ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα 50 ευρώ αύξησης μισθού δεν φτάνουν ούτε για φιλοδώρημα στη ΔΕΗ

Φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται... πρωθυπουργικό διάγγελμα για μια αύξηση των 50 ευρώ, που λόγω ακρίβειας εξανεμίζεται πριν καν μπει στην τσέπη των εργαζόμενων.
Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα 50 ευρώ αύξησης μισθού δεν φτάνουν ούτε για φιλοδώρημα στη ΔΕΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Δεν μπορεί να μην ισχυριστεί κανείς πως μια αύξηση του κατώτατου μισθού πάντα είναι ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση των χαμηλόμισθων. Όταν όμως αυτό καταντά κοροϊδία και εμπαιγμό, τότε δεν χωρούν περιθώρια για θετικές αναγνώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες έκανε διάγγελμα για να ανακοινώσει πως ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 713 ευρώ (από τα 663 που ήταν), που σημαίνει πως αυξάνεται κατά 50 ευρώ. Καταρχάς και μόνο που έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται… πρωθυπουργικό διάγγελμα για μια αύξηση των 50 ευρώ, καταλαβαίνει κανείς πόσο υποτιμάται η αξία του πολίτη, του εργαζόμενου, του ανέργου.

Επί εποχών που υπήρχε μια στοιχειώδης σοβαρότητα στο πολιτικό γίγνεσθαι, υπήρξε ποτέ πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια αύξηση του μισθού με… τηλεοπτικό διάγγελμα;

Ο μόνος λόγος που προτιμήθηκε το διάγγελμα ήταν η προσωπική προβολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «η σημερινή μου απόφαση», σχετικά με την αύξηση του μισθού.

Πέρασαν δυόμιση δύσκολα χρόνια και μετά την αύξηση κοροϊδίας (κατά 2%) που ανακοινώθηκε το 2021, τώρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια δεύτερη αύξηση εμπαιγμού. Και γιατί τώρα; Ασφαλώς διότι η ανεξέλεγκτη ακρίβεια κατακρημνίζει τα ποσοστά της κυβέρνησης, και ήδη έχουμε μπει σε μακρά προεκλογική περίοδο, οπότε το Μαξίμου αποφάσισε να κάνει… αέρα στη μύτη του ψηφοφόρου με ένα πενηντάρικο.

Και τι νόημα έχουν 50 ευρώ παραπάνω, όταν η ακρίβεια καλπάζει, όταν ο πληθωρισμός κινείται σε ποσοστό πάνω από 9% και όταν ήδη η αγοραστική αξία των χρημάτων που λαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι έχει συρρικνωθεί κατά πολύ και θα συρρικνωθεί κι άλλο;

Τι μπορούν να προσφέρουν τα 50 ευρώ όταν οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί; Τι προσφέρουν τα 50 ευρώ, ενόσω έχουμε περιπτώσεις που ούτε ολόκληρος ο μισθός δεν φτάνει για να πληρωθεί ένας λογαριασμός;

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν που έλεγε ως βουλευτής της ΝΔ κάποτε πως δεν έχει ζήσει ποτέ με 800 ευρώ το μήνα και μάλιστα ευχόταν να μην του συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο; Και το δήλωνε σε «καλές εποχές»! Σήμερα λοιπόν πως ζητά από τους χαμηλόμισθους να τα βγάλουν πέρα, μέσα στο πρωτοφανές τσουνάμι ακρίβειας με 713 ευρώ το μήνα;

Έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια αύξηση η οποία ουσιαστικά εξανεμίζεται πριν καν φτάσει στην τσέπη των πολιτών. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια έχουν μετατραπεί σε οικονομική χοάνη που ρουφάει το (ήδη χαμηλό) εισόδημα των εργαζομένων, και ο μισθός από την μια μπαίνει και από την άλλη βγαίνει.

Ο υψηλός πληθωρισμός ουσιαστικά αποτελεί μια άτυπη μείωση μισθού, και αυτή η μείωση «τρέχει» ανεξέλεγκτη μέρα με τη μέρα. Η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβάλλουν οι πάροχοι ενέργειας, είναι ακόμα μια μεγάλη και επίπονη «μείωση μισθού».

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος σε αυτή την κοροϊδία. Οι χαμηλόμισθοι δεν θέλουν προεκλογικά φιλοδωρήματα, θέλουν αξιοπρέπεια και μια ανθρώπινη ποιότητα ζωής.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα 50 ευρώ αύξησης μισθού δεν φτάνουν ούτε για φιλοδώρημα στη ΔΕΗ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.