ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανασφάλιστοι: Με το νόμο Πλεύρη, πολίτες «β’ κατηγορίας» οι καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς!

Επιστολές διαμαρτυρίας στον Θ. Πλεύρη έστειλαν οι ανασφάλιστοι καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς - Γολγοθάς η συνταγογράφηση γι' αυτές τις ομάδες ασθενών.
Ανασφάλιστοι: Με το νόμο Πλεύρη, πολίτες «β’ κατηγορίας» οι καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς!

Ανασφάλιστοι: Ένα ντόμινο σοβαρών επιπτώσεων στην καθημερινότητα και την υγεία των ανασφάλιστων πολιτών, προκαλεί ήδη η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μεταχειρίζεται τους μη ασφαλισμένους σαν πολίτες «β’κατηγορίας» και πλέον να τους υποχρεώνει να απευθύνονται μόνο σε δημόσιες δομές υγείας για τις ανάγκες συνταγογράφησης.

Η κοινωνικά ανάλγητη διάταξη του νόμου Πλεύρη προβλέπει μεν κάποιες εξαιρέσεις στο εν λόγω μέτρο, όπως είναι τα παιδιά κάτω των 18, όσοι αντιμετωπίζουν νοητική ή ψυχική αναπηρία, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς – αιμοκαθαρόμενοι και διάφορες άλλες παθήσεις, άλλα αφήνει εκτεθειμένες άλλες μεγάλες ομάδες ασθενών που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα οι ανασφάλιστοι καρδιοπαθείς και οι ρευματοπαθείς, συνεχίζουν να υποβάλλονται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία αφού το κράτος τους απέκλεισε την δυνατότητα να εξυπηρετούνται (και) από ιδιώτες γιατρούς και παρόχους υπηρεσιών Υγείας.

Ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα «θερίζουν» και αποτελούν κορυφαία αιτία θανάτων στη χώρα μας, αυτοί οι άνθρωποι καταδικάζονται σε έναν καθημερινό γολγοθά και στο τέλος αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα της συνταγογράφησης προκειμένου να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις εξετάσεις που χρειάζονται.

Αυτή η απαράδεκτη εξαίρεση έκανε το προεδρείο του Συλλόγου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες άλλα και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας να εξαιρεθούν από την υποχρέωση συνταγογράφησης μόνο από δημόσιες δομές Υγείας.

Οι καρδιοπαθείς ζητούν την άμεση διευθέτηση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού ζητήματος, το οποίο απασχολεί μεγάλο αριθμό πασχόντων από ποικίλες μορφές καρδιοπάθειας. Η αναλγησία του υπουργείου Υγείας «σπρώχνει» αυτήν την τόσο ευάλωτη ομάδα προς φαινόμενα συνωστισμού σε δημόσιες δομές και νοσοκομεία του ΕΣΥ, απειλώντας την υγεία τους λόγω της ταλαιπωρίας άλλα και της πιθανότητας να προσβληθούν από κορονοϊό ή – χειρότερα – από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που ίσως αποβεί μοιραία για τη ζωή τους.

Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία δημόσιων υγειονομικών δομών αποκλειστικά και μόνο για τη συνταγογράφηση των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων, ενώ πριν την απόφαση Πλεύρη υπήρχε η δυνατότητα παροχής της συγκεκριμένης υπηρεσίας και από ιδιώτες ιατρούς.

Το αίτημα της εξαίρεσης από το μέτρο ζητά και η ΡευΜΑζήν, επισημαίνοντας πως τα άτομα με ρευματικά νοσήματα θα ταλαιπωρηθούν πολύ, καθώς η ειδικότητα του ρευματολόγου στα νοσοκομεία είναι σε έλλειψη, ενώ σε κάποιες περιοχές απουσιάζει εντελώς. Παράλληλα η ομοσπονδία διαμαρτύρεται διότι οι ρευματοπαθείς δεν συμπεριλαμβάνονται στις εξαιρούμενες από τον ΦΕΚ ομάδες λόγω μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή και καλεί το υπουργείο σε διάλογο. «Αν δεν υπάρξει άρση της εν λόγω απόφασης, προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μπορεί στην παρούσα χρονική στιγμή τα νοσοκομεία να μην έχουν μεγάλη πίεση λόγω εποχής, όμως οδηγούμαστε προς ένα κρίσιμο φθινόπωρο κατά το οποίο είναι πιθανό τα κρούσματα της COVID-19 να αυξάνονται επικίνδυνα και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να αρχίζουν να πιέζονται και πάλι. Αν δεν ανταποκριθεί άμεσα το υπουργείο Υγείας στα παραπάνω αιτήματα, θα οδηγηθούμε σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις συνωστισμού και ταλαιπωρίας που ενδέχεται να κοστίσουν ζωές.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ανασφάλιστοι: Με το νόμο Πλεύρη, πολίτες «β’ κατηγορίας» οι καρδιοπαθείς και ρευματοπαθείς!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.