ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις για αγορά και ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι θα τα δικαιούνται

Το κυβερνητικό πλάνο φέρεται να περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις (και άτοκα δάνεια), αναφορικά με την παροχή φθηνής στέγης.
Άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις για αγορά και ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι θα τα δικαιούνται

Άτοκα δάνεια, επιδοτήσεις, αγορές και ανακαινίσεις σπιτιού: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το κυβερνητικό πλάνο φέρεται να περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις, αναφορικά με την παροχή φθηνής στέγης.

Το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής θα «αποκαλυφθεί» στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μείζον πρόβλημα των ακριβών ενοικίων. Θα τα καταφέρει; Το μέλλον θα δείξει.

Προς το παρόν κρατάμε ότι εν όψει εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετάξει αυτό το χαρτί για να γίνει αρεστός σε νεότερες ηλικίες.

Ως χρονικό ορόσημο εφαρμογής έχει τεθεί το επόμενο έτος και η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αξιοποιήσει το αποθεματικό ύψους 1.500.000.000 ευρώ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι επικείμενες εξαγγελίες θα έχουν αποδέκτες νέους χαμηλού/μεσαίου εισοδήματος, άνεργους και φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται εκτός του τόπου κατοικίας και πληρώνουν ενοίκιο.

Κατά μία εκδοχή, άνθρωποι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια θα είναι δικαιούχοι, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ευνοημένα θα είναι τα ζευγάρια όπου αμφότεροι εργάζονται, ακόμα περισσότερο δε εκείνα που και οι δύο είναι άνεργοι ή ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια.

Άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ ή κρατική επιχορήγηση

Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση-ενοικίαση κοινωνικών με ΣΔΙΤ, επιδότηση ενοικίου και επιχορήγηση δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες/ενοικιαστές θα λάβουν χρηματικά ποσά για ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να κατοικηθούν (ενδέχεται να λάβουν και επιδότηση ενοικίου).

Αυτά τα ποσά θα χορηγηθούν είτε ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000-30.000 ευρώ, με προσαύξηση περίπου 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής μπορεί να φτάσει τα 10-15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι κάτω των 30 ετών και νέα ζευγάρια (θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια).

Τέλος, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της ΔΥΠΑ.

Εκμίσθωση ακινήτων, ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ και σύμπραξη με δημόσιους/ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων.

Αρχικά, θα δοθούν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις για αγορά και ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι θα τα δικαιούνται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.