EXTRATIME

Μπορεί να πάθω σαλμονέλα από την καρμπονάρα την αυθεντική, αυτή με το αυγό, όχι τη μούφα με την κρέμα γάλακτος;

Η καρμπονάρα που αγαπούν οι Ιταλοί γίνεται με αυγό, όχι με κρέμα. Αλλά φοβόμαστε τη σαλμονέλα.
Μπορεί να πάθω σαλμονέλα από την καρμπονάρα την αυθεντική, αυτή με το αυγό, όχι τη μούφα με την κρέμα γάλακτος;

Η αυθεντική καρμπονάρα είναι από τα πιο παρεξηγημένα πιάτα στον κόσμο. Όχι μόνο επειδή οι περισσότεροι τη μαγειρεύουν λάθος – ρίχνοντας μέσα κρέμα γάλακτος, μανιτάρια, μπέικον και διάφορα άσχετα – αλλά και επειδή υπάρχει ένας διαχρονικός φόβος: το αυγό που «δεν ψήνεται καλά». Πόσοι δεν αναρωτήθηκαν: «Ωραίο φαΐ, αλλά αν πάθω σαλμονέλα;». Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη μαγειρική τεχνική, την επιστήμη και τη θερμοκρασία του τηγανιού.

Η αυθεντική ιταλική καρμπονάρα φτιάχνεται με μόλις τέσσερα υλικά: αυγά, τυρί pecorino romano, guanciale (πανσέτα από το μάγουλο του χοίρου) και μακαρόνια. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρανοήσεις εκτός Ιταλίας. Το αυγό, σε αυτή την εκδοχή, δεν μαγειρεύεται σε τηγάνι αλλά ενσωματώνεται ωμό στο τέλος, μέσα στη ζεστή πάστα, ώστε να δημιουργήσει μια βελούδινη, δεμένη σάλτσα. Και εδώ ακριβώς γεννιέται ο φόβος.

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να βρεθεί στο ωμό ή κακομαγειρεμένο αυγό. Αν καταναλωθεί, μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά προβλήματα – από πυρετό μέχρι διάρροια και αφυδάτωση. Όμως, για να μολυνθεί ένα αυγό με σαλμονέλα, πρέπει να είναι ήδη μολυσμένο είτε από το κέλυφος είτε εσωτερικά, κάτι που σήμερα είναι πολύ πιο σπάνιο σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες, λόγω των αυστηρών ελέγχων και της παστερίωσης. Στην Ευρώπη, ειδικά, η πιθανότητα να βρεθεί σαλμονέλα σε συσκευασμένο αυγό είναι λιγότερη από 1 στα 20.000.

Το βασικότερο όλων είναι το πώς χρησιμοποιείται το αυγό στην καρμπονάρα. Αν αναμειχθεί σωστά με τα ζεστά μακαρόνια που μόλις έχουν βράσει και στραγγιστεί, η θερμότητα τους ανεβάζει τη θερμοκρασία του αυγού στους 60–70°C. Σε αυτό το εύρος θερμοκρασίας, οι πρωτεΐνες του αυγού αρχίζουν να δένουν και το βακτήριο της σαλμονέλας καταστρέφεται. Το αυγό δεν ψήνεται όπως στο τηγάνι, αλλά «μαγειρεύεται» με τη θερμότητα των ζυμαρικών, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική υφή της αυθεντικής καρμπονάρας. Αν προσθέσεις και λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια – που είναι κοντά στους 100°C – τότε είσαι ακόμα πιο ασφαλής.

Στην Ιταλία, κανείς δεν φοβάται το αυγό στην καρμπονάρα. Ο λόγος είναι απλός: η τεχνική είναι ασφαλής όταν γίνεται σωστά, και τα αυγά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα, ελεγμένα, πολλές φορές ακόμα και παστεριωμένα. Οι Ιταλοί δεν τα ρίχνουν ωμά όπως-όπως. Τα χτυπάνε, τα ενσωματώνουν με τυρί, και τα προσθέτουν τη σωστή στιγμή – πάνω από τη φωτιά, αλλά εκτός εστίας, ώστε να ζεσταθούν χωρίς να γίνουν ομελέτα.

Αν θέλεις να είσαι απόλυτα ασφαλής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις παστεριωμένα αυγά, που έχουν ήδη θερμανθεί σε επίπεδο που σκοτώνει κάθε βακτήριο, χωρίς όμως να έχουν πήξει. Επίσης, φρόντισε να μαγειρεύεις την καρμπονάρα με τη σωστή τεχνική: όχι σε κρύα μακαρόνια, όχι με το τηγάνι καυτό, όχι με αυγά απευθείας πάνω στη φωτιά. Η καρμπονάρα δεν είναι ομελέτα, αλλά και δεν είναι κίνδυνος. Είναι θέμα γνώσης, όχι τύχης.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Γαλάτσι: Street party στον Άγιο Ανδρέα – «Δεν είναι πρώτη φορά» είπε ο Δούκας και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα

Όταν βλέπουμε ανάρμοστες εκδηλώσεις να γίνονται ακόμα και εντός των ναών, περιμένουμε να τους σεβαστεί ο κάθε «άνιωθος» Δήμαρχος;

Ελευθέριος Ανδρώνης
VIRAL: Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Τι είναι οι λάμψεις που βλέπεις όταν είσαι στον ηλεκτρικό; Είναι εκρήξεις ή κάτι άλλο;

Ένα βίντεο μέσα από συρμό του ηλεκτρικού προκάλεσε ανησυχία λόγω έντονων λαμψών. Δεν πρόκειται για εκρήξεις αλλά για ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

VIRAL
Κοινωνία: Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

Ο K.Ανεστίδης απαντά για τις φερόμενες παράνομες επιδοτήσεις: «Με πήραν 50 τηλέφωνα από το Μαξίμου – Συκοφαντούν τον αγώνα των αγροτών»

«Όταν είδαν ότι δεν τσιμπάω, σου λέει τώρα θα τον θάψουμε - Με κατηγορούν γιατί λέω αλήθειες ενώ είμαι νεοδημοκράτης απ' τα γεννοφάσκια μου»

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο «συστημένος» έλεγχος της ΑΑΔΕ στον Σύλλογο Τεμπών – Καρυστιανού: Έγινε για εκφοβισμό και για να μάθουν με ποιους συνεργαζόμαστε

Φορολογικό «ντου» σε συγγενείς των Τεμπών και αγρότες - Η έφοδος της ΑΑΔΕ έγινε λίγο αφότου η Μ.Καρυστιανού προανήγγειλε νέο πολιτικό κίνημα

Κοινωνία
ExtraTime: Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Η Εκκλησία που βρίσκεται στην Αρκαδία και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο ασυνήθιστες εκκλησίες στην Ελλάδα

Στη Μαντίνεια Αρκαδίας υπάρχει μια εκκλησία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η Αγία Φωτεινή έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα για την αρχιτεκτονική και την ιδιαίτερη ιστορία της.

ExtraTime
ExtraTime: Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα με τον Βασίλη Σκουλά στη «Ντελίνα»

Πολλές ακόμη εκδηλώσεις στον ίδιο «πολυχώρο» με ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία