ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο και απόλυση: Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Μεγάλη συζήτηση σηκώνει όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ, αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.
Εμβόλιο και απόλυση: Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Εμβόλιο: Μεγάλη συζήτηση σηκώνει όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ, αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις.

«Χθες ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του.

Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί.

Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», είπε στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν αυτό είναι έσχατο μέτρο απάντησε, σε περίπτωση που κάποιος δεν κατάλαβε τι εννοούσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Θέλεις να θέσεις σε κίνδυνο τους άλλους, δικαίωμα σου.

Όπως είπε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει, με τη συμπεριφορά το, να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Μάλιστα, ήταν επίσης ξεκάθαρος στο θέμα των προνομίων, με τη χαρακτηριστική ατάκα: «Τον χειμώνα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι όχι».

Εμβόλιο: Τι λένε οι συνταγματολόγοι

Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα συνταγματολόγων, «πρόβλημα συνταγματικότητας» με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες, δεν τίθεται.

Όσον αφορά μάλιστα τους γιατρούς εκεί όλοι συμφωνούν πως η υποχρεωτικότητα είναι απόλυτα θεμιτή.

Πριν από ένα χρόνο, η απόφαση του ΣΤΕ για το δικαίωμα νηπιαγωγίων/παιδικών σταθμών να μην κάνουν δεκτά τα ανεμβολίαστα παιδιά, δημιούργησε το «πάτημα» της συνταγματικά νόμιμης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού υπό προϋποθέσεις.

Επιπρόσθετα, αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (σε Γερμανία, Αμερική, Ιταλία κ.α) κινούνται ολοένα και περισσότερο προς την κουλτούρα της υποχρεωτικότητας.

Σύμφωνα με τους νομικούς, η ουσία της συζήτησης είναι ένα ζήτημα στάθμισης απέναντι σε ίσα δικαιώματα.

Από τη μια είναι το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή και από την άλλη το δικαίωμα του υγειονομικού αυτοπροσδιορισμού (το να ρυθμίζει δηλαδή κάθε πολίτης όπως επιθυμεί τα θέματα της υγείας του).

Κατά την άποψή τους επίσης, ο καθολικός εμβολιασμός φαίνεται να προσκρούει στο σύνταγμα μιας και αν ένας πολίτης δεν βρίσκεται σε επάγγελμα «πρώτης γραμμής» τότε σε αυτή την περίπτωση επικρατεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Αγοράστε online τον απόλυτο οδηγό για το Euro 2020

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Survivor Tζέιμς – Μπάρτζης: Δείτε γιατί τσακώθηκαν και οι δύο με τη Μαλέσκου – Τυχαίο; Δεν νομίζω

Μαρία Σάκκαρη: Ο πόντος που την έστειλε στους «4» (vid)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εμβόλιο και απόλυση: Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.