FORMULA 1

Formula 1 πράσινες ομάδες: Aston Martin, Jaguar, Caterham… όταν οι ομάδες ζουν στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ!

Formula 1 πράσινες ομάδες: εδώ είναι μια (μη εξαντλητική) λίστα ομάδων που έχουν χρησιμοποιήσει το πράσινο χρώμα στα μονοθέσια τους, που ιστορικά προορίζεται για βρετανικές ομάδες στην F1.

formula1-prasines-omades-Aston-Martin-Jaguar-Caterham
Συντάκτης: Μιχάλης Κοντιζάς Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Formula 1 πράσινες ομάδες: Το 2024, η Sauber – συγγνώμη, Stake F1 Team – ήταν η τελευταία ομάδα που έντυσε το αυτοκίνητό της στα… φθορίζον πράσινο. Η ελβετική ομάδα εξέπληξε τους πάντες με ένα πρωτότυπο λιβεράκι τουλάχιστον, ξεκάθαρα αναγνωρίσιμο στη μέση του γηπέδου (ειδικά τη νύχτα!). Ένα πολύ ασυνήθιστο πράσινο που χρησιμοποιείται σε σχέση με τους δύο βασικούς χορηγούς της ομάδας, δηλαδή την πλατφόρμα ροής KICK και τον διαδικτυακό ιστότοπο καζίνο και αθλητικών στοιχημάτων Stake.

Aston Martin

Φανταστείτε μια Aston Martin χωρίς πράσινο λιβάδι, θα ήταν πραγματικά μια πραγματική Aston Martin; Η βρετανική ομάδα ουσιαστικά αντιπροσωπεύει όλη τη γοητεία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό το διάσημο χρώμα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, το “British Racing Green”. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον κατασκευαστή Gaydon στη δεκαετία του 1950, αυτό το τυπικό πράσινο χρησιμοποιήθηκε κατά την επιστροφή της Aston Martin στη Formula 1 το 2021.

Formula 1 πράσινες ομάδες: Lotus / Caterham

Εάν η ομάδα Lotus Racing (2010) / Team Lotus (2011) / Caterham (2012-2014) δεν έχει μπει στα χρονικά για τα αποτελέσματά της (μηδέν βαθμοί που σημειώθηκαν μεταξύ 2010 και 2014…), η μικρή βρετανική ομάδα θα έχει λιγότερους τιμή μου να επαναφέρω ένα πράσινο χρώμα στη Formula 1. Χρησιμοποιημένο στο πίσω μέρος του grid, το μονοθέσιο που σχεδιάστηκε στο Leafield δεν ξεχώρισε ποτέ πραγματικά στην πίστα, εκτός από την εγκατάλειψη…

Jaguar

Άλλο ένα πράσινο λιβράκι, άλλος ένας Βρετανός κατασκευαστής! Μεταξύ 2000 και 2004, η Jaguar επιχείρησε την περιπέτεια της F1 με ένα όμορφο πράσινο, λευκό και κόκκινο χρώμα στα χρώματα του κύριου χορηγού της, του βρετανικού τραπεζικού ομίλου HSBC. Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η Jaguar δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από την 7η θέση στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών και πουλήθηκε στα τέλη του 2004 στην εταιρεία Red Bull , με την επιτυχία που έχει έκτοτε.

Jordan

Formula 1 πράσινες ομάδες: Συνεχίζουμε στις βρετανικές ομάδες με τον Jordan και το διάσημο πράσινο και μπλε χρώμα του “SevenUp” κατά την πρώτη του σεζόν το 1991, ένα από τα αγαπημένα φορέματα των οπαδών της Formula 1. Σε αυτό το Jordan 191 έκανε το ντεμπούτο του ο Michael Schumacher στο πειθαρχία κατά τη διάρκεια του GP του Βελγίου του 1991. Ο Τζόρνταν άλλαξε ύφος αρκετές φορές στη δεκαετία του 1990, μέχρι να βρει την τελική του ταυτότητα με ένα κίτρινο κάλυμμα.

Benetton

Εδώ είναι το περίεργο σε αυτή τη λίστα: Benetton. Η ιταλική ομάδα επιδεικνύεται τακτικά με πολύχρωμες ζωγραφιές, συνδεδεμένες με την ομώνυμη μάρκα ρούχων, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος του πράσινου στα μονοθέσια της, όπως το λογότυπο της εταιρείας μόδας. Ο Benetton B194, ο οποίος θα κέρδιζε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο με τον Michael Schumacher το 1994, φορούσε ένα πράσινο, μπλε και άσπρο φόρεμα.

Lotus

Στη δεκαετία του 1960, το πράσινο και χρυσό χρώμα της ομάδας Lotus – το αληθινό, αυτή τη φορά – ήταν ένα από τα πρώτα που μπήκαν στους επόμενους. Έχοντας γίνει αχώριστοι από την ομάδα του Colin Chapman, αυτά τα χρώματα έλαμψαν στη Formula 1 με έναν συγκεκριμένο Jim Clark στο τιμόνι, διαιωνίζοντας την παράδοση των νικητών οδηγών/ομάδων στα νεαρά χρόνια του κλάδου.

Οι βρετανικές ομάδες (Vanwall, Cooper κ.λπ.)

Formula 1 πράσινες ομάδες: Για να ολοκληρώσουμε αυτήν την όμορφη λίστα με πράσινες ζωές στη Formula 1, ας τελειώσουμε με μια εξήγηση: γιατί οι βρετανικές ομάδες χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά το περίφημο χρώμα “British Racing Team”.

Πρέπει να επιστρέψουμε στις αρχές του περασμένου αιώνα για να βρούμε την προέλευση αυτού του πολύ ιδιαίτερου χρώματος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: το 1902, η Αγγλία φιλοξένησε για πρώτη φορά το διάσημο Gordon Bennet Motor Cup (προκάτοχος του τρέχοντος Grand Prix). Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε αυτό το γεγονός, γρήγορα προέκυψε ένα πρόβλημα: το εθνικό όριο ταχύτητας ήταν μόνο 12 μίλια την ώρα, ρυθμός σαλιγκαριού ακόμα και εκείνη την εποχή!

Ως εκ τούτου, οι διοργανωτές μετέφεραν τον αγώνα στην Ιρλανδία, μια χώρα όπου δεν υπήρχαν όρια ταχύτητας εκείνη την εποχή, αλλά όπου το πράσινο ήταν πανταχού παρόν. Και σύμφωνα με το μύθο, Βρετανοί οδηγοί έβαψαν τα αυτοκίνητά τους σε φόρο τιμής στο νησί που φιλοξένησε τον αγώνα. Η British Racing Green γεννήθηκε και από τότε χρησιμοποιήθηκε από πολλές βρετανικές ομάδες όπως η Vanwall ή η Cooper τη δεκαετία του 1950.

 

 

 

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Exit mobile version