ΥΓΕΙΑ

Τι γίνεται αν πιούμε νερό από τη θάλασσα; Γιατί αντί να ξεδιψάμε, διψάμε; Τι συμβαίνει με τα νεφρά μας

Το θαλασσινό νερό μπορεί να μοιάζει σωτήριο, αλλά τα νεφρά μας δεν το αντέχουν.
Τι γίνεται αν πιούμε νερό από τη θάλασσα; Γιατί αντί να ξεδιψάμε, διψάμε; Τι συμβαίνει με τα νεφρά μας

Το θαλασσινό νερό μοιάζει με δώρο ζωής όταν διψάς μες στη ζέστη, αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο. Έχει μέσα του περίπου 3,5% αλάτι, κι αυτό είναι αρκετό για να αναγκάσει το σώμα σου να παλέψει για να επιβιώσει, αντί να ενυδατωθεί. Τα ανθρώπινα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν υγρά με τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Μπορούν να αποβάλουν μόνο διαλύματα αλατιού με μέγιστη συγκέντρωση περίπου 2%.

Αυτό σημαίνει ότι αν πιεις θαλασσινό νερό, τα νεφρά σου για να το αποβάλουν θα πρέπει να «δανειστούν» νερό από τα αποθέματα του ίδιου σου του σώματος. Όχι μόνο δεν ενυδατώνεσαι, αλλά αφυδατώνεσαι πιο γρήγορα από πριν. Το σώμα σου χάνει νερό αντί να το κερδίζει, και η δίψα γίνεται εντονότερη.

Σε λίγες μόνο ώρες, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αφυδάτωση, πονοκέφαλο, σύγχυση, πτώση της πίεσης και σε σοβαρότερα περιστατικά, ακόμα και σε νεφρική ανεπάρκεια. Το αίμα πυκνώνει, η καρδιά παλεύει να το κυκλοφορήσει και το σώμα φτάνει στα όριά του.

Σε ναυαγούς ή στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ζώνες χωρίς πόσιμο νερό, η κατανάλωση θαλασσινού νερού έχει οδηγήσει πολλές φορές σε παραισθήσεις, κρίσεις και θάνατο. Οι πιο οργανωμένοι στρατοί του κόσμου έχουν εντάξει στις οδηγίες επιβίωσης το εξής απλό: «Μην πιείτε ποτέ θαλασσινό νερό, όσο κι αν διψάτε».

Ακόμη κι ένα ποτήρι είναι αρκετό για να ξεκινήσει αυτή η αλυσίδα δυσάρεστων αντιδράσεων. Αντίθετα, οι λύσεις επιβίωσης περιλαμβάνουν απόσταξη θαλασσινού νερού με απλούς μηχανισμούς εξάτμισης, συλλογή υγρασίας από φύλλα ή χρήση φίλτρων που αφαιρούν το αλάτι.

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, το θαλασσινό νερό είναι ένας ύπουλος εχθρός όταν έχεις ανάγκη. Όσο περισσότερο το πίνεις, τόσο πιο διψασμένος πεθαίνεις. Κυριολεκτικά.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Γαλάζια Σημαία 2025: Η λίστα με τις ασφαλείς παραλίες σε όλη την Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η λίστα με τις παραλίες που κέρδισαν Γαλάζια Σημαία για το 2025, επιβεβαιώνοντας την ποιότητα των ελληνικών ακτών και την υψηλή ασφάλεια για χιλιάδες επισκέπτες.

Κοινωνία
Υγεία: Φάρμακα στο σπίτι: Ποιοι είναι οι 120.000 δικαιούχοι

Φάρμακα στο σπίτι: Ποιοι είναι οι 120.000 δικαιούχοι

Ξεκινά εντός Ιουνίου η νέα υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για διανομή φαρμάκων στο σπίτι. Το πρόγραμμα αφορά 120.000 ασφαλισμένους που λαμβάνουν υψηλού κόστους σκευάσματα...

Υγεία
Υγεία: Τι είναι αυτό που νιώθεις σαν να έχεις κάτι κολλημένο στον λαιμό αλλά δεν υπάρχει τίποτα;

Τι είναι αυτό που νιώθεις σαν να έχεις κάτι κολλημένο στον λαιμό αλλά δεν υπάρχει τίποτα;

Δεν είναι χάπι, ούτε φαγητό. Είναι μια αίσθηση κόμπου στον λαιμό χωρίς κανένα πραγματικό εμπόδιο. Και έχει επιστημονική εξήγηση.

Υγεία
Υγεία: Η κύρια αιτία για πρόωρο θάνατο και αναπηρία στις ηλικίες 15-49 δεν είναι κάτι που παθαίνεις. Είναι κάτι που κάνεις.

Η κύρια αιτία για πρόωρο θάνατο και αναπηρία στις ηλικίες 15-49 δεν είναι κάτι που παθαίνεις. Είναι κάτι που κάνεις.

Το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους νέους από κάθε άλλη αιτία. Δεν είναι κάτι που παθαίνεις. Είναι κάτι που κάνεις. Και είναι επιλογή.

Υγεία
Υγεία: Μπορεί να σε βγάλουν με χοληστερίνη, ζάχαρο και ουρικό χωρίς λόγο. Πόσες μέρες πρέπει να περιμένεις μετά το Πάσχα πριν κάνεις εξετάσεις αίματος

Μπορεί να σε βγάλουν με χοληστερίνη, ζάχαρο και ουρικό χωρίς λόγο. Πόσες μέρες πρέπει να περιμένεις μετά το Πάσχα πριν κάνεις εξετάσεις αίματος

Το αίμα σου μετά το Πάσχα δεν λέει την αλήθεια. Αν κάνεις εξετάσεις πολύ νωρίς, μπορεί να σε δείξουν άρρωστο χωρίς να είσαι.

Υγεία
Υγεία: Γιατί τρώμε κοτόσουπα όταν είμαστε άρρωστοι; Κάνει δουλίτσα;

Γιατί τρώμε κοτόσουπα όταν είμαστε άρρωστοι; Κάνει δουλίτσα;

Η κοτόσουπα δεν είναι φάρμακο, αλλά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Υγεία
Υγεία: Πως μπορεί να αλλάξει η ομάδα αίματός σου;

Πως μπορεί να αλλάξει η ομάδα αίματός σου;

Η ομάδα αίματος μοιάζει αμετάβλητη, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που αλλάζει.

Υγεία
Υγεία: Μπορείς να κρυώσεις από το κρύο; Γιατί το λένε κρυολόγημα αν δεν φταίει ο καιρός;

Μπορείς να κρυώσεις από το κρύο; Γιατί το λένε κρυολόγημα αν δεν φταίει ο καιρός;

Το λέμε “κρυολόγημα” αλλά δεν το προκαλεί το κρύο.

Υγεία
Υγεία: Ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρεις το βιολογικό σου ρολόι στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρεις το βιολογικό σου ρολόι στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις

Ξέχνα τα συμπληρώματα. Η καλύτερη επαναφορά του βιολογικού ρολογιού γίνεται με φυσικό φως και ύπνο στην ύπαιθρο. Δες πώς.

Υγεία