ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Ενεργειακή λιτότητα και «ατομική ευθύνη» στον πολίτη – Περιορισμός μέχρι και του οδικού φωτισμού!

Η Επιχείρηση «Θερμοστάτης» φέρνει δέσμη ακόμα και παράλογων μέτρων προς δημόσιο και νοικοκυριά, που παραπέμπουν σε σταδιακό ενεργειακό «lockdown».
Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Ενεργειακή λιτότητα και «ατομική ευθύνη» στον πολίτη – Περιορισμός μέχρι και του οδικού φωτισμού!

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Σε σταδιακό καταποντισμό του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα, ως συνέπεια των τυφλών αντί ρωσικών κυρώσεων που ακολουθεί, χωρίς να υπολογίζεται ο τεράστιος αντίκτυπος που θα υπάρξει στην καθημερινότητα του λαού.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ακολουθεί πιστά την «γραμμή» ενεργειακής λιτότητας της Κομισιόν, και εφαρμόζει με σταδιακό τρόπο ένα άτυπο ενεργειακό «lockdown» που θα ισχύσει σε πρώτη φάση, σε δήμους και δημόσιες υπηρεσίες, και στη συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα θα επεκταθεί και στα νοικοκυριά.

Μετά την πανδημία, έτσι και στην ενεργειακή κρίση, για άλλη μια φορά καθορίζεται η μοίρα ενός ολόκληρου λαού με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης». Και κάπως έτσι κατέφθασε η Επιχείρηση «Θερμοστάτης». Ένα πλαίσιο μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που μάλιστα σφίγγει τον κλοιό του ελέγχου του κράτους προς τους πολίτες, με πρόσχημα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Σε πρώτη φάση, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% στο Δημόσιο. Αυτό θα γίνει εφαρμόζοντας σχετικά κίνητρα και αντικίνητρα, δηλαδή θα προβλέπονται μπόνους.

Ενεργειακός κλοιός για δημόσιες υπηρεσίες και κατόπιν νοικοκυριά

Ανάμεσα σε άλλα, τα μέτρα προβλέπουν πως οι υπάλληλοι των δημόσιων φορέων θα ανοιγοκλείνουν τα κλιματιστικά ανά 2 με 3 ώρες και θα ανοίγουν τα παράθυρα για 10 λεπτά, πως θα υπάρχει απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, και πως θα ορίζεται υπάλληλος που θα αποχωρεί τελευταίος από τον χώρος εργασίας και θα μεριμνά για την απενεργοποίηση όλων των αχρείαστων συσκευών.

Εκτός από την εφαρμογή στο Δημόσιο, γίνονται επίσης και ανάλογες συστάσεις προς νοικοκυριά όπως συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και κεντρικών μονάδων, καθώς και συνετή ρύθμιση της θερμοκρασίας σε αυτά, φυσικός αερισμός του κτηρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης όπου χρειάζεται, μέτρα στήριξης για την βελτίωση και αναβάθμιση των αντλιοστασίων για τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Μείωση φωτισμού στους δρόμους

Πέρα από τα μέτρα ενεργειακής λιτότητας που μετατοπίζουν το βάρος στον πολίτη και τον εργαζόμενο, δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί και η επιδίωξη της κυβέρνησης να μειωθεί ο φωτισμός στους δρόμους (!) κατά 35 – 40%. Μια ξεκάθαρα επικίνδυνη και παράλογη απόφαση, που μπορεί επιφανειακά να δείχνει πως στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας, άλλα στην πραγματικότητα θα καταφέρει μια μείωση της νυχτερινής κίνησης στους δρόμους.

Ενώ το οδικό δίκτυο ούτως ή άλλως είναι ανεπαρκώς φωταγωγημένο, η κυβέρνηση αντί να επιδιώκει καλύτερο φωτισμό για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και λιγότεροι κίνδυνοι τροχαίων, προτιμά να ρίξει περισσότερο… σκοτάδι στους δρόμους, μεταθέτοντας το ρίσκο στον οδηγό! Ένα εντελώς παράλογο έως και δυστοπικό μέτρο που κατά κάποιο τρόπο θυμίζει την σύσταση της Κομισιόν για… απαγόρευση κυκλοφορίας τις Κυριακές! Μάλιστα σημειώθηκε πως αν οι Δήμοι δεν πετύχουν την ζητούμενη μείωση στον οδοφωτισμό, καλούνται να βρουν μόνοι τους, τους πόρους!

Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως διακρίνει κανείς, η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τους λόγους που η ενέργεια γίνεται πανάκριβη «πολυτέλεια» (με μείωση φόρων, αύξηση παροχών, ευελιξία εξωτερικής πολιτικής κλπ.), προτιμά να εισάγει μια δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στον ενεργειακό έλεγχο και περιορισμό, την παρακολούθηση και την τιμωρία του «ανεύθυνου» πολίτη…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Επιχείρηση «Θερμοστάτης»: Ενεργειακή λιτότητα και «ατομική ευθύνη» στον πολίτη – Περιορισμός μέχρι και του οδικού φωτισμού!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.