×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Ανησυχία εν όψει Δεκαπενταύγουστου: «Δεν αποκλείεται κλιμάκωση των μέτρων»


    Γεωργία Τσιαρλή

Ανησυχία εν όψει Δεκαπενταύγουστου: «Δεν αποκλείεται κλιμάκωση των μέτρων». Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής...


Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως το διάστημα του Δεκαπενταύγουστου ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς και δεν αποκλείεται τα μέτρα να γίνουν «σφικτότερα».

Ο κ. Γώγος είπε χαρακτηριστικά: «Προς το παρόν οι συστάσεις είναι αυτές. Θα δούμε και την επιδημιολογική καμπύλη αυτήν την εβδομάδα, η οποία είναι κρίσιμη. Αν η τάση που υπάρχει σταθεροποιηθεί, “μαζευτεί”, θα συνεχίσουμε με τα μέτρα αυτά και τον έλεγχο που έχουμε επιβάλει, διαφορετικά υπάρχει και η δυνατότητα κλιμάκωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέρκυρα: Αύξηση τουριστών στο νησί

Ως προς τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων, ο κ. Γώγος τόνισε πως «σε ευαίσθητους χώρους, όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, μπορούμε να κάνουμε στοχευμένα τεστ για να ψάξουμε τους ασυμπτωματικούς. Έξω στην κοινότητα δεν μπορεί να γίνει αυτό. Πρώτον, γιατί είναι δύσκολο να τρέχεις παντού να κάνεις τεστ.

Δεύτερον, και να είναι κάποιος θετικός κι ασυμπτωματικός σήμερα, μπορεί αύριο να είναι αρνητικός. Δηλαδή το αποτελεσματικό μέτρο είναι να έχουμε συνεχή καταγραφή όλων των πολιτών. Οπότε κάτι τέτοιο δεν γίνεται.»

Όπως σημείωσε δε, οι ολιγοσυμπτωματικοί είναι πιο μεταδοτικοί από τους ασυμπτωματικούς:

«Γι’αυτό το λόγο στις επιδημίες, αυτό που λέμε κι αυτό που πρέπει να γίνεται, είναι να θεωρούνται όλοι ασυμπτωματικοί φορείς. Ή ολιγοσυμπτωματικοί γιατί καμιά φορά ακόμα και να τρέχει λίγο η μύτη και να επηρεαστεί η γεύση και η όσφρησή μας μπορεί να είναι πρώιμο στοιχείο του ιού και να είναι ολιγοσυμπτωματικός και να είναι και περισσότερο μεταδοτικός, ξέρετε, απ’τον τελείως ασυμπτωματικό. Επομένως, πρέπει να ξέρουμε πως ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να είναι όλοι γύρω μας. Φορώντας και εκείνος και εμείς μάσκα, κόβουμε τη μετάδοση σαν ένα είδος lockdown του ιού.»

ΑΚΟΜΑ… ΨΑΧΝΕΣΑΙ; ΒΡΕΣ ΤΗ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΕΔΩ

Τελευταία Νέα