EXTRATIME

Μπορεί να πάθω σαλμονέλα από την καρμπονάρα την αυθεντική, αυτή με το αυγό, όχι τη μούφα με την κρέμα γάλακτος;

Η καρμπονάρα που αγαπούν οι Ιταλοί γίνεται με αυγό, όχι με κρέμα. Αλλά φοβόμαστε τη σαλμονέλα.
Μπορεί να πάθω σαλμονέλα από την καρμπονάρα την αυθεντική, αυτή με το αυγό, όχι τη μούφα με την κρέμα γάλακτος;

Η αυθεντική καρμπονάρα είναι από τα πιο παρεξηγημένα πιάτα στον κόσμο. Όχι μόνο επειδή οι περισσότεροι τη μαγειρεύουν λάθος – ρίχνοντας μέσα κρέμα γάλακτος, μανιτάρια, μπέικον και διάφορα άσχετα – αλλά και επειδή υπάρχει ένας διαχρονικός φόβος: το αυγό που «δεν ψήνεται καλά». Πόσοι δεν αναρωτήθηκαν: «Ωραίο φαΐ, αλλά αν πάθω σαλμονέλα;». Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη μαγειρική τεχνική, την επιστήμη και τη θερμοκρασία του τηγανιού.

Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα φτιάχνεται με μόλις τέσσερα υλικά: αυγά, τυρί pecorino romano, guanciale (πανσέτα από το μάγουλο του χοίρου) και μακαρόνια. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρανοήσεις εκτός Ιταλίας. Το αυγό, σε αυτή την εκδοχή, δεν μαγειρεύεται σε τηγάνι αλλά ενσωματώνεται ωμό στο τέλος, μέσα στη ζεστή πάστα, ώστε να δημιουργήσει μια βελούδινη, δεμένη σάλτσα. Και εδώ ακριβώς γεννιέται ο φόβος.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο ωμό ή κακομαγειρεμένο αυγό. Αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα – από πυρετό μέχρι διάρροια και αφυδάτωση. Όμως, για να μολυνθεί ένα αυγό με σαλμονέλα, πρέπει να είναι ήδη μολυσμένο είτε από το κέλυφος είτε εσωτερικά, κάτι που σήμερα είναι πολύ πιο σπάνιο σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες, λόγω των αυστηρών ελέγχων και της παστερίωσης. Στην Ευρώπη, ειδικά, η πιθανότητα να βρεθεί σαλμονέλα σε συσκευασμένο αυγό είναι λιγότερη από 1 στα 20.000.

Το βασικότερο όλων είναι το πώς χρησιμοποιείται το αυγό στην καρμπονάρα. Αν αναμειχθεί σωστά με τα ζεστά μακαρόνια που μόλις έχουν βράσει και στραγγιστεί, η θερμότητα τους ανεβάζει τη θερμοκρασία του αυγού στους 60–70°C. Σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, οι πρωτεΐνες του αυγού αρχίζουν να δένουν και το βακτήριο της σαλμονέλας καταστρέφεται. Το αυγό δεν ψήνεται όπως στο τηγάνι, αλλά «μαγειρεύεται» με τη θερμότητα των ζυμαρικών, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική υφή της αυθεντικής καρμπονάρας. Αν προσθέσεις και λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια – που είναι κοντά στους 100°C – τότε είσαι ακόμα πιο ασφαλής.

Στην Ιταλία, κανείς δεν φοβάται το αυγό στην καρμπονάρα. Ο λόγος είναι απλός: η τεχνική είναι ασφαλής όταν γίνεται σωστά, και τα αυγά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα, ελεγμένα, πολλές φορές ακόμα και παστεριωμένα. Οι Ιταλοί δεν τα ρίχνουν ωμά όπως-όπως. Τα χτυπάνε, τα ενσωματώνουν με τυρί, και τα προσθέτουν τη σωστή στιγμή – πάνω από τη φωτιά, αλλά εκτός εστίας, ώστε να ζεσταθούν χωρίς να γίνουν ομελέτα.

Αν θέλεις να είσαι απόλυτα ασφαλής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις παστεριωμένα αυγά, που έχουν ήδη θερμανθεί σε επίπεδο που σκοτώνει κάθε βακτήριο, χωρίς όμως να έχουν πήξει. Επίσης, φρόντισε να μαγειρεύεις την καρμπονάρα με τη σωστή τεχνική: όχι σε κρύα μακαρόνια, όχι με το τηγάνι καυτό, όχι με αυγά απευθείας πάνω στη φωτιά. Η καρμπονάρα δεν είναι ομελέτα, αλλά και δεν είναι κίνδυνος. Είναι θέμα γνώσης, όχι τύχης.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η πρώτη φορά που η ΕΡΤ έδειξε έγχρωμο. Δεν ήταν δελτίο, δεν ήταν σειρά. Ήταν ποδόσφαιρο

Η πρώτη φορά που η ΕΡΤ έδειξε έγχρωμο. Δεν ήταν δελτίο, δεν ήταν σειρά. Ήταν ποδόσφαιρο

Το καλοκαίρι του ’78, η ΕΡΤ έδειξε πειραματικά το Mundial σε έγχρωμο. Χωρίς προειδοποίηση, χωρίς ανακοινώσεις.

ExtraTime
ExtraTime: Έκαναν πειράματα σε φυλακές και ψυχιατρεία. Έβαζαν σύφιλη σε ανθρώπους σαν να ήταν ποντίκια.

Έκαναν πειράματα σε φυλακές και ψυχιατρεία. Έβαζαν σύφιλη σε ανθρώπους σαν να ήταν ποντίκια.

Φυλακισμένοι, ψυχικά ασθενείς και παιδιά στη Γουατεμάλα μολύνθηκαν σκόπιμα με αφροδίσια νοσήματα από Αμερικανούς γιατρούς.

ExtraTime
ExtraTime: Έδιναν αλκοόλ στους εργάτες για να ξεχνούν ότι πεινούσαν

Έδιναν αλκοόλ στους εργάτες για να ξεχνούν ότι πεινούσαν

Δεν ήταν πολυτέλεια. Ήταν η μόνη ανταμοιβή.

ExtraTime
ExtraTime: Τη λένε Βοσνία και Ερζεγοβίνη γιατί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα όνομα

Τη λένε Βοσνία και Ερζεγοβίνη γιατί δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα όνομα

Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν συμφωνούσε με κανέναν. Ούτε για το όνομα.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί η περιοχή πίσω από το Πεδίο του Άρεως λέγεται Πολύγωνο;

Γιατί η περιοχή πίσω από το Πεδίο του Άρεως λέγεται Πολύγωνο;

Πίσω από το Πεδίο του Άρεως υπάρχει μια γειτονιά με στρατιωτικό παρελθόν.

ExtraTime
ExtraTime: Ο εγκέφαλος που προέβλεψε την τεχνητή νοημοσύνη, τον Ψυχρό Πόλεμο και το τέλος του κόσμου

Ο εγκέφαλος που προέβλεψε την τεχνητή νοημοσύνη, τον Ψυχρό Πόλεμο και το τέλος του κόσμου

Δεν ήταν απλώς ιδιοφυΐα. Ήταν προφητεία σε ανθρώπινη μορφή. Ο φον Νόιμαν έγραψε το μέλλον μας με εξισώσεις.

ExtraTime
ExtraTime: Το φίδι που προσποιείται ότι είναι σκουλήκι. Και μετά σκοτώνει με το πιο νευροτοξικό δάγκωμα

Το φίδι που προσποιείται ότι είναι σκουλήκι. Και μετά σκοτώνει με το πιο νευροτοξικό δάγκωμα

Δεν κυνηγά. Κρύβεται. Δεν τρέχει. Περιμένει. Το πιο απρόβλεπτο φίδι της Αυστραλίας δεν είναι οχιά, δεν είναι κόμπρα, δεν είναι τίποτα απ’ όσα ξέρεις.

ExtraTime
ExtraTime: Αυτό το στοιχείο γεννήθηκε από τον πόλεμο και σήμερα κρύβεται στον τοίχο σου. Λέγεται Αμερίκιο.

Αυτό το στοιχείο γεννήθηκε από τον πόλεμο και σήμερα κρύβεται στον τοίχο σου. Λέγεται Αμερίκιο.

Το Αμερίκιο γεννήθηκε από την πυρηνική μυστικότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα, ένα μικροσκοπικό του ίχνος σε προειδοποιεί για τον καπνό

ExtraTime
ExtraTime: Ο δικός μας μέτοικος, Ζoρζ Μουστακί

Ο δικός μας μέτοικος, Ζoρζ Μουστακί

Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1934 και έφυγε στις 23 Μαΐου 2013.

ExtraTime