ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eπίδομα ανεργίας: Δείτε πόσο σκέφτονται να το αυξήσουν

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας καθώς έχουμε διαφοροποίηση τόσο στο ποσό όσο και στον τρόπο χορήγησής του.
Eπίδομα ανεργίας: Δείτε πόσο σκέφτονται να το αυξήσουν

Εξελίξεις στο επίδομα ανεργίας θα πρέπει να περιμένουν οι άνεργοι, καθώς ο ο εκσυγχρονισμός του ΟΑΕΔ φέρνει σημαντικές αλλαγές. Στο τραπέζι, μεταξύ άλλων έχει πέσει η αύξησή του ακόμη και στα 700 ευρώ.

Γενικότερα το σίγουρα είναι πως από την την 1η Ιανουαρίου του 2022 το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί. Κι αυτό καθώς θα προσαρμοστεί στην αύξηση που θα λάβει ο κατώτατος μισθός.

Επίδομα ανεργίας: Σκέψεις για να πάει στα 700 ευρώ

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που εξετάζονται είναι  να χορηγείται αυξημένο ποσό επιδόματος (πιθανότατα που να προσεγγίζει τον μισθό του ανέργου) το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση.

Αυτό το ποσό στη συνέχεια θα μειώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος παραμένει χωρίς εργασία. Χωρίς πάντως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 400 ευρώ ανά μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο εργασία θέλει να δίνει κίνητρο στους άνεργους ώστε να μετά από κάποιους μήνες να κινούνται ώστε να βρουν εργασία και να μην «βολεύονται» στο επίεδομα ανεργίας.

Για παράδειγμα εργαζόμενος που απολύθηκε με μισθό 800 ευρώ εξετάζεται να του δοθεί επίδομα ανεργίας τον πρώτο μήνα 700 ευρώ, τον δεύτερο μήνα 600 ευρώ, τον τρίτο μήνα 500 ευρώ και τον τέταρτο μήνα 400 ευρώ το οποίο θα δίνεται και για τους επόμενους μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της επιδότησης ανεργίας.

Αυτό το μοντέλο το συναντάμε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Εκείνοι που έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης που θα συνδεθούν με το νέο επίδομα ανεργίας θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
  • «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Επίδομα Ανεργία: Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας από 1η Ιανουαρίου

Όπως και να έχει και μέχρι να υιοθετηθεί το νέο νομοσχέδιο από την 1η Ιανουαρίου το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί έτσι και αλλιώς.

Με τη νέα χρονιά το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. Και αυτό γιατί ο κατώτατος μισθός θα είναι έως και 195 ευρώ υψηλότερος από 1ης Ιανουαρίου 2022, αν συνυπολογιστούν και οι τριετίες στους υπαλλήλους με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών.

Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Έτσι, προκύπτει και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας που είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, καθώς ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Eπίδομα ανεργίας: Δείτε πόσο σκέφτονται να το αυξήσουν», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.