ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαστική απόφαση ντροπής που ανοίγει «παράθυρο» να σιγήσουν οι εκκλησίες – Απαγόρευσαν σε ενορία να χτυπά καμπάνες σε συγκεκριμένες ώρες!

Κάτοικος χωριού στη Μεσσήνη προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε να μειωθούν οι κωδωνοκρουσίες!
Δικαστική απόφαση ντροπής που ανοίγει «παράθυρο» να σιγήσουν οι εκκλησίες – Απαγόρευσαν σε ενορία να χτυπά καμπάνες σε συγκεκριμένες ώρες!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται μια κακόβουλη προσπάθεια εκρίζωσης της Ορθοδοξίας από τα δημόσια πράγματα, αφού αφαιρείται κομμάτι – κομμάτι η παρουσία της Εκκλησίας στην κοινωνία. Μια αδιανόητη δικαστική απόφαση ήρθε στην επικαιρότητα για να δείξει ότι όσοι διακατέχονται από αντιχριστιανικές εμμονές και θεωρούν ανεπιθύμητες τις Εκκλησίες, μπορούν κάλλιστα και να δικαιωθούν από τη Δικαστική Εξουσία.

Ένας κάτοικος σε χωριό της Μεσσήνης έκανε σκοπό… ζωής, να «φιμώσει» το καμπαναριό της εκκλησίας που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του. Όπως γίνεται και σε εκατοντάδες άλλους ιερούς ναούς της χώρας, η καμπάνα της εκκλησίας πέρα από τη λειτουργική χρήση της, χτυπούσε και ως ρολόι κάθε μισή και μία ώρα.

Ενοχλημένος από τους χτύπους της καμπάνας, ο κάτοικος του χωριού πήρε την αξιοθρήνητη απόφαση να προσφύγει στη δικαιοσύνη και μάλιστα δικαιώθηκε εν μέρει! Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε να σταματήσει να χτυπά η καμπάνα σαν ρολόι τις ώρες κοινής ησυχίας και κάθε μισή ώρα. Η παύση είναι προσωρινή μέχρι να υπάρξει συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε επίσης ο πολίτης η οποία έχει οριστεί να γίνει στις 12 Μαρτίου 2024.

Μια παράδοση εκατοντάδων χρόνων που ακολουθείται ακόμα σε πολλά προηγμένα κράτη της Ευρώπης (το να χτυπάνε δηλαδή καμπάνες σύμφωνα με τα ρολόγια των ναών), φαίνεται ότι… ενοχλεί τους «προοδευτικούς» της «Ψωροκώσταινας» που διακατέχονται από αντιχριστιανικά απωθημένα. Σε άλλα προηγμένα κράτη σέβονται απόλυτα τις πολιτιστικές παραδόσεις, αλλά στη μετανεωτερική μπανανία των Βαλκανίων, επιβάλλεται «πολιτική ορθότητα» ακόμα και στις καμπάνες.

Αν είναι να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την «ηχορύπανση» των καμπανών, τότε να αρχίσουμε να κάνουμε αγωγές και στους οδηγούς μοτοσυκλετών, και στις αεροπορικές εταιρείες που πετούν τα επιβατικά αεροπλάνα και οπουδήποτε αλλού παράγονται υψηλά ντεσιμπέλ. Ασφαλώς δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Σε μια oρθόδοξη χριστιανική χώρα που θεμελίωσε την ελευθερία της πάνω στις εκκλησίες, σήμερα το κράτος παίρνει το μέρος όσων απολίτιστων θέλουν να τις σωπάσουν και να τις εξορίσουν. Φυσικά για τα Τζαμιά στη Ροδόπη, την Ξάνθη και τον Έβρο όπου ακούγονται παντού «καμπάνα» οι μουεζίνηδες, ούτε κατά διάνοια δεν εκφράζει ενόχληση κανείς. Το πρόβλημα υπάρχει μόνο με την ορθοδοξία.  

Ίσως να υποστηρίξει κανείς ότι δεν πειράζει να μην χτυπάει η καμπάνα ως ρολόι, αφού η βασική χρήση της είναι να χτυπάει για τις Ακολουθίες. Όμως με αυτή την εξωφρενική δικαστική απόφαση, ανοίγει «παράθυρο» για να διεκδικήσουν διάφοροι τη «φίμωση» της καμπάνας και για λειτουργικούς σκοπούς. Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης που δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ανοίγει σιγά – σιγά ο δρόμος να απαγορευτούν πλήρως οι κωδωνοκρουσίες, για να μην «ενοχλούν» όσους έχουν κομπλεξισμό με την Εκκλησία.

Ήδη στην ανάρτηση που έκανε ο δικηγόρος του… «ενοχλημένου» πολίτη στο X, δεκάδες χρήστες που διακατέχονται από αντιχριστιανικό μένος, μοιράζουν «μπράβο» στον δικηγόρο και μάλιστα απαιτούν να απαγορευτούν οι καμπάνες γενικώς (και για λειτουργικούς σκοπούς δηλαδή), αλλά και τα μεγάφωνα που μεταδίδουν τις Ακολουθίες.

Αυτά ακριβώς τα φαινόμενα ντροπής, ευνόησε μια δικαστική απόφαση που ισοπέδωσε τον πολιτισμό, την παράδοση, αλλά και την ίδια τη λογική.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δικαστική απόφαση ντροπής που ανοίγει «παράθυρο» να σιγήσουν οι εκκλησίες – Απαγόρευσαν σε ενορία να χτυπά καμπάνες σε συγκεκριμένες ώρες!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.