ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Δείτε αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν επιστροφή

Σε ποιους φορολογούμενους επιστρέφεται ΕΝΦΙΑ. Δείτε αν είστε μέσα στους δικαιούχους.
ΕΝΦΙΑ: Δείτε αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν επιστροφή

Διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή ΕΝΦΙΑ ή ΦΑΠ που έχει καταβληθεί αχρεώστητα σε προηγούμενα χρόνια, δεν έχει συμψηφιστεί και βεβαίως δεν είχε καταβληθεί στους δικαιούχους από την Εφορία.

Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στη διάταξη είναι εκείνα για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είχαν προσδιοριστεί αρχικά, βάσει των αντικειμενικών αξιών  του 2008, οι οποίες όμως το 2016 μειώθηκαν με βάση ακυρωτική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το θέμα ήταν ήταν όμως ότι ενώ ο νόμος προέβλεπε τον συμψηφισμό του φόρου που έπρεπε να επιστραφεί, με τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών, διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις, το ποσό που έπρεπε να επιστραφεί υπερκάλυπτε κατά πολύ τον ΕΝΦΙΑ των επόμενων ετών.

Από το παραπάνω προέκυπτε το εξής πρόβλημα: Παρέμεναν «δεσμευμένα» στην ΑΑΔΕ, για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ποσά που είχαν καταβάλλει οι ιδιοκτήτες.

Με το νέο νομοσχέδιο από το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ότι τα συγκεκριμένα ποσά που εκκρεμούν, θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

Με την εξής διευκρίνηση: Η διάταξη αφορά σε δικαιούχους οι οποίοι, στο μεταξύ μειώθηκε η ακίνητη περιουσία τους και άρα ο ΕΝΦΙΑ, με τον οποίο βαρύνονται είναι μικρότερος ή και μηδενικός.

Για τα ακίνητα που εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών μετά το 2008, ο φόρος κατοχής ακινήτων που καταβλήθηκε αχρεώστητα θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ των επομένων ετών έως το 2025.




ΕΝΦΙΑ: Όσα προβλέπει το νομοσχέδιο

  • Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει συγκεκριμένα την επιστροφή Φ.Α.Π. και ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα ακίνητα των περιοχών όπου διενεργήθηκε νέα εκκαθάριση φόρου σε εκτέλεση της υπ’ αρ. 2333/2016 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς ο φόρος που προέκυψε μετά τη νέα εκκαθάριση δεν μπορεί να συμψηφιστεί, με μελλοντικές οφειλές από τους φόρους αυτούς, λόγω της τρέχουσας περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων, η οποία υπολείπεται κατά πολύ των ποσών επιστροφής.
  • Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, μετά τη νέα εκκαθάριση των φόρων, οι οφειλές των φορολογουμένων σε φόρους υπολείπονται κατά πολύ των ποσών προς συμψηφισμό, βάσει της τρέχουσας περιουσιακής τους κατάστασης, και εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. ατομικά φύλλα έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), τα οποία δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα και πιθανόν να απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό ή αυτό να μην καταστεί στο μέλλον δυνατό, εάν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.
  • Για τα έτη 2012 και 2013 και εφεξής λαμβάνονται υπόψη οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσης, όπως είχαν αναπροσαρμοσθεί κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις 41 και 41

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΕΝΦΙΑ: Δείτε αν είστε ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν επιστροφή», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.