ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν μου είπε «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τα F16»

Όσα συζήτησαν οι Ερντογάν και Μπάιντεν αναφορικά με τα F-16 και F-35.
Ερντογάν: Ο Μπάιντεν μου είπε «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τα F16»

Θετική είδε τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν, αναφορικά με τα F-16 και F-35. Τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ανδρών.

Άλλωστε, όπως διαβάσατε στο Sportime ο Μπάιντεν θέλει να τα πάει καλά με τον Ερντογάν και σκέφτεται να του δώσει 40 F-16 Viper.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η προμήθεια F-16 στην Τουρκία θα παραβίαζε το νόμο της CAATSA.

Η συνάντηση, στην οποία ο Ερντογάν και ο Αμερικανός ηγέτης Μπάιντεν συζήτησαν για τα F-16 και F-35, έλαβε ευρεία κάλυψη στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Ο Μάικ Πομπέο τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας. Υποστήριξε ότι εάν ένα F-16 παραχωρηθεί στην Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραβιάσουν τον Νόμο για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων τους (CAATSA).

Μάλιστα, o Πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προειδοποίησε τον Μπάιντεν πως «οποιαδήποτε παραβίαση του παραπάνω νόμου δεν πρόκειται καν να συζητηθεί.

Ο Τζον Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Ερντογάν δύο φορές την περασμένη Κυριακή. Μία από τις κύριες ατζέντες της συνάντησης διάρκειας περίπου 1 ώρας και 10 λεπτών στη Ρώμη ήταν τα F-16 και F-35.

Για τον εκσυγχρονισμό των F-16 ή την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ ο Ερντογάν. «Είδα τη θετική προσέγγιση του κ. Μπάιντεν σε αυτό το θέμα», είπε.

Μιλώντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έδωσε επίσης λεπτομέρειες για την κεφαλή F-16. Τόνισε ότι οι δηλώσεις από την Άγκυρα τις τελευταίες εβδομάδες κατέστησαν σαφές ότι η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα F-16. Ότι ο Μπάιντεν έλαβε υπόψη αυτή την επιθυμία, αλλά ότι είναι μια διαδικασία που πρέπει να περάσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν διεξοδικά αυτή τη διαδικασία.

Η συνάντηση στη Ρώμη έλαβε ευρεία κάλυψη στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως ήταν αναμενόμενο. Το αμερικανικό Associated Press (AP) μετέδωσε τη συνάντηση στη Ρώμη στους συνδρομητές του σε όλο τον κόσμο με τον τίτλο «Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία πρέπει να αποτρέψουν τις κρίσεις».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ερντογάν: Ο Μπάιντεν μου είπε «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τα F16»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.