ΑΤΖΕΝΤΑ

1 Οκτωβρίου: Σήμερα γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου»

Τι καλύτερο για να ξεκινήσει όμορφα ο μήνας του Οκτωβρίου από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χαμογέλου;
1 Οκτωβρίου: Σήμερα γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου»

Η Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάτι το οποίο φέτος συμβαίνει σήμερα στις 1 Οκτωβρίου.

Αν θέλετε να κάνετε τους γύρω σας να χαμογελούν, σήμερα είναι η μέρα για να βάλετε τα δυνατά σας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Χαμογέλου έχει καθιερωθεί αποκλειστικά με στόχο να ενθαρρύνει τον κόσμο να «ανταλλάξει» χαμόγελα. Πρόκειται για μια μέρα που προωθείται η αισιοδοξία, η χαρούμενη ατμόσφαιρα και οι πράξεις καλοσύνης που θα επιφέρουν το χαμόγελο σε κάποιο άλλο πρόσωπο!

Πως η δημιουργία της χαμογελαστής φατσούλας «Smiley» έφερε τον εορτασμό Ημέρας Χαμόγελου

Την ιδέα για τον εορτασμό μιας «Ημέρας Χαμόγελου» είχε ο Αμερικανός εμπορικός καλλιτέχνης, Harvey Ball. O Ball είναι αυτός που πρωτοδημιούργησε την γνωστή πλέον και από την χρήση της στις ηλεκτρονικές συσκευές και τo ίντερνετ, κίτρινη, στρογγυλή, χαμογελαστή φατσούλα κατά κόσμον «Smiley».

Το μακρινό 1963, ο Ball προσλήφθηκε από ασφαλιστική εταιρία η οποία του ζήτησε να σχεδιάσει ένα σύμβολο το οποίο θα ανεβάζει το ηθικό των εργαζομένων της. Ο γραφίστας χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να φτιάξει έναν κίτρινο κύκλο που θα απεικόνιζε ένα χαμογελαστό πρόσωπο. Για τις υπηρεσίες του πληρώθηκε τότε μόνο 45 δολάρια, ωστόσο αν ήξερε ο ίδιος τι απήχηση θα είχε αυτό το λιτό σχέδιο μελλοντικά μάλλον θα ζητούσε πολλά παραπάνω!

Καθώς περνούσαν τα χρόνια όμως και ο Ball παρατηρούσε την υπερβολική εμπορευματοποίηση του συμβόλου του, άρχισε να ανησυχεί πως το αρχικό νόημα και η πρόθεση του είχαν χαθεί στο έλεος της εκμετάλλευσης της απήχησης του συμβόλου από την αγορά.

Έτσι, προέκυψε η ιδέα του για την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου! Ο Harvey Ball πίστευε ότι όλοι μας πρέπει να αφιερώνουμε μια μέρα κάθε χρόνο σε χαμόγελα και πράξεις ευγένειας και καλοσύνης προς τους γύρω μας. Χαρακτηριστικό το σύνθημα της ημέρας το οποίο είναι : «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει».

Ο πρώτος εορτασμός της ημέρας πραγματοποιήθηκε το 1999. Μετά τον θάνατο του Harvey το 2001, το Harvey Ball World Smile Foundation δημιουργήθηκε για να τιμήσει το όνομα και τη μνήμη του. Το ίδρυμα συνεχίζει ως επίσημος χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Χαμόγελου κάθε χρόνο.

Πως γιορτάζεται η μέρα ανά τον κόσμο

Η ημέρα γιορτάζεται με μεγάλη χαρά κάθε χρόνο παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου με διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους που περιλαμβάνουν προσπάθειες για να σπάσουν το ρεκόρ για τα μεγαλύτερα χαμογελαστά πρόσωπα αποτελούμενα από ανθρώπους.

Ακόμη, διάφορες άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος που προωθούν την διασκέδαση και τα χαμόγελα. Από διαγωνισμούς πίτας, αγώνες με αερόστατο μέχρι και παραστάσεις από τσίρκο, η ημέρα είναι διαθέσιμη για νέες δημιουργικές ιδέες που θα προσφέρουν απλόχερα χαμόγελα.

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «1 Οκτωβρίου: Σήμερα γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις