεχνολογία.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος έχει πάει τη ρωσική οικονομία πίσω 30 χρόνια. Θα χάσει και κανείς δεν θα θέλει να είναι στο πλευρό του μόλις συμβεί αυτό», ήταν τα λόγια του Πάιατ.

Εκτίμηση που αφορά και στα Ελληνοτουρκικά

Ανάμεσα σε όλα όσα είπε, ο πρεσβευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ανεξαρτήτως αν τελικά επιβεβαιωθεί το Reuters περί αγοράς αμερικανικών F-16 από την Τουρκία, ο Πάιατ είπε: «Ισχύουν και δεν θα αλλάξουν οι κυρώσεις που τέθηκαν λόγω της αποδοχής και της αγοράς των S400 από την Άγκυρα».

Επίσης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στάθηκε στην άριστη ελληνοαμερικανική σχέση για θέματα που αφορούν στο κλίμα, ενώ αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα σχετικά με τον ΤΑP, τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

Τέλος τόνισε: «Συνεχίζουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία. Πρόκειται για ένα τόξο, όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν και μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Χτίζουμε εμπιστοσύνη, και ενισχύουμε της Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας.

Ήταν εξαιρετικό προνόμιο να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα σε μια περίοδο προκλήσεων, κατά την οποία η Ελλάδα αναδύθηκε εκ νέου ως μια δυνατή φωνή δημοκρατίας».

 

Ειδήσεις σήμερα

Γι αυτό σκότωσε τα παιδιά της η Ρούλα Πισπιρίγκου

Κορονοϊός: Αδιανόητο! Ολαταχώς για 4η δόση!

Ολυμπιακός: Αυτός είναι ο λόγος που ο Καμπελά μπορεί να έρθει το καλοκαίρι!

 

Σε άλλο επίπεδο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα εν συγκρίσει με την Τουρκία, όπως θα δείτε:

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>