ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11χρονος – Σέρρες: Θλίψη και οργή με το «μπαλάκι» ευθυνών από τους «ανευθυνοϋπεύθυνους», με πρώτη την κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποτινάξει τις ευθύνες από πάνω του για το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες, σαν να μην ευθύνεται η κυβέρνηση για την τριτοκοσμική κατάσταση των σχολείων
11χρονος – Σέρρες: Θλίψη και οργή με το «μπαλάκι» ευθυνών από τους «ανευθυνοϋπεύθυνους», με πρώτη την κυβέρνηση

Σέρρες: Ανείπωτο θρήνο στην τοπική κοινωνία των Σερρών και σε ολόκληρο το πανελλήνιο, έχει προκαλέσει ο τραγικός θάνατος του μαθητή της ΣΤ Δημοτικού που έχασε τη ζωή του από τη σιδερένια πόρτα που εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 30 μέτρων, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

Συμμαθητές του 11χρονου μαθητή από το πρωί αφήνουν κεριά, λουλούδια και σημειώματα στον φράκτη και την κεντρική είσοδο του σχολείου που παραμένει κλειστό σήμερα, όπως και όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Δήμου Σερρών, ως ένδειξη πένθους. Ράγισε καρδιές ένας από τους φίλους του 11χρονου αδικοχαμένου Βασίλη, ο οποίος άφησε ένα σημείωμα στην πόρτα του σχολείου που έγραφε «κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης»

Την ώρα που μια παιδική ψυχούλα έφυγε τόσο άδικα από αυτόν τον κόσμο, ο θρήνος και η οργή μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο με την στάση που κρατούν οι αρμόδιοι και ιδιαίτερα με την θέση που έσπευσε να πάρει η κυβέρνηση. Ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως τα δημόσια σχολεία σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου λόγω της αδιαφορίας του κράτους για την συντήρηση τους, οι ιθύνοντες προσπαθούν να παρουσιάσουν τον θάνατο του παιδιού ως ένα μεμονωμένο γεγονός που «έτυχε» να συμβεί λόγω κάποιων λανθασμένων χειρισμών.

Η δήλωση Μητσοτάκη

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εχθές από την μια πλευρά εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το γεγονός και από την άλλη έσπευσε να αποτινάξει όλες τις ευθύνες από την κυβέρνηση:

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού και να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι, παρά το γεγονός πως η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», είπε ο πρωθυπουργός.

Οπωσδήποτε προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστη αίσθηση, ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει πληροφορηθεί τον θάνατο ενός μικρού παιδιού και λίγες ώρες μετά, ως πρώτη του αντίδραση να συνδυάζει τα συλλυπητήρια με το ότι δεν… φταίει σε τίποτα ο ίδιος και η κυβέρνηση του! Υπάρχουν στιγμές που απλά δεν χωρούν και δεν επιτρέπουν επικοινωνιακή πολιτική. Ο τραγικός θάνατος ενός 11χρονου αγγελουδιού μέσα στο προαύλιο του σχολείου του, οπωσδήποτε είναι μια τέτοια στιγμή. Και όμως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται το αυτονόητο.

Ασφαλώς δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η συντήρηση των σχολείων. Ευθύνη της κυβέρνησης όμως είναι η υποχρηματοδότηση των σχολείων, η οποία δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στις εκπαιδευτικές δομές. Αν δεν υπάρχει σοβαρή κρατική ενίσχυση στα σχολεία, τότε αναπόφευκτα θα γίνουν και παραλείψεις στην συντήρηση των εγκαταστάσεων τους. Κι όμως, τα ΜΜΕ τόσο καιρό δεν ασχολούνται με ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά άμεσα την σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας, και προτιμούν να ξοδεύουν ατελείωτα ρεπορτάζ από το πρωί ως το βράδυ, για σκανδαλοθηρία. Έπρεπε να χάσει την ζωή του ένα 11χρονο παιδάκι για να φιλοτιμηθούν να αναδείξουν για λίγο το θέμα, άλλα και πάλι γρήγορα θα το ξεχάσουν.

Κάθε χρόνο ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά ατυχημάτων και καταρρεύσεων σε σχολεία. Πότε είναι στέγαστρα που καταρρέουν, πότε σοβάδες που πέφτουν, πότε αίθουσες που πλημμυρίζουν και πότε ηλεκτρολογικές ή υδραυλικές εγκαταστάσεις παρουσιάζουν επικίνδυνες βλάβες.

Όλα αυτά είναι φαινόμενα που απορρέουν από τα μειωμένα κρατικά κονδύλια, τα οποία δεν επαρκούν για τα λειτουργικά έξοδα της Παιδείας. Και κάπως έτσι, τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο. Την ώρα που η Νίκη Κεραμέως ζητωκραυγάζει για τις συνεργασίες με τα ιδιωτικά κολλέγια, πολλά δημόσια σχολεία λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες.

Επομένως, βεβαίως και έχει ευθύνες η κυβέρνηση, για το ότι χιλιάδες μαθητές κάνουν μάθημα ή προαυλίζονται σε ακατάλληλα ή ακόμα και ετοιμόρροπα κτήρια. Όσον αφορά τις πιο ειδικές ευθύνες για την τραγωδία των Σερρών, το ζήτημα έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου, του διευθυντή του σχολείου και του συνεργείου εργασιών. Σημάδι και αυτό πως τίποτε δεν αλλάζει σε αυτήν την χώρα προς το καλύτερο.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατηγορεί το συνεργείο που δούλευε στο σχολείο ενώ οι μαθητές ήταν στο μάθημα και αποδίδει ευθύνες και στον Διευθυντή του σχολείου.

Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Ένα 11χρονο παιδάκι απλά έπαιζε ανέμελο μπάλα σε έναν χώρο που θα έπρεπε να θεωρείται ο πιο ασφαλής, μετά από τον χώρο του σπιτιού του. Δευτερόλεπτα μετά, κείτονταν νεκρό. Μια ημέρα μετά, μια σειρά από «ανευθυνοϋπεύθυνους» δείχνουν με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας «έδειξε» πρώτος τον δρόμο της αποποίησης ευθυνών. Θλίψη και οργή. Τίποτε άλλο…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «11χρονος – Σέρρες: Θλίψη και οργή με το «μπαλάκι» ευθυνών από τους «ανευθυνοϋπεύθυνους», με πρώτη την κυβέρνηση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.