ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαν σήμερα: 40 χρόνια από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 40 χρόνια έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, ο Μπομπ Μάρλεϊ.
Σαν σήμερα: 40 χρόνια από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 40 χρόνια έφυγε από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο, ο Μπομπ Μάρλεϊ.

Σαν σήμερα: Ο Μπομπ Μάρλεϊ (γεννημένος Robert Nesta Marley) πέθανε στις 11 Μαΐου 1981, σε ηλικία 36 ετών, παραμένοντας έως σήμερα ευρέως ο πιο γνωστός reggae καλλιτέχνης.

Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στα πόδια του Μπομπ Μάρλεϊ, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του και σύμφωνα με την πίστη των Ρασταφαριανών πως το σώμα πρέπει να είναι ολόκληρο.

Ο  Μπομπ Μάρλεϊ μάλλον έβλεπε τους γιατρούς σαν samfai (απατεώνες). Πιστός στις θρησκευτικές του απόψεις απέρριψε κάθε χειρουργική πιθανότητα και έψαξε για εναλλακτικές λύσεις που δεν θα τις πρόδιδαν. Επίσης αρνήθηκε τη σύνταξη διαθήκης, βασιζόμενος στην άποψη των Ρασταφαριανών ότι η συγγραφή διαθήκης είναι η αποδοχή του αναπόφευκτου θανάτου, αμελώντας την αιώνια ζωή («everliving», κατά τους Ρασταφαριανούς).

Ωστόσο, μία γιατρός στο Μαϊάμι του είπε πως δεν ήταν αναγκαίος ο ακρωτηριασμός. Έτσι προχώρησαν στην αφαίρεση ενός μικρού κομματιού από το πόδι του.

Ο καρκίνος εξαπλώθηκε με μεταστάσεις στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, το ήπαρ (συκώτι) και στο στομάχι του Μπομπ Μάρλεϊ. Μετά την εμφάνιση του σε δύο show στο Madison Square Garden στα πλαίσια της φθινοπωρινής του περιοδείας (Uprising Tour), λιποθύμησε ενώ έκανε τζόκιν στο Central Park της Νέα Υόρκης. Το υπόλοιπο της περιοδείας του ακυρώθηκε διαδοχικά.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ έπαιξε την τελευταία του συναυλία στο «Stanley Theater» στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας στις 23 Σεπτεμβρίου 1980. Η ζωντανή εκτέλεση του «Redemption Song» στο Songs of Freedom ηχογραφήθηκε σε εκείνο το σόου. Μετέπειτα ο Μπομπ Μάρλεϊ αναζήτησε βοήθεια από τον ειδικευμένο Γερμανό (από το Μόναχο) Josef Issels αλλά ο καρκίνος του είχε ήδη προχωρήσει στο τελικό του στάδιο.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σαν σήμερα: 40 χρόνια από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.