Ελληνοτουρκικά: Νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας – Δεν θέλω να είμαι πιόνι στο παιχνίδι του Eρντογάν
Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για Ελληνοτουρκικά και Αγία Σοφία, όσο τα Ελληνοτουρκικά μαίνονταιΜε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά στα Ελληνοτουρκικά, άνθρωποι από την Τουρκία βάλλουν συχνά εναντίον του.
Είναι, φυσικά, η τραγική κατάσταση στην οικονομία που έχει φέρει σε δυσμένεια τον σουλτάνο, αλλά και η γενική στάση του σε ζητήματα που σχετίζονται με τη δημοκρατία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του Ορχάν Παμούκ, του Νομπελίστα συγγραφέα, στον οποίο επιβλήθηκε νέα δίωξη από την κυβέρνηση.
Ο 69χρονος παραχώρησε συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό «Le Point», όπου εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην πολιτική και τις τακτικές Ερντογάν.
«Δεν θέλω να είμαι πιόνι στο παιχνίδι του και στο μπρα-ντε-φερ που παίζεται με την Ευρώπη. Κάθε φορά καταλήγει σε πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στην Ευρώπη, η οποία διαμαρτύρεται επαναλαμβάνοντας ‘η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική’. Μια Τουρκία που με χαρά δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει τι σκέφτεται η Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο Παμούκ δεν δίστασε να αναφέρει ότι δεν ζει σε μια δημοκρατική χώρα, όπου ένας συγγραφέας μπορεί να πει «γράφω ό,τι θέλω».
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εκλογές
Ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να βρίσκεται στο πολιτικό παιχνίδι, αλλά να έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να γράφει βιβλία.
Κυκλοφορεί με σωματοφύλακα, όμως, δεν παραπονιέται, διότι αντιπαρέταξε όλους εκείνους που έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που υπερηφανεύεται ότι χτίζει νέες φυλακές σαν να χτίζει νοσοκομεία», ήταν το σχετικό του σχόλιο.
Παράλληλα, ο Παμούκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα του Ερντογάν στις εκλογές.
«Αλλά μπορεί να είναι κι άσχημα νέα αν αποφασίσει να μην το δεχτεί και να αναποδογυρίσει το τραπέζι και τη δημοκρατία», προσέθεσε.
Τέλος, ανάμεσα στα πολλά ακόμη που είπε ο συγγραφέας, έχει ενδιαφέρον η άποψή του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ήταν πολύ καλή, η απόφαση του Ατατούρκ να τη μετατρέψει σε μουσείο. Ήταν μάλιστα τιμητικό να πούμε στους Έλληνες ότι θα τους ευχαριστούσαμε διασφαλίζοντας ότι αυτό το θαύμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής τέχνης δεν θα ήταν πλέον ένας χώρος θρησκευτικής αφοσίωσης, αλλά ένα μουσείο για όλους.
Επιπλέον, όταν οι ριζοσπάστες άρχισαν να απαιτούν να γίνει ξανά τζαμί η Αγία Σοφία, ακόμη και ο Eρντογάν τους ρώτησε ποια ήταν η έκτακτη ανάγκη, αφού όλα τα τζαμιά τριγύρω ήταν άδεια! Το πρόβλημα είναι ότι όταν τελικά το έκανε, οι Τούρκοι κοσμικοί δεν άνοιξαν το στόμα τους να ασκήσουν κριτική για να μην χάσουν κάποιες μουσουλμανικές φωνές», ήταν η αποστομωτική του τοποθέτηση.