ΑΤΖΕΝΤΑ

17 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα στη Βραζιλία στις 17 Απριλίου του 1996. Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», η οποία συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ’ όλο τον κόσμο. Η «Βία Καμπεσίνα» (σ.σ. σημαίνει «Αγροτική Οδός»), αντιτίθεται...
17 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγροτικής Πάλης διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ανάμνηση της σφαγής των άκληρων χωρικών στη Βία Καμπεσίνα στη Βραζιλία στις 17 Απριλίου του 1996.

Φορέας της Παγκόσμιας Ημέρας, η διεθνής συνομοσπονδία «Βία Καμπεσίνα», η οποία συνενώνει οργανώσεις μικρομεσαίων αγροτών και εργατών γης απ’ όλο τον κόσμο.

Η «Βία Καμπεσίνα» (σ.σ. σημαίνει «Αγροτική Οδός»), αντιτίθεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

17 Απριλίου: Τι εστί Via Campesina

Η Via Campesina είναι ένα λαϊκό μαζικό κίνημα του οποίου η ζωτικότητα και η νομιμότητα προέρχεται από τις οργανώσεις των αγροτών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ένα διεθνές κίνημα που συγκεντρώνει εκατομμύρια αγροτών μικρού και μεσαίου μεγέθους από όλο τον κόσμο.

Υπερασπίζεται τη μικρής κλίμακας βιώσιμη γεωργία ως έναν τρόπο για την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Αντιτίθεται σθεναρά στην βιομηχανική γεωργία και τις πολυεθνικές εταιρείες που καταστρέφουν τους ανθρώπους και τη φύση.

Η La Via Campesina περιλαμβάνει περίπου 150 τοπικές και εθνικές οργανώσεις σε 70 χώρες από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Συνολικά αντιπροσωπεύει περίπου 200 εκατομμύρια αγρότες. Πρόκειται για ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο πολυπολιτισμικό κίνημα.

Ένα κίνημα που γεννήθηκε το 1993 από εκπροσώπους από τέσσερις ηπείρους που ιδρύθηκε στη Μονς, στο Βέλγιο.

Αιτία το κοινό όραμα οργανώσεων αγροτών μικρής κλίμακας που ήθελαν να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετέχουν άμεσα στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Σήμερα η Via Campesina αναγνωρίζεται πλέον ως κύριο παράγοντα στον τομέα των τροφίμων και των γεωργικών συζητήσεων και συμμετέχει σε θεσμικά όργανα, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και είναι ευρέως αναγνωρισμένη μεταξύ των άλλων κοινωνικών κινημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του ιστότοπου αυτού.

?>